expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

21 July 2016

Jodoh Dengan Shawl

Assalamualaikum.. Saya dah semakin rajin update blog.. haha.. (Baru dua kot termasuk yang ni untuk bulan ni)


Jodoh dengan shawl.. Saya memang tak ada jodoh dengan shawl. Saya tengok orang lain pakai shawl macam cantik je. Eh bukan macam tapi memang cantik. Ada orang cakap pakai shawl jimat masa, senang, mudah.. Owh.. memang minat saya pun nak buat benda yang mudah, senang dan jimat masa ni.. Tapi kan.. ade la beberapa kali saya cuba pakai.. tapi tak pernah jadi.. haha.. dan juga saya takut diri saya sendiri bila pakai shawl.. my own identity yang nampak muda (konon. sedar diri dah 27). Betul la siapa yang pakai shawl tu saya tak nafikan memang lawa, nampak confident, dan memang senang pun kan bagi yang pandai. Saya tak pandai walaupun dah tengok banyak tutorial. Bila tanya husband saya pun, ye la.. dia agree yang isterinya lawa pakai shawl (Takde.. pakai apa pun saya lawa kat mata dia. I dont care). Cumanya saya dan husband tahu kot saya ni macam mana. Haha. Just be yourself je lah.. nak nampak kemas, cantik dan berkeyakinan tu bukan semata-mata pada tudung je kan.. banyak cara lagi.. Pada saya, saya memang tak berjodoh la dengan shawl.. Jodoh saya cuma dengan tudung bidang 60 gaya kupu-kupu atau gaya straight atau tudung labuh sahaja. Setakat ini lah. If ada jodoh di masa lain tu saya xtau la nak cakap macam mana kan. 

Nampak matang pun tak best.. hehe.. Biar la nampak muda skek.. Even lagi 3 tahun dan nak masuk 3rd series. Lagipun kalau saya pakai shawl nanti saya rasa masa saya bersiap akan bertambah sebab saya tak pandai kan.. nanti husband saya punye perlian lagi panjang.. haha.. 

Apa-apa pun semua tu pada pendapat masing-masing la kan. Ada orang dia rasa shawl tu mudah untuk dia pakai. Ikut trend pun tak salah asalkan menutup aurat. Tapi bagi saya sendiri, saya memang orthodox sket dan susah nak ikut trend baru. Susah sket nak berubah kalau bab-bab aksesori dan pakaian ni. Namun itu semua hak masing-masing. Cuma jangan sampai jadi hamba fashion. Biarkan kita kawal dia, jangan dia kawal kita. Ada pepatah menyatakan jadikanlah dunia itu hanya di tanganmu bukan di hati mu. Bila letak kat tangan, kita boleh la kawal. Kalau letak kat hati, hidup mati semua duk kerja dunia ja lah. Nauzubillah. Tak mau ye..

Bila dah lawa dengan shawl tu, pandai-pandai la seimbangkan ye supaya tak menyerlah sangat sampai tabarruj. Wanita hiasan dunia dan seindah hiasan adalah wanita yang solehah... =)

PENGALAMAN MEMBINA AKU YANG SEKARANG

~ Ada satu perkara yang tidak boleh di bayar dengan wang ringgit untuk dapatkannya. Apakah itu? Itulah... PENGALAMAN~


Assalamualaikum...

Eventhough nampak macam rugi saya habiskan 2 tahun belajar TESL tapi at the end tak dapat teruskan atas sebab birokrasi yang bukan kuasa saya, but i learn something yang priceless.. My journey of life started from there.. Bagaimana persepsi saya tentang dunia dan orang-orangnya juga berubah setelah menerjah ke alam sebenar. Sebab selama saya belajar (after masuk sekolah menengah), saya hanya berada dalam dunia iklim dinni. Tudung labuh, jaga aurat, kawan-kawan semua jaga ikhtilat. Dan buat pertama kali semasa menerjah ke alam IPT di IPGM saya rasa sukar untuk berkomunikasi dan berhadapan dengan semua itu. Dan saya sendiri mengaku sedikit culture shock dan merubah jati diri saya sedikit. Macam mana perubahan itu berlaku? Yeah.. ianya berlaku tanpa disedari dan when you try to be just like them.. when you feel that you are different from others.. when you feel like it's okay to change because.. hey.. kan dah habis sekolah agama... But alhamdulillah.. tak ade la sampai ke laut perubahannya itu.. After Allah sentuh hati itu, maka saya pun kembali dengan imej bertudung labuh, berjubah, dan mencari something untuk di isi sebagai makanan rohani.. Yeap.. fitrah manusia yang ingin hatinya diisi. Jangan biarkan hati itu kering dan kontang dengan basahan mengingati Allah walau di mana jua kita berada..

Bila diingati kembali bagaimana saya sukar untuk adapt dengan suasana baru di IPGM sebab saya dari sekolah yang sangat-sangat menjaga ikhtilat (baca: hubungan lelaki perempuan). Pernah sekali someone which is student lelaki yang juga my own classmate panggil saya untuk cakap something la kan.. and i was like..alamak.. how to react? What should i do? alamak!! Then saya buat macam saya selalu kat sekolah.. Cakap dengan dia tapi badan saya tak mengadap classmate saya tu pun.. Then saya cakap.. ye? Ade ape? Classmate saya tu pelik dan dia menjengah-jengah panggil nama saya sambil reaksi muka pelik.. "Atika? Atika?. Dia cuba nak mengadap saya tapi saya yang larikan pandangan termasuk turn my body dari mengadap beliau.. See?? Ok.. hal itu sangat pelik.. Tapi saya tak tahu macam mana nak buat.. Itulah benda pertama yang saya sukar nak hadapi.. dan saya jadi macam malu sikit la dalam kelas.. dan malu jugak nak exposed diri dalam kelas..TESL kot.. macam tak sah je kalau tak menonjol dan speak out.. but me.. hal tu agak menyukarkan saya jugak la.. Sejak sekolah saya memang pendiam.. tak banyak cakap.. tak suka exposed diri.. tak speak out.. just i cant.. bak kata suami saya.. budak baik kat sekolah.. hahahaha.. tapi saya suka menulis.. sebab tu la masa zaman maktab memang aktif sungguh menulis blog..

Okay.. itu baru satu benda yang saya tak boleh hadapi.. Then, saya sukar untuk present dalam kelas depan lelaki.. huhu.. serius la.. saya tak tahu kenapa kalau nak bentang je saya akan buang cermin mata semata-mata tak ade confident nak cakap kat depan lelaki.. huhu.. Saya punye tahap keyakinan diri memang drop sangat-sangat sepanjang belajar tu.. Tapi bila bab yang saya suka macam usrah, subjek islamic studies, then yang tu memang saya sangat berkeyakinan tinggi.. Tak tau la nak habaq macam mana.. awat la lagu tu...

So..pengalaman macam tu mengajar saya.. after saya tak dapat sambung TESL tu memang la sedih.. sedih sebab mak ayah saya.. but i learnt something.. Jadi orang Islam ni kita kena jadi orang yang serba boleh dan jangan sampai orang lain terutamanya yang tengok orang yang islamik ni tak boleh nak exposed diri mereka.. sukar nak masuk dengan orang.. bertudung labuh tapi kuno.. tak ade keyakinan.. starting on that point, saya bina keyakinan saya.. speak out benda yang patut saya cakap.. be confident dengan diri awak dan bab communication skill kena tingkatkan.. jangan sebab awak sekolah agama, awak tak dapat nak sesuaikan diri dengan orang lain. Islam memang menjaga hubungan lelaki dan perempuan tapi tak halang untuk bermuamalah dengan cara yang baik. Kalau orang lain tak tahu, kita tunjuk.

Dan bila saya flashback balik siapa saya sebelum ini, saya rasa bersyukur Allah kenalkan saya dan campak saya sekejap dekat dunia belajar yang saya sendiri tak pernah berada sebab asyik sekolah agama ja.. Sekolah rendah tu tak payah cerita la kan sebab zaman kanak-kanak ribena tak tau apa.. hehe.. Banyak la saya belajar sepanjang saya belajar TESL dulu walaupun bab mengaji subjek TESL tu banyak dah saya lupa..hehehe... Tapi keyakinan untuk bercakap omputih tu alhamdulillah ada.. Tapi saya tak master bahkan diploma pun dalam bab tu macam kawan-kawan TESL saya dan belajar 6 tahun dalam bidang tu.. But.. pengalaman belajar TESL ni memang sangat priceless.. =)

Buat sahabat-sahabat di IPGM, sahabat-sahabat TESL yang pernah sekelas dengan saya, lecturer-lecturer yang pernah mengajar saya di IPGM.. thanks a lots.. Terima kasih kerana hadir mewarnai kehidupan saya yang sangat berwarna warni ini.. Tak kira la anda pernah jadi sahabat atau pernah mengecewakan, saya ucapkan terima kasih sebab kerana kalian yang Allah hadirkan membina siapa NURUL ATIKA BINTI ROSLI yang sekarang... Kalian adalah PENGALAMAN YANG TIDAK MAMPU DIBAYAR...

Alhamdulillah.. dah habis degree dah walaupun terpaksa patah balik 3 tahun untuk ganti 2 tahun TESL tu.. Tapi saya tak rasa rugi 2 tahun itu.. sebab 2 tahun itulah Allah tarbiyyah saya dengan macam-macam benda..


Yeay.. dah habis degree.. jom cari kojer..