expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

29 August 2014

Cerita 28 Ogos 2014

Assalamualaikum.. alhamdulillah di panjatkan kepada Allah swt masih lagi dapat menikmati dua nikmat yang terbesar yakni nikmat islam dan juga nikmat iman.. Well.. thank you Allah for giving me such a good life.. good husband.. good family and every single things in my life.. alhamdulillah.. ok.. back to the story.. yesterday i have such a good time with my zauj.. alhamdulillah.. Allah permudahkan segala urusan kami..

Semalam ke UKM atas urusan Diploma Pentadbiran Kehakiman dan Guaman Syarie.. Seperti yang saya jangkakan, batch kami tak dapat nak ambil lagi diploma tu untuk kali ini.. why?? Ustaz cakap berkaitan dengan ISO atau akreditasi diploma tu.. Ermm... actually.. sejak lima tahun yang lepas memang syarat untuk ambil diploma tu, calon mestilah pemegang degree.. dan kami ni.. still dalam tempoh pengajian.. bukan pemegang degree lagi la kan... untuk yang batch lepas tu, sebab tak di cek dan orang terlepas pandang, so dorang terlepas.. actually, kalau dari sudut JPA punya pengiktirafan memang xde masalah pun.. cuma ada masalah dari sudut ISO di peringkat universiti.. lebih kurang macam tu la... dan ustaz dah buat rayuan dah supaya batch kami ni dilepaskan jugak.. tapi tak boleh.. sebab batch kami ni la penilaian di buat.. maksud aku ISO tu di cek.. sebab batch aku tahun ke-5 dan akreditasi tu di cek 5 tahun sekali... 

Sebenarnya, berita ni agak buat aku lega.. heheh... why? Sebab aku rasa agak terbeban nak go on dengan degree dan diploma dalam masa yang sama. Tapi masa tu aku tak de pilihan.. so aku redah je.. walaupun aku perlu korbankan hujung minggu dengan suami.. huhu.. tekad betul.. tapi bila dah jadi macam ni, aku lega sebab aku boleh fokus satu-satu.. dan.. hujung minggu aku boleh balik.. tanggungjawab as isteri jangan dilupakan... Nak-nak suami itu lah yang banyak menyokong kita dalam belajar.. syukur alhamdulillah.. Jadinya aku akan mohon balik masa tahun akhir nanti insyaAllah.. lepas dapat berita tu, aku senyum dengan gembira.. Zauj aku pelik.. tapi aku tahu suamiku juga lega.. sebab dia bimbang kalau aku terlalu banyak benda nak buat dalam satu masa.. he he he.. Sebab aku memang sejak dulu suka buat banyak benda dalam satu masa sampai tak fikir diri sendiri.. dah kahwin, baru sedar kena jaga diri.. hehehehe..

Lepas taklimat pasal diploma tu, aku bawak suami makan di Pusanika.. kasi kenal dunia isterinya selama ini.. Oh ye.. hari tu memang hujan je sepanjang perjalanan.. Then.. kami ke Subang.. nak ke kedai Directd.. membeli smartphone untuk abah mertua dan adik iparku yang bongsu.. boboy.. sampai situ, memang sangat jam.. parking pun takde.. huhuh.. puas dah kami pusing-pusing.. lastly, suami decide parking dalam bangunan walaupun kena bayar rm2. Ok.. kami agak berkira sket.. hehe.. then.. berjalan kaki sket ke kedai Directd.. dalam kedai tu,, memang penuh dan orang tak pernah lengang beratur.. aku pelik jugak.. dorang tak keje ke.. tapi aku yang memang stalker orang ni memang dapat buat kesimpulan yang orang-orang yang pegi beli kat situ memang jenis nak cari barang murah tapi kualiti.. haa.. kat kedai Directd ni kan.. konsepnye adalah datang dan sebut terus hp model ape yang anda mahu.. dah xde dah nak usha-usha ke ape.. dah nama pun Directd kan.. aku beli hp Lenovo A880 pun kat sini.. harga murah.. Kalau dulu masa aku beli tu, masa mula-mula dikeluarkan.. Rm450.. sekarang dah murah dah.. Tapi A880 dah xde.. yang ade A889.. spect sama macam A880 kecuali primary camera die besar sket.. 8MP berbanding A880 just 6MP je.. ok la kan.. harga pun just RM339 je.. murah kan.. Suamiku tolong belikan hp Lenovo S939 untuk abah mertuaku.. Harga RM479.. dan Lenovo A889 untuk Boboy.. Ok.. aku dengan suami agak jeles sebab adik kami yang bongsu ni dapat HP canggih di usia baru 15 tahun.. kami dulu lepas spm baru merasa nokia 3310.. hehehe.. budak-budak zaman sekarang.. Orang tengok kami pengantin baru beli hp baru tu.. ok.. kami menyamar je.. hahaha... tolong beli ye.. dan tolong bawa aje... kikiki... Terfikir jugak nak jadi dealer.. tapi macam susah plak bila melibatkan waranty bagai.. pening jugak tu.. hehe... akan difikir-fikirkan semula..

Ni lah kedai Directd tu... selalu orang penuh sampai beratur kat luar..


Lepas balik dari Subang, kami ke I-City kat Shah Alam.. Hajat nak pegi Trick Art Museum.. Hehe.. mula-mula cari jalan gune waze.. kami sesat ke tempat pembinaan mana ntah.. tapi sebab suami ni power, jumpe jugak.. hehe..dengan bantuan encik google bagai.. maka sampai la jua kami di situ.. ingatkan tiket masuk RM5 je sebab tengok kat blog orang harga tu.. tapi rupenye RM15.. takpe la.. nak masuk sangat punye pasal.. so.. kami pun amek la gambaq dengan pelbagai aksi.. hehehe.. dah macam budak-budak kat dalam tu.. pasal takde orang pun.. cume ade chinese couple je.. tapi pedulikan aja mereka.. aku dengan suami terfikir nak bawak adik-adik yang lain lepas ni.. mesti seronok.. datting berdua memang best.. tapi bila pegi tempat yang berunsurkan family fun park macam tu, lagi best ade adik-adik yang lain.. hahaha.. aku nak jadi camerawomen aje.. InsyaAllah ade rejeki nak bawak la mereka semua tu.. ade la dalam sejam lebih kami dalam tu.. ok la kan.. nak je masuk snowwalk.. tapi tunggu lain hari.. hehehe... Lepas kami keluar, barulah ada segerombolan pelajar sekolah yang nak masuk.. hehe.. nasib baik kami awal... kalau tak penuh jugak dalam tu... 

ni antara entiti asing yang ade dalam Trick Art Museum ni.. gambar lain aku tak transfer lagi.. hehehe


Lepas tu, aku dan suami pun balik ke Banting semula.. sempat lah kami ke Klinik Solehudin.. Ada urusan berkaitan dengan merancang kehamilan sebab aku belajar lagi kan.. Alhamdulillah dah dapat nasihat yang superb dari doktor dan kami tak dikenakan bayaran pun... hehe.. Yang tu aku akan kongsikan pada masa akan datang InsyaAllah ye..

Overall.. hari tersebut sangat penuh aktiviti kami.. kesian dekat suami sebab kena drive.. kereta beliau tak siap lagi.. jadi agak penat sket drive kereta manual.. Alhamdulillah atas nikmat yang Allah beri ini.. Even before married banyak batasan yang kami kena jaga.. Tak boleh datting.. tak boleh ke sana ke mari berdua.. tak boleh nak kongsi banyak perkara, tapi nikmat selepas kahwin itu sangat luas.. itu yang Allah janjikan.. Alhamdulillah.. Aku harap aku dan suami menjadi pasangan yang soleh dan solehah dan nikmat yang Allah beri ni tak buat kami lupa akan tanggungjawab kami as khalifah di muka bumi Allah ni.. Bila Allah bagi nikmat, syukurilah.. nescaya Allah akan tambah lagi nikmat tersebut.. insyaAllah.. ok ye.. sampai sini dahulu.. insyaAllah next time akan di update lagi... =)


20 August 2014

16 Ogos 2014 : Mitsaqan Ghaliza

Assalamualaikum... alhamdulillah sudah masuk hari ke 4 bergelar isteri kepada Encik Shafiqe dan aku memanjatkan rasa syukur kepada Allah yang telah memberikan nikmat ini dan memberikan ketenangan kepada hati ini..

Dalam masa lima hari ini, masih cuba untuk menyesuaikan diri sebagai seorang isteri yang perlu taat kepada suami.. Kerana sewaktu bujang dulu, aku memang seorang yang lone ranger dalam berbuat ape-ape sahaja kerja.. Nak buat ape-ape aku redah je.. Bolos saja dinding itu...sekarang ni dah tak boleh... Perlu bagitahu suami.. Perlu berbincang dengan suami.. Aku dan suami sememangnya dua-dua jenis segan nak sweet-sweet depan orang ni...huhu.. Nak post status kat fb lepas kahwin ni pun aku jadi segan.. Dan sebab aku nak jaga hati banyak pihak jugak... Citer-citer sweet suami isteri, simpan senyap-senyap ye...huhu... Tapi kalau ade orang tertengok tu dan mengguris perasaan anda, aku minta maaf.. Tidak terniat...

Yang pastinya aku lebih suka berkongsi soal tanggungjawab...soal ape peranan kite sebagai suami dan isteri... Serius aku cakap, waktu sebelum kawen aku rasa aku dah banyak input macam mana nak jadi seorang isteri...tapi praktikalnya, huhu... Kadang-kadang tak sedar pun suami duk perhati silap kite even yang kecil-kecil pun.. Jadi.. Selalu lah amalkan minta maaf pada suami yek.. Minta suami redha dan kite kena berubah ke arah lebih baik.. Jangan memendam...

Dan aku nak kongsi jugak satu perkara.. Menjadi suami dan isteri perlu berbincang untuk tetapkan perancangan hidup..dari sudut tarbiyah family.. Kewangan... Social life.. Dan macam2 lagi.. Dan yang paling penting, tetapkan matlamat mardhatillah.. Kena buat meeting..

Ok la.. Sampai sini dulu..  Ade orang tanye, macam mana aku dengan suami jumpe? Bile start? Ni kawan satu sekolah tanye.. Aku ckp tanye suami..suami cakap tanye aku...hehehe... Last2 senyum je...rahsia... Ok... Doakan perkahwinan ini kekal hingga jannah insyaAllah... Salam..

10 August 2014

Update

Assalamualaikum...

Berbaki 6 hari sahaja lagi aku bakal bergelar seorang isteri insyaAllah dengan izinNya... Satu tanggungjawab baru..dunia baru.. Setelah pelbagai ujian yang datang untuk merealisasilkan impian ini...

Dalam masa beberapa hari ni, aku agak kurang sihat.. Badan panas dalam...demam...sudah banyak air masak yang aku minum...but still mulut dan bibirku kering.. Belakang aku asyik lenguh.. Cuaca agaknya..ditambah lagi dengan keletihan.. Banyak benda tak siap lagi... Kadang-kadang aku rasa nak pitam buat semua benda ni...

Ok...aku just nak update aje.. Hoping that aku lebih sihat lepas ni... Huhu...takut pengsan je nanti sebab dah banyak kali aku pengsan sebelum ni sebab keletihan... Doakan ye...syukran...

01 August 2014

Satu Purnama : Perasaanku??

Assalamualaikum...

Berbaki satu purnama lagi bersamaan 15 hari.. Perasaan aku? Pertama, aku malu untuk war-warkan untuk tatapan umum.. Untuk buat invitation itu pun aku berkira-kira.. Keduanya aku risau dan bimbang... Memikirkan tanggungjawab di mana aku juga masih bergelar pelajar... Dan aku rasa ada juga ketiga dan seterusnya yang mana aku tidak dapat pastikan perasaan itu bagaimana.. Sedih pun ada mungkin.. Memikirkan bakal berpisah tempat pergantungan yakni abah dan mama...

Tapi aku cuba berfikir yang baik-baik sahaja.. Meminta padaNya agar dipermudahkan urusan..

Banyak betul perkara yang bermain dalam mindaku.. Sampai aku tak mampu nak coretkan lagi di sini.. Cuma aku mohon agar semuanya dipermudahkan Allah...