expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

14 September 2014

Alhamdulillah.. Anugerah terindah..

Assalamualaikum... For the greatest thing that happen to my life and the greatest thing is become to Mohammad Nur Shafiqe Bin Haliman's wife.. Maaf andai entry kali ini mengundang rasa tidak senang seperti cemburu.. menyampah atau apa sahaja.. Sekadar sebuah coretan rasa buat suamiku yang tersayang.. 

My husband...
Dia adalah seorang murabbi buatku..
Yang banyak memberikan kata-kata semangat di kala aku jatuh..
Dan di kala aku dicemuh..

My husband..
Seorang anak yang sangat menghormati kedua ibu bapanya..
Di saat adik-adiknya kesedihan menahan perasaan kehilangan ibu..
Aku lihat mimik mukanya tabah menahan air mata..
Mahu kuat di kala yang lain kelemahan..

My husband...
Seseorang yang tak jemu-jemu mendengar cerita dan bebelanku..
Dan ada saatnya tangannya lembut memegangku sambil tersenyum dan menyuruhku bersabar..
Yang sentiasa mendengar dan berkongsi apa saja dengan diriku..

My husband..
Yang sentiasa menasihati aku agar menghormati kedua ibu bapaku..
Yang tidak pernah menyokong aku di kala aku menjadi keras kepala..
Dan menerima aku apa adanya..

My husband..
Yang tetap menyokongku untuk terus mengejar cita-cita..
Walaupun adakala terpaksa berjauhan dengan aku..

Abang..
Thanks for everything you did to me..
Love you..  May this Baitul Muslim ila Jannah..
InsyaAllah..

02 September 2014

Dilamar : my comment??

Assalamualaikum... keifa halukum jami'an? Hope everybody feel better and have a good day.. Ok.. hari ni aku nak komen atau beri pendapat pasal dilamar.. actually daku telah menerima beberapa wassup daripada adik-adikku yang masih belajar yang dalam dilema kerana mereka telah di lamar.. di taqdim atau di cop..  Ape-ape aje la terms yang anda pakai.. tapi adik-adik yang aku sayangi ini need my advice..how to react with this sort of thing.. hm2.. dan nak tahu pendapat aku yang baru dua minggu bergelar isteri ni?? huhu.. Alhamdulillah dah dua minggu.. ok.. xpayah nak announce kat seluruh pelusuk dunia macam adik manis yang couple seminggu tu.. he he he...

Back to the topic.. ok.. what i'm gonna say ni mungkin akan mengguris sedikit perasaan adik-adik lelaki di luar sana.. First.. if adik-adik muslimin ni memang ready nak berkahwin dan kalau kate esok kawen pun memang ready la.. memang boleh redah kasi pecah punye, ok.. silakan lah melamar.. BUT.. bukan dengan cara pergi lamar muslimat tu... ekau pegi jumpa bapaknya dulu.. ok?? pergi jumpe.. tanye elok-elok.. pakcik.. saya ni berkenan kat anak pakcik.. boleh dak saya nak jadikan anak pakcik yang halal buat saya.. (ok.. gune ayat Awal Asyaari sat)..dan pada masa itu anda dengan rela hati dan tabahnya menerima apa saja hemburan daripada walinya sama ada positif atau negatif... haaaa... ade bran tak?? Nanti walinya la yang akan tanya pada anaknya itu.. simple.. hehe.. jadi bagi lelaki di luar sana, sila bersedia.. kalau nak kat mana-mana muslimat, pikir biar habis.. tanya diri sendiri dah get ready atau belum.. kalau just fikir minat kat muslimat tu sebab persekitaran.. sebab kawan-kawan semua dah ade janji dengan someone then ekau pun nak jugak.. toksah nak berangan la eik nak berbinik..  Puasa aje lah..

Secondly.. buat adik-adik muslimin yang nak melamar seseorang muslimat tapi anda sendiri masih belum jelas bila mahu bernikah.. anda sendiri pun masih nak belajar.. nak berjanji dalam tempoh yang lama..2,3,4 tahun lagi.. better lupakan niat anda untuk melamar.. SEBAB once anda dah luahkan perasaan anda pada seorang muslimat yang baik..solehah dan menjaga diri, actually anda dah ganggu perasaan dia.. even anda just tanya.. enti dah berpunya ke belum.. haa... ni psikologi orang perempuan..nanti yang perempuan akan duk fikir pasal benda tu.. sampai hati dorang pun terganggu.. anda yang muslimin dah bagi harapan kat muslimat ni.. kalau jenis muslimat hati kering tu lain la.. Anda lamar la macam mana pun takkan duk layan punya.. tapi fitrahnya perempuan ni hatinya lembut.. nak-nak yang jenis dah berumur 20 ke atas.. tengok kawan-kawan ada orang take care.. ade orang tanye selalu.. lama-lama syaitan tu duk goda jugak.. so.. janganlah libatkan orang lain bila hati anda yang problem... kesian kat orang lain.. Anda lelaki dan anda sepatutnya lagi kuat menjaga diri.. bawak-bawak bersabar.. kalau yakin dengan ketentuan Allah, tak perlu pun nak janji atau cop lama-lama..buat apa?? buat tambah dosa ja.. Lepas tu duk contact lagi.. kunun cakap menjaga.. syaitan tu kan pandai duk warna-warnakan maksiat yang dorang dah kenakan pada anak adam ni.. lalu timbul lah cinta islamik.. padahal sama ja dengan couple-couple yang bersepah sekarang ni..

Thirdly.. just nak cakap pada adik-adik dan teman-teman semua.. yakinlah dengan janji Allah..andai dah ditakdirkan seseorang itu milik kita, maka Allah akan dekatkan juga jodoh itu.. Jangan risau.. doa banyak-banyak.. pelihara hati daripada belenggu maksiat.. buat adik-adik muslimat, silalah bertegas dengan diri anda.. dan kepada both of muslimin dan muslimat, jangan memberi dan menaruh harapan.. berharaplah kepada Allah semata-mata.. nescaya tidak akan rugi... 

ok... sampai situ sahaja bebelanku... asifah andai salah bicara.. hanya mahu berkongsi pandangan sahaja.. dari pengalaman sendiri yang menjadikan siapa diri aku sekarang.. ok.. yang baik dari Allah yang disandarkan kepada diri saya sendiri dan yang buruk itu jua dari diri saya sendiri.. ok.. wallahualam...