expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

20 November 2014

My Day

Assalamualaikum.. keifa hal.. sihat semua? Tak pasti masih ada yang membaca blog usang ini atau pun tidak.. atau mungkin silent reader yang saya tak tahu.. atau mungkin husband saya sendiri yang jadi silent reader..(hehe).. Alhamdulillah.. satu hari lagi yang Allah berikan kepada kita dengan ganjaran nikmat yang besar ke atas hambaNya.

This morning.. i get up and smile.. coz i'v got a sweet dream.. i looked into my husband and give a big smile.. mimpi ada seorang budak comel di sebelah.. daku kejutkan dia untuk bangkit.. gaya bangun tidur macam ibunya. (mimpi je ni).. menguap kecil.. then.. i could see his or her cute eyes.. bolat.. hitam.. comeeeeeyy... Then terkejut dari alam maya dek bunyi alarm.. time to wake up and go to "school".. tapi di wajahku hanya terukir senyuman.. =).. sabar ye.. tunggu habis belajar ni.. last sem insyaAllah.. bukan tolak rezeki.. tapi mahukan yang terbaik buat bakal penyeri rumah tangga.. But then.. Allah tetap tahu apa yang terbaik.. Dapat mimpi pun jadilah dulu kan.. buat penguat semangat.. senyum sorang-sorang dalam KTM.. hehe..

Sampai di kampus.. baru teringat tertinggal kunci bilik di rumah.. Tapi tak ingat di mana letaknya kunci tu.. dah terfikir kalau hilang ni, kena bayar la akhir sem nanti.. tumpang bilik kawan sat.. saje gode-gode dalam beg cari barang.. tibe-tibe terpegang kunci bilik.. aik? Tadi xde pun koncinya.. nak main hide and seek ke ape.. maka daku gelak sorang-sorang lagi.. hehe.. lawak.. (ke tak lawak? huhu)

Masuk bilik, letak beg.. ambil kad matrik then menuju ke foyer kolej.. semangat nak mengundi sambil ingat-ingat balik nombor calon yang nak di pangkah jap lagi.. dah siap mengundi, nak masukkan dalam tong.. erm.. tercari-cari kat mane ye tong umum tahun 1/2.. then jumpe.. baru nak masukkan, tibe-tibe ada paca dan pemerhati cakap.. "eh... nanti dulu.. tahun 3 belah sini.." erk??? Saya tahun tahun 2.. then mereka macam bingung-bingung sket.. daku lagi berganda bingung.. erk... aku tahun 2 kan? so betul la kan.. aku masukkan aje kertas undi dalam peti undi umum tahun 1/2.. dan mereka yang menegur tadi mengangguk-angguk.. mereka fikir aku tahun 3 la tu agaknya.. huhu.. sadis.. 

Selesai mengundi... aku berjalan ke bilik usai membeli sarapan di kefe.. tret...tret... msg masuk.. "undilah calon aspirasi anda... bla..bla..bla... Anda kebanggan kami".. eh?? jap.. aku fikir.. boleh kempen lagi ke? lagi satu.. aku ade kenal dengan mana-mana aspi ke? macam tak ponah je.. Nak-nak aku ni budak fpi je pun.. rakyat marhein yang tak famous pun di UKM terchenta ini.. macam-macam.. GRRR.. then aku bukak fb.. owh.. ramai yang dapat msg yang sama rupenye.. siap ade politik fitnah lagi tu.. aku fikir.. kalau dah di kampus di ajar untuk buat macam tu, dah keluar nanti ape la nak jadi eik.. takpe la.. Allah je yang tahu pihak yang benar... kan??

Dan itu aje lah ceritanya hari ni.. just nak update blog je sebenarnye.. hehe.. nanti insyaAllah kongsi-kongsi lagi ye.. wallahualam..

17 November 2014

16 Ogos - 16 November

Assalamualaikum..

Alhamdulillah tsumma alhamdulillah.. already 3 month being as a wife as well as a student.. syukur kepada Allah.. asif dah lama tak update di sini.. kehidupan yang semakin bertambah sibuk hingga tak berkesempatan langsung nak membersihkan sawang di sini.

Sepanjang tiga bulan ini, alhamdulillah semuanya penuh dengan warna warni.. penuh dengan rasa.. tapi baru tiga bulan.. banyak cabaran yang menanti.. yang pastinya tak mudah bergelar isteri dan pelajar dalam waktu yang sama.. Alhamdulillah kini tinggal di Bukit Jalil dan berulang setiap hari dari rumah ke kampus.. mana lah sempat nak update ape-ape kan? Siang sibuk belajar.. balik rumah menjalankan tanggungjawab as isteri pulak.. adakalanya perlu stay up sehingga dinihari untuk siapkan kerja "sekolah" yang ada.. Alhamdulillah suami sangata-sangat supportive.. kadang-kadang dia ikut tersengguk-sengguk menemani isteri buat kerja "sekolah".. kesian.. moga Allah limpahkan keberkatan dalam hidupnya insyaAllah ameen.. sedekah dari dia untuk si isteri.. banyak jasanya.. ringan tulang membantu.. Alhamdulillah..

Ok la.. itu saja sempat nak update.. eh kejap.. hari ini hari yang sangat tenang dan menyeronokkan.. alhamdulillah hafazan makin lancar dan boleh kuasai dah sket-sket walaupun sebelum ni menangis nak hafaz.. moga Allah permudahkan semuanya.. tinggal 5 surah lagi sebelum minggu ke 12.. kejap jangan tak kejar yeop.. Ya Allahu Ya Qawwiy.. moga Allah bagi kekuatan.. ameen...

14 September 2014

Alhamdulillah.. Anugerah terindah..

Assalamualaikum... For the greatest thing that happen to my life and the greatest thing is become to Mohammad Nur Shafiqe Bin Haliman's wife.. Maaf andai entry kali ini mengundang rasa tidak senang seperti cemburu.. menyampah atau apa sahaja.. Sekadar sebuah coretan rasa buat suamiku yang tersayang.. 

My husband...
Dia adalah seorang murabbi buatku..
Yang banyak memberikan kata-kata semangat di kala aku jatuh..
Dan di kala aku dicemuh..

My husband..
Seorang anak yang sangat menghormati kedua ibu bapanya..
Di saat adik-adiknya kesedihan menahan perasaan kehilangan ibu..
Aku lihat mimik mukanya tabah menahan air mata..
Mahu kuat di kala yang lain kelemahan..

My husband...
Seseorang yang tak jemu-jemu mendengar cerita dan bebelanku..
Dan ada saatnya tangannya lembut memegangku sambil tersenyum dan menyuruhku bersabar..
Yang sentiasa mendengar dan berkongsi apa saja dengan diriku..

My husband..
Yang sentiasa menasihati aku agar menghormati kedua ibu bapaku..
Yang tidak pernah menyokong aku di kala aku menjadi keras kepala..
Dan menerima aku apa adanya..

My husband..
Yang tetap menyokongku untuk terus mengejar cita-cita..
Walaupun adakala terpaksa berjauhan dengan aku..

Abang..
Thanks for everything you did to me..
Love you..  May this Baitul Muslim ila Jannah..
InsyaAllah..

02 September 2014

Dilamar : my comment??

Assalamualaikum... keifa halukum jami'an? Hope everybody feel better and have a good day.. Ok.. hari ni aku nak komen atau beri pendapat pasal dilamar.. actually daku telah menerima beberapa wassup daripada adik-adikku yang masih belajar yang dalam dilema kerana mereka telah di lamar.. di taqdim atau di cop..  Ape-ape aje la terms yang anda pakai.. tapi adik-adik yang aku sayangi ini need my advice..how to react with this sort of thing.. hm2.. dan nak tahu pendapat aku yang baru dua minggu bergelar isteri ni?? huhu.. Alhamdulillah dah dua minggu.. ok.. xpayah nak announce kat seluruh pelusuk dunia macam adik manis yang couple seminggu tu.. he he he...

Back to the topic.. ok.. what i'm gonna say ni mungkin akan mengguris sedikit perasaan adik-adik lelaki di luar sana.. First.. if adik-adik muslimin ni memang ready nak berkahwin dan kalau kate esok kawen pun memang ready la.. memang boleh redah kasi pecah punye, ok.. silakan lah melamar.. BUT.. bukan dengan cara pergi lamar muslimat tu... ekau pegi jumpa bapaknya dulu.. ok?? pergi jumpe.. tanye elok-elok.. pakcik.. saya ni berkenan kat anak pakcik.. boleh dak saya nak jadikan anak pakcik yang halal buat saya.. (ok.. gune ayat Awal Asyaari sat)..dan pada masa itu anda dengan rela hati dan tabahnya menerima apa saja hemburan daripada walinya sama ada positif atau negatif... haaaa... ade bran tak?? Nanti walinya la yang akan tanya pada anaknya itu.. simple.. hehe.. jadi bagi lelaki di luar sana, sila bersedia.. kalau nak kat mana-mana muslimat, pikir biar habis.. tanya diri sendiri dah get ready atau belum.. kalau just fikir minat kat muslimat tu sebab persekitaran.. sebab kawan-kawan semua dah ade janji dengan someone then ekau pun nak jugak.. toksah nak berangan la eik nak berbinik..  Puasa aje lah..

Secondly.. buat adik-adik muslimin yang nak melamar seseorang muslimat tapi anda sendiri masih belum jelas bila mahu bernikah.. anda sendiri pun masih nak belajar.. nak berjanji dalam tempoh yang lama..2,3,4 tahun lagi.. better lupakan niat anda untuk melamar.. SEBAB once anda dah luahkan perasaan anda pada seorang muslimat yang baik..solehah dan menjaga diri, actually anda dah ganggu perasaan dia.. even anda just tanya.. enti dah berpunya ke belum.. haa... ni psikologi orang perempuan..nanti yang perempuan akan duk fikir pasal benda tu.. sampai hati dorang pun terganggu.. anda yang muslimin dah bagi harapan kat muslimat ni.. kalau jenis muslimat hati kering tu lain la.. Anda lamar la macam mana pun takkan duk layan punya.. tapi fitrahnya perempuan ni hatinya lembut.. nak-nak yang jenis dah berumur 20 ke atas.. tengok kawan-kawan ada orang take care.. ade orang tanye selalu.. lama-lama syaitan tu duk goda jugak.. so.. janganlah libatkan orang lain bila hati anda yang problem... kesian kat orang lain.. Anda lelaki dan anda sepatutnya lagi kuat menjaga diri.. bawak-bawak bersabar.. kalau yakin dengan ketentuan Allah, tak perlu pun nak janji atau cop lama-lama..buat apa?? buat tambah dosa ja.. Lepas tu duk contact lagi.. kunun cakap menjaga.. syaitan tu kan pandai duk warna-warnakan maksiat yang dorang dah kenakan pada anak adam ni.. lalu timbul lah cinta islamik.. padahal sama ja dengan couple-couple yang bersepah sekarang ni..

Thirdly.. just nak cakap pada adik-adik dan teman-teman semua.. yakinlah dengan janji Allah..andai dah ditakdirkan seseorang itu milik kita, maka Allah akan dekatkan juga jodoh itu.. Jangan risau.. doa banyak-banyak.. pelihara hati daripada belenggu maksiat.. buat adik-adik muslimat, silalah bertegas dengan diri anda.. dan kepada both of muslimin dan muslimat, jangan memberi dan menaruh harapan.. berharaplah kepada Allah semata-mata.. nescaya tidak akan rugi... 

ok... sampai situ sahaja bebelanku... asifah andai salah bicara.. hanya mahu berkongsi pandangan sahaja.. dari pengalaman sendiri yang menjadikan siapa diri aku sekarang.. ok.. yang baik dari Allah yang disandarkan kepada diri saya sendiri dan yang buruk itu jua dari diri saya sendiri.. ok.. wallahualam... 

29 August 2014

Cerita 28 Ogos 2014

Assalamualaikum.. alhamdulillah di panjatkan kepada Allah swt masih lagi dapat menikmati dua nikmat yang terbesar yakni nikmat islam dan juga nikmat iman.. Well.. thank you Allah for giving me such a good life.. good husband.. good family and every single things in my life.. alhamdulillah.. ok.. back to the story.. yesterday i have such a good time with my zauj.. alhamdulillah.. Allah permudahkan segala urusan kami..

Semalam ke UKM atas urusan Diploma Pentadbiran Kehakiman dan Guaman Syarie.. Seperti yang saya jangkakan, batch kami tak dapat nak ambil lagi diploma tu untuk kali ini.. why?? Ustaz cakap berkaitan dengan ISO atau akreditasi diploma tu.. Ermm... actually.. sejak lima tahun yang lepas memang syarat untuk ambil diploma tu, calon mestilah pemegang degree.. dan kami ni.. still dalam tempoh pengajian.. bukan pemegang degree lagi la kan... untuk yang batch lepas tu, sebab tak di cek dan orang terlepas pandang, so dorang terlepas.. actually, kalau dari sudut JPA punya pengiktirafan memang xde masalah pun.. cuma ada masalah dari sudut ISO di peringkat universiti.. lebih kurang macam tu la... dan ustaz dah buat rayuan dah supaya batch kami ni dilepaskan jugak.. tapi tak boleh.. sebab batch kami ni la penilaian di buat.. maksud aku ISO tu di cek.. sebab batch aku tahun ke-5 dan akreditasi tu di cek 5 tahun sekali... 

Sebenarnya, berita ni agak buat aku lega.. heheh... why? Sebab aku rasa agak terbeban nak go on dengan degree dan diploma dalam masa yang sama. Tapi masa tu aku tak de pilihan.. so aku redah je.. walaupun aku perlu korbankan hujung minggu dengan suami.. huhu.. tekad betul.. tapi bila dah jadi macam ni, aku lega sebab aku boleh fokus satu-satu.. dan.. hujung minggu aku boleh balik.. tanggungjawab as isteri jangan dilupakan... Nak-nak suami itu lah yang banyak menyokong kita dalam belajar.. syukur alhamdulillah.. Jadinya aku akan mohon balik masa tahun akhir nanti insyaAllah.. lepas dapat berita tu, aku senyum dengan gembira.. Zauj aku pelik.. tapi aku tahu suamiku juga lega.. sebab dia bimbang kalau aku terlalu banyak benda nak buat dalam satu masa.. he he he.. Sebab aku memang sejak dulu suka buat banyak benda dalam satu masa sampai tak fikir diri sendiri.. dah kahwin, baru sedar kena jaga diri.. hehehehe..

Lepas taklimat pasal diploma tu, aku bawak suami makan di Pusanika.. kasi kenal dunia isterinya selama ini.. Oh ye.. hari tu memang hujan je sepanjang perjalanan.. Then.. kami ke Subang.. nak ke kedai Directd.. membeli smartphone untuk abah mertua dan adik iparku yang bongsu.. boboy.. sampai situ, memang sangat jam.. parking pun takde.. huhuh.. puas dah kami pusing-pusing.. lastly, suami decide parking dalam bangunan walaupun kena bayar rm2. Ok.. kami agak berkira sket.. hehe.. then.. berjalan kaki sket ke kedai Directd.. dalam kedai tu,, memang penuh dan orang tak pernah lengang beratur.. aku pelik jugak.. dorang tak keje ke.. tapi aku yang memang stalker orang ni memang dapat buat kesimpulan yang orang-orang yang pegi beli kat situ memang jenis nak cari barang murah tapi kualiti.. haa.. kat kedai Directd ni kan.. konsepnye adalah datang dan sebut terus hp model ape yang anda mahu.. dah xde dah nak usha-usha ke ape.. dah nama pun Directd kan.. aku beli hp Lenovo A880 pun kat sini.. harga murah.. Kalau dulu masa aku beli tu, masa mula-mula dikeluarkan.. Rm450.. sekarang dah murah dah.. Tapi A880 dah xde.. yang ade A889.. spect sama macam A880 kecuali primary camera die besar sket.. 8MP berbanding A880 just 6MP je.. ok la kan.. harga pun just RM339 je.. murah kan.. Suamiku tolong belikan hp Lenovo S939 untuk abah mertuaku.. Harga RM479.. dan Lenovo A889 untuk Boboy.. Ok.. aku dengan suami agak jeles sebab adik kami yang bongsu ni dapat HP canggih di usia baru 15 tahun.. kami dulu lepas spm baru merasa nokia 3310.. hehehe.. budak-budak zaman sekarang.. Orang tengok kami pengantin baru beli hp baru tu.. ok.. kami menyamar je.. hahaha... tolong beli ye.. dan tolong bawa aje... kikiki... Terfikir jugak nak jadi dealer.. tapi macam susah plak bila melibatkan waranty bagai.. pening jugak tu.. hehe... akan difikir-fikirkan semula..

Ni lah kedai Directd tu... selalu orang penuh sampai beratur kat luar..


Lepas balik dari Subang, kami ke I-City kat Shah Alam.. Hajat nak pegi Trick Art Museum.. Hehe.. mula-mula cari jalan gune waze.. kami sesat ke tempat pembinaan mana ntah.. tapi sebab suami ni power, jumpe jugak.. hehe..dengan bantuan encik google bagai.. maka sampai la jua kami di situ.. ingatkan tiket masuk RM5 je sebab tengok kat blog orang harga tu.. tapi rupenye RM15.. takpe la.. nak masuk sangat punye pasal.. so.. kami pun amek la gambaq dengan pelbagai aksi.. hehehe.. dah macam budak-budak kat dalam tu.. pasal takde orang pun.. cume ade chinese couple je.. tapi pedulikan aja mereka.. aku dengan suami terfikir nak bawak adik-adik yang lain lepas ni.. mesti seronok.. datting berdua memang best.. tapi bila pegi tempat yang berunsurkan family fun park macam tu, lagi best ade adik-adik yang lain.. hahaha.. aku nak jadi camerawomen aje.. InsyaAllah ade rejeki nak bawak la mereka semua tu.. ade la dalam sejam lebih kami dalam tu.. ok la kan.. nak je masuk snowwalk.. tapi tunggu lain hari.. hehehe... Lepas kami keluar, barulah ada segerombolan pelajar sekolah yang nak masuk.. hehe.. nasib baik kami awal... kalau tak penuh jugak dalam tu... 

ni antara entiti asing yang ade dalam Trick Art Museum ni.. gambar lain aku tak transfer lagi.. hehehe


Lepas tu, aku dan suami pun balik ke Banting semula.. sempat lah kami ke Klinik Solehudin.. Ada urusan berkaitan dengan merancang kehamilan sebab aku belajar lagi kan.. Alhamdulillah dah dapat nasihat yang superb dari doktor dan kami tak dikenakan bayaran pun... hehe.. Yang tu aku akan kongsikan pada masa akan datang InsyaAllah ye..

Overall.. hari tersebut sangat penuh aktiviti kami.. kesian dekat suami sebab kena drive.. kereta beliau tak siap lagi.. jadi agak penat sket drive kereta manual.. Alhamdulillah atas nikmat yang Allah beri ini.. Even before married banyak batasan yang kami kena jaga.. Tak boleh datting.. tak boleh ke sana ke mari berdua.. tak boleh nak kongsi banyak perkara, tapi nikmat selepas kahwin itu sangat luas.. itu yang Allah janjikan.. Alhamdulillah.. Aku harap aku dan suami menjadi pasangan yang soleh dan solehah dan nikmat yang Allah beri ni tak buat kami lupa akan tanggungjawab kami as khalifah di muka bumi Allah ni.. Bila Allah bagi nikmat, syukurilah.. nescaya Allah akan tambah lagi nikmat tersebut.. insyaAllah.. ok ye.. sampai sini dahulu.. insyaAllah next time akan di update lagi... =)


20 August 2014

16 Ogos 2014 : Mitsaqan Ghaliza

Assalamualaikum... alhamdulillah sudah masuk hari ke 4 bergelar isteri kepada Encik Shafiqe dan aku memanjatkan rasa syukur kepada Allah yang telah memberikan nikmat ini dan memberikan ketenangan kepada hati ini..

Dalam masa lima hari ini, masih cuba untuk menyesuaikan diri sebagai seorang isteri yang perlu taat kepada suami.. Kerana sewaktu bujang dulu, aku memang seorang yang lone ranger dalam berbuat ape-ape sahaja kerja.. Nak buat ape-ape aku redah je.. Bolos saja dinding itu...sekarang ni dah tak boleh... Perlu bagitahu suami.. Perlu berbincang dengan suami.. Aku dan suami sememangnya dua-dua jenis segan nak sweet-sweet depan orang ni...huhu.. Nak post status kat fb lepas kahwin ni pun aku jadi segan.. Dan sebab aku nak jaga hati banyak pihak jugak... Citer-citer sweet suami isteri, simpan senyap-senyap ye...huhu... Tapi kalau ade orang tertengok tu dan mengguris perasaan anda, aku minta maaf.. Tidak terniat...

Yang pastinya aku lebih suka berkongsi soal tanggungjawab...soal ape peranan kite sebagai suami dan isteri... Serius aku cakap, waktu sebelum kawen aku rasa aku dah banyak input macam mana nak jadi seorang isteri...tapi praktikalnya, huhu... Kadang-kadang tak sedar pun suami duk perhati silap kite even yang kecil-kecil pun.. Jadi.. Selalu lah amalkan minta maaf pada suami yek.. Minta suami redha dan kite kena berubah ke arah lebih baik.. Jangan memendam...

Dan aku nak kongsi jugak satu perkara.. Menjadi suami dan isteri perlu berbincang untuk tetapkan perancangan hidup..dari sudut tarbiyah family.. Kewangan... Social life.. Dan macam2 lagi.. Dan yang paling penting, tetapkan matlamat mardhatillah.. Kena buat meeting..

Ok la.. Sampai sini dulu..  Ade orang tanye, macam mana aku dengan suami jumpe? Bile start? Ni kawan satu sekolah tanye.. Aku ckp tanye suami..suami cakap tanye aku...hehehe... Last2 senyum je...rahsia... Ok... Doakan perkahwinan ini kekal hingga jannah insyaAllah... Salam..

10 August 2014

Update

Assalamualaikum...

Berbaki 6 hari sahaja lagi aku bakal bergelar seorang isteri insyaAllah dengan izinNya... Satu tanggungjawab baru..dunia baru.. Setelah pelbagai ujian yang datang untuk merealisasilkan impian ini...

Dalam masa beberapa hari ni, aku agak kurang sihat.. Badan panas dalam...demam...sudah banyak air masak yang aku minum...but still mulut dan bibirku kering.. Belakang aku asyik lenguh.. Cuaca agaknya..ditambah lagi dengan keletihan.. Banyak benda tak siap lagi... Kadang-kadang aku rasa nak pitam buat semua benda ni...

Ok...aku just nak update aje.. Hoping that aku lebih sihat lepas ni... Huhu...takut pengsan je nanti sebab dah banyak kali aku pengsan sebelum ni sebab keletihan... Doakan ye...syukran...

01 August 2014

Satu Purnama : Perasaanku??

Assalamualaikum...

Berbaki satu purnama lagi bersamaan 15 hari.. Perasaan aku? Pertama, aku malu untuk war-warkan untuk tatapan umum.. Untuk buat invitation itu pun aku berkira-kira.. Keduanya aku risau dan bimbang... Memikirkan tanggungjawab di mana aku juga masih bergelar pelajar... Dan aku rasa ada juga ketiga dan seterusnya yang mana aku tidak dapat pastikan perasaan itu bagaimana.. Sedih pun ada mungkin.. Memikirkan bakal berpisah tempat pergantungan yakni abah dan mama...

Tapi aku cuba berfikir yang baik-baik sahaja.. Meminta padaNya agar dipermudahkan urusan..

Banyak betul perkara yang bermain dalam mindaku.. Sampai aku tak mampu nak coretkan lagi di sini.. Cuma aku mohon agar semuanya dipermudahkan Allah...

25 July 2014

Result oh result...

Assalamualaikum...

Buat pertama kalinya aku agak frust dengan resultku kali ini... Mungkin sebab aku terlalu yakin dengan semester yang lepas yang buat aku terkilan... Huhu... Jadi.. Malam ni tak boleh nak tidur lena mana... Cuaca sejuk dan dingin menemani.. Sangat sejuk...

Aku nak meluahkan rasa di sini... Aku rasa kerana aku terlalu yakin dan usahaku yang sipi-sipi juga membuatkan resultku juga sipi-sipi.. Ditambah lagi dengan dosa yang aku buat..tak kira aku sedar atau tidak... Moga Allah ampunkan dosa aku yang menggunung tinggi.. Aku tahu result bukan segala-galanya..tapi aku juga tahu sebagai penuntut ilmu agama, aku harus pelihara adab dan akhlak menuntut ilmu... Ampunkan dosaku lagi ya Allah...

Aku cuba positifkan jiwa.. Masih berbaki 4 semester lagi.. Dan Allah bakal memberikan aku nikmat yang lebih besar yakni aku insyaAllah bakal bergelar isteri kepada pemuda yang baik akhlak dan agamanya.. Yang mampu insyaAllah memberi ketenangan jiwa.. Masakan Allah mahu memberi kesemua nikmat kepada hambaNya.. Jadi Dia beri satu nikmat dan juga diuji dengan kekecewaan...agar aku sedar dan ingat bahawa aku perlu taati Dia...

Jadi.. Aku nak luahkan itu sahaja.. KepadaMu aku berserah.. Malam ni sangat sejuk...mungkinkah?? Jawab sendiri ye...wassalam...

23 July 2014

Persediaan Perkahwinan

Assalamualaikum...

Persediaan perkahwinan... Aku tak berniat langsung nak cerita ape preparationku untuk perkahwinan nanti.. Cumenye.. Aku saja je tadi view blog-blog pasal persediaan perkahwinan

Overall..semua cerita bab prrsediaan material... Photographernye...dan lain-lain.. Ade juga yang sampai stress... Hurm...sampai macam tu sekali ye... Banyaknye bajet mereka sebab sampai tempah mak andam ape semua... Tak dapat jumpe wedding photographer dan pakej mak andam pun sampai stress dan migrain...Allahuakbar...huhu...

Aku tahu.. Majlis perkahwinan adalah hari yang bersejarah...tapi bagi aku tak perlu nak stress bab benda tu semua... Yang akan aku bawak dalam alam rumah tangga bukannya mak andam...bukan juga gambar-gambar photographer yang aku rasa kalau belajar photoshop pun kite boleh dapat gambar yang cantik-cantik.. Pelamin yang perlu vogue bagai... Bukan itu semua yang akan di bawa... Hakikatnya kalau buat semua tu, kita akan bawak hutang lagi ade la...

Jadi apa yang perlu dibawa? Hurm... Persediaan dari sudut ilmu..rohani...fizikal dan juga mental... Aku tak pandang rumah tangga itu hanya sekadar untuk memenuhi keperluan insani... Bukan sekadar mencantikkan rumah dan tangga... Tapi dari segi macam mana kita sebagai suami dan isteri nak mengemudi rumah tangga agar sampai ke destinasi yang Allah redhai... Satu tugas yang berat untuk kita galas... Fikir bagaimana mempersiapkan diri untuk menjadi ibu dan ayah... Beri didikan agama.. Dan bentuk generasi yang soleh solehah...

Aku tak buat persediaan untuk berkahwin sampai pening nak fikir siapa photographer...siapa mak andam... Sebab itu bukan keutamaan yang perlu untuk kita cari.. Alhamdulillah..segalanya berjalan lancar dan bagi aku cuma mengharapkan majlis yang sederhana ini berjalan lancar dan mendapat redha Allah...biar jadi ibadah... Yang penting...tak meminjam beribu-ribu dengan bank untuk buat majlis yang dasyat-dasyat.. Tak perlu semua itu...

Bukan aku tidak meraikan adat...tapi biar seiring syariat.. Bersederhanalah... Itu saja aku mahu kongsikan... Hanya sekadar pandangan... Berkahwin itu memang sekali seumur hidup insyaAllah.. Tapi yang akan kita bawa dan galas sepanjang pernikahan adalah tanggungjawab... Maka pilih mana satu yang aulawiyyat untuk di jadikan persediaan yang sebenarnya... Wallahulam....

20 July 2014

The facebookers

Assalamualaikum...

Semua sihat? Sejak akhr-akhir ni aktif pula diriku tulis- tulis dekat sini.. Alhamdulillah..semangat mahu menulis tu datang kembali sedikit demi sedikit walaupun kadang-kadang aku tukis yang mengarut juga..tapi aku cuba untuk jadikan apa yang aku tulis tu bermanfaat supaya apa yang kita buat tak jadi sia-sia..

Facebook... Aku kenal dunia facebook ini selepas aku habis foundation di maktab.. Dan masa tu aku dalam keadaan kesedihan.. Aku asyik berkurung dalam bilik... Mama dan kakak aku belikan aku broadband untuk memudahkan aku online untuk ubat kesedihan aku.. Aku tak pasti ape kepentingan masa tu.. Kenapa ye? Tak ingat dah the actual reason yang menyebabkan aku kena pakai broadband... Hm2... So dari situ la aku start kenal dunia muka buku yang berwarna biru ni..

Dan sepanjang aku jadi pengguna facebook ni, aku tengok banyak sangat spesis facebookers yang ada dalam ni... Ada yang aku suka sangat post2 mereka.. Ada yang aku rase bukan aku tapi orang lain pun meluat... Dan macam-macam lagi la...

Cume dekat sini aku nak state facebookers yang jenis couple tak ingat dunia ni... Huhu.. Bukan nak mengata...tapi kalau ade yang terbaca, aku harap ini jadi nasihat kepada anda.. Kalau dah berkahwin, aku tak kisah sangat walaupun sepatutnya anda lagi behave.. Tak perlu nak cerita pada satu dunia bahawa anda sedang dilamun cinta dengan suami atau isteri anda.. Ok..ni pesanan untuk aku jugak..bakal jadi isteri ni nanti... Tapi ok la..sebab dah kawen kan... Cume yang belum kawen ni... Hm2... Antara ayat yang aku boleh quote "Sayang abang selamanya.. Dan sebulan kite bersama"... "You are the best partner ever in my life..#honey#hubby".. Ok.. Dan yang tulis benda-benda macam ni belum bergelar suami isteri lagi kot...

So..nasihat aku.. Ye.. Aku bukan la nak nafikan fitrah perasaan cinta tu... Tapi berdosa kot...ke macam mane.. Even yang buat tu budak pengajian islam kot... Grr.. Seolah-olah anda sudah tidak segan lagi tayang dosa anda pada umum...mengerti? Belum lagi Allah tayang dosa kita kat dunia akhirat nanti.. Kita doa pada Allah supaya Allah tutup aib kite..tapi sekarang ni kita sendiri tayang aib kite pada orang... So acane tu?

Aku tahu semua orang ade kelemahan masing-masing.. Mungkin ade pasangan yang memang bakal berkahwin dan mungkin nak cakap kat bakal pasangan die yang awak ni pilihan terbaik saya lah.. Lebih kurang kan.. Aku rase tak perlu kot nak tayang kat fb... Ke macam mane? Benda privasi, diam-diam sudey... Cool..rileks.. Tu pendapat aku walaupun tak di nafikan pun dalam Islam tak boleh nak ngade-ngade sangat kalau tak kahwin lagi even bakal kahwin pun... Berpada lah kan.. Jaga maruah diri..

Hm2.. Semua yang aku cakap ni..aku nasihat diri aku juga yang banyak kelemahan ni... Aku harap bermanfaat pada orang lain... Sama-sama kita ubah diri kita menjadi orang yang lebih baik insyaAllah... Ok... Salam ramadhan kareem...assalamualaikum...

19 July 2014

Detik Kematian Kian Hampiriku

Assalamualaikum...

Semalam...entah kenapa mimpi ini datang menemani tidurku... Aku melihat seorabg demi seorang saudaraku meninggalkan aku.. Pulang ke kampung abadi.. Dan aku pula menunggu saat kepulanganku.. Jelas terbayang di mata dosa dan maksiatku.. Mulutku terkumat kamit memohon ampun..ampunkan aku Ya Allah...ampunkan aku Ya Allah..

Semalam juga.. Bagaikan aku tahu aku tidak berkesempatan menghabiskan degreeku.. Tapi aku cuba tepis sangkaan itu.. Cuma mengharapkan Allah mempermudahkan urusanku..

Pagi ini.. Munajatku agar dosaku diampun...aibku terjaga.. Hatiku kuat menjauhi maksiat.. Dan aku diberi pengakhiran yang paling baik di sisi Allah..
Moga pengakhiran yang baik buatku... Ramadhan akan datang.. Adakah sempat buatku...

18 July 2014

Baby sitter di bulan Ramadhan

Assalamualaikum...

Baru dapat merehatkan badan...kejap lagi nak kena ke dapur pulak prepare untuk berbuka..walaupun berbuka sorang-sorang sebab mama dan abah berbuka di tempat berniaga...

Subhanallah..astaghfirullahalazim...hari ni anak saudaraku yang lelaki si alif tu memang menguji kesabaran cik ika dia... Tidur sekejap je lepas zohor tadi... Lepas zohor dia berjimba.. Panjat meja ni... Masuk bilik cik ika dia ni... Amek bekas pin cik ika dia... Ya Allah..tawakkal je tadi sebab tadi tengah solat.. Sejadah aku pun habis henyot dibuat oleh budak bertuah alif najmi...

Kakaknya..najihah dah pandai urus diri..lepas menyusu terus tertidur.. Aku tak kisah sangat... Kadang-kadang minta najihah tengokkan alif kalau aku nak solat.. Mama dan abah plak kena uruskan makanan untuk niaga.. Jadi aku kena look after anak saudara aku ni kalau aku cuti kat rumah..

Aku terpaksa buat sekatan kat pintu bilik aku..pintu bilik mama...takut alif terjatuh dari tingkap bilik... Aduhai...sabar je la cik ika ni alif...huhu..

Tadi aku uruskan kakaknya nak ke tandas... Biarkan alif minum susu...dia dah pandai... Jam dah pukul 6.. Lewat sket nampaknya kak ila hari ni... aku sempat la buat air oren letak dalam peti...keluarkan ikan dalam peti.. Ingat nak buat singgang... Actually badan aku dah lembik dah tadi..huhu.. Penangan mengejar si alif... Aku tengok alif.. Tu dia... Habis susu die pegi simbah kat badan dia... Kusyen kerusi pun habis basah... Ya Allah.. Sabar2... Aku geleng kepala... Alif.. Alif... Buli cik ika ni... aku basuh badan die...

Tak lama kemudian kak ila sampai...alhamdulillah..huhu.. Penat dah melayan si Alif ni.. Aku mengadu pada kak ila... Si Alif buli cik ika dia hari ni... Nak balik tadi dia melambai-lambai... Huhu.. Tak nak kawan Alif dah lepas ni... Cik Ika tak nak layan...

Ape-ape pun aku terfikirkan macam mana la aku nak jaga anak sendiri nanti.. Nak-nak kalau yang keluar hero-hero geng bas sekolah... Tudia... Memang jadi ibu ni sangat menguji kesabaran ye... Kena banya istighfar... Supaya Allah mudahkan... So...aku solute pada ibu-ibu yang sibuk bekerja dan jaga anak-anak.. Jaga umah tangga...  24 jam tak berhenti melayan karenah anak-anak.. Jaga suami..dan macam-macam lagi...

Pesanan pada bakal anak-anak aku nanti... Bulan-bulan puasa jangan dera ibu.. Jadi anak yang baik dan sopan... :)

Muka Budak-Budak

Assalamualaikum...

Aku tak tahu kenapa ramai yang aku jumpa cakap aku macam budak-budak je mukanya... Ada juga yang cakap macam orang dah berkahwin.. Ok...kalau macam orang dah berumah tangga tu mungkin juga la sebab umur pun dah menginjak ke angka 25 tahun.. Tapi muka kebudak-budakan, budak sekolah... Hm2... Mungkin sebab imej aku yang bertudung bulat dan kadangkala aku cuma pakai tudung bidang 60 dan dibiarkan pin sampai ke bawah aje... Sebab ape? Sebab aku seorang yang cepat rimas nak belit-belit sana sini...

Semalam... Aku teman mama pegi cari daun ulam dekat kedai kawan mama ni... Aku cuma tunggu dekat motor... Mama borak-borak dengan makcik tu.. Sambil-sambil tu, mama terus jemput datang ke walimah aku pada 16 Ogos ni.. Makcik tu jarang nampak aku sebab adik-beradik aku memang jarang ada di rumah...sebab kami lepas je sekolah rendah kebanyakannya merantau ke luar.. Belajar di sekolah asrama atau belajar di uni... Tak penah nak lekat kat rumah lama-lama..

Makcik tu tanye.. Kerja ke...mama aku cakap belajar lagi.. Ok... Bila mama cakap belajar lagi, orang fikir umur aku muda lagi...ditambah pula wajah aku yang kadang-kadang orang cakap nampak budak-budak... Orang pun akan cakap mudanya nak kahwin... Huhu... Aku senyum je la... Berbalik pada cerita tadi, makcik tu tengok aku dan cakap macam budak-budak je tengok... Ok..aku senyum je... Mama pun bagitahu lah... Muda apenye...umur 25 dah... Makcik tu senyum.. Tak sangka kot... Hehe...

Aku tak tahu kenapa ada yang fikir aku muda lagi...sedangkan umurku sudah 25 tahun.. Kalau di ukm pun.. Aku tak cakap umur aku 25.. Yang senior-senior pun muda lagi dari aku...even ade yang master pun muda dari aku..aku tak kisah pun... Kadang-kadang kalau aku pegi pejabat nak ambil sign ke ape, ade juga pegawai yang tanya aku budak master ke..huhu...terima kasih mendoakan saya begitu...

Aku rasa mungkin kerana penampilan aku yang takde la nak berfesyen mane...aku tak reti.. Selalu bertudung labuh..berjubah..takpun t.shirt labuh atau blouse labuh dengan skirt labuh.. Spect pun macam old school je gayanya.. Mungkin...

Ape-ape pun, kalau nak bergaya, biarlah ikut syariat dan tidak menampakkan aurat.. Dan aku juga rasa, pakai tudung labuh dan simple ni menampakkan anda muda...hehe... Macam comel je kan.. Cuba tengok ustazah-ustazah yang pakai tudung labuh...yang biase-biase je.. Kan comel... Daripada pakai ketat..nampak sana sini.. Hehe... Ok...aku bukan nak condemn atau judging ye...saje je nak promote pakaian syariat...hehe...

Ok...sampai sini dulu ye...

P/s: alhamdulillah...awet muda..>_<

16 July 2014

Kes kakak Kiki

Assalamualaikum...

Sejak semalam aku pelik semua orang berbicara tentang kes wanita yang mengamuk depan utc Kuantan... Aku tak tahu apa-apa sebab malas nak buka video viral macam tu... Tapi pagi tadi, aku saja nak tengok...ape ceritenye...

Dan...aku agak terkejut tindakan akak tu.. Di bulan Ramadhan penuh barakah ini.. Hm2... Tahap kesabaran akak tu diuji.. Aku kesian juga pada uncle tu..siap diambil kuncinya..diketuk keretanya...uncle tu say sorry banyak kali dan dia tak sengaja... Rasa marah juga sebab tindakan yang tidak beradab.. Wonder kalau uncle tu ayah kite.. aku share dengan mama video tu... Mama tengok.. Mama cakap harta dunia je tu.. Sambil terkenang kejadian beruk jiran aku terlepas dan masuk rumah aku... Pinggan arcopal(betul ke eja ni) mama pecah... Tapi dah tak de rezeki.. Malas nak tuntut ganti rugi..

Berbalik kepada kes kakak kiki tu.. Memang kita marah dengan tindakan akak tu.. Macam takde adab..takde sivik... Tapi aku terbaca juga akak tu dah minta maaf atas silap die.. Tapi biase la kan...terlajak kereta boleh undur...terlajak kata memang tak boleh u-turn dah la kan... Tatap berbekas di hati..

Apa-apa pun kita yang melihat dan menilai pun tetap di uji dengan kes ni... Sama ada nak berikan kata nasihat atau pun kejian... Anda tentukan...

Lastly...pesanku yang lemah ini... Terjaga iman..terjagalah hati...maka terbentuklah peribadi yang mulia di sisi ilahai...wallahualam...:)

1 Bulan : Detik-detik akhir ditarbiyah Allah sebelum menggalas tanggungjawab

Assalamualaikum...

Berbaki satu bulan lagi.. Satu bulan yang bakal berpenghujung... Aku nilai satu demi satu perjalanan hidupku... Allah...banyaknya tarbiyah Allah buat aku yang serba kekurangan...adakala aku hilang sabar.. Adakala aku memberontak hingga hampir hilang pedoman... Tapi Allah ajar aku erti sabar..

Aku yang dulu seorang yang sukar untuk memahami kesempitan orang lain... Allah didik aku menjadi orang yang mampu berkongsi kesusahan dengan orang lain... Aku yang dulu sering culas dengan tanggungjawab sebagai anak.. Allah jadikan aku untuk belajar menjadi anak yang taat... Redha dan sentiasa menghormati ibu bapa...

Tarbiyah Allah semuanya... Dan sabar itu cukup indah...Allah ganti kesemuanya dengan perasaan yang tenang dan damai di dalam hati... Terlupa sudah saat hati yang sakit..kecewa dan mata yang sering menangis...

Dan..berbaki sebulan lagi.. Aku mahu membina kehidupan yang lebih baik.. Mencari redha Allah.. Mengharapkan pengakhiran yang baik... InsyaAllah..

Moga bergelar suami isteri soleh dan solehah...ameen...insyaAllah...

11 July 2014

A Wish

It's raining outside.. suddenly thinking of myself.. my life.. my akhirat..

Allah always the best planner for me.. Alhamdulillah... After i've faced many things.. sweet.. pain.. happinest.. sad.. felt down.. Allah makes my Du'a comes true.. Alhamdulillah.. Eventhough i'm not a good slave of Him.. Eventhough i always make many of mistakes and sins.. And last thing that i want is.. i wanna be a good muslim.. and i hope Allah will make my small family together walk to jannah.. insyaAllah.. ameen..


Mereka kata alam kampus itu seronok..aku kata??

Asssalamualaikum..

Mereka kata alam kampus itu seronok.. ya.. memang seronok.. tapi mungkin juga tidak seronok andai kau tempoh kau belajar tak seperti kebanyakan orang.. manusia cepat bosan dengan sesuatu perkara yang sama.. aku setuju dengan hal itu.. tapi.. bukan aku kata belajar itu membosankan..sebab hidup kita sebagai manusia sentiasa perlukan pembelajaran.. kalau tak macam mana kau nak tempuhi kehidupan.. Cumanya.. life campus aku maksudkan.. aku cakap terus terang.. aku dah tak boleh nak fikir tentang program pelajar.. aku dah tak mampu nak bergelumang dengan sistem doktrin peperiksaan.. mungkin kerana sudah hampir 6 tahun aku bergelumang dengan semua itu.. otak aku jadi mati.. apa yang ada di sekeliling aku, aku lihat semuanya teori..retorik.. dan teori.. sebab tu aku banyak diam dan memerhati..

Ada juga yang tidak tahu nak jadi apa.. tak tahu nak sumbangkan apa kepada ummah dengan pengajian yang di ambil.. aku jadi bingung.. habis kau belajar untuk apa?? Sekadar segulung degree?? Atau sekadar memenuhi tuntutan atau adat masyarakat bahawa kau perlu belajar hingga ke universiti?? Begitu?? Kumpul sijil banyak-banyak.. kerja kerajaan.. dapat gaji.. begitu?? Matlamat itu perlu jelas.. apa mahu kau capai.. cita-cita perlu besar.. apa yang kau mahu dengan pengajian yang kau ambil ini.. Jika tidak.. rugilah.. ilmu ada, tetapi tidak tahu amalkan dimana dan bagaimana.. Sekadar mengumpul ilmu.. aku kata pada aku juga.. aku yang menuntut ilmu.. tapi tidak beramal..

Dulu.. aku belajar Bahasa Inggeris.. dua tahun lamanya.. tapi rezekiku bukan menjadi guru bahasa Inggeris.. mungkin kerana tekadku yang kuat mahu ambil bidang perundangan islam sangat kuat.. aku dulu pernah bercita-cita setelah selesai B.Ed TESL, aku mahu ambil bidang Syariah.. aku tak peduli.. Tapi rupanya Allah bagi jalan shortcut.. tak perlu sampai tamat B.Ed TESL, dua tahun pengajian, aku di ubah jalan hidup kepada apa yang aku ingini.. walaupun perubahan itu membuatkan kesedihan pada ibu bapaku.. dan aku juga menangis.. tapi bukan kecewa tidak dapat teruskan pengajian.. tapi sedih melihat raut wajah ibu bapaku.. Itu sahaja..

Kembali kepada alam kampus.. adakala aku rasa xubah hidup seperti alam persekolahan.. Bila nak exam, kau hafal segala macam term.. kemudian nota berterbangan.. sanggup korban tidur, korban makan.. Aku tak salahkan.. setiap orang punya cara tersendiri.. tapi mungkin itulah bezanya ipt kita dan ipt di luar negara.. agaknya.. ipt di luar negara, keluarannya sudah mampu memberi idea.. tidak hanya termaktub kepada apa yang ada di dalam buku dan kertas semata-mata.. maksud aku mereka sudah mampu memberi.. tetapi keluaran ipt kita?? adakah sudah mampu memberi? Atau sekadar menerima dan memuntahkan kembali dalam dewan peperiksaan?? Aku sandarkan hal ini kepada aku sendiri kerana aku juga salah seorang yang telah melakukan hal yang sama.. hanya memberi pandangan kerana kesedaranku sendiri..

Itulah pandangan aku tentang alam kampus ni.. Aku tak minta semua orang bersetuju dengan aku.. ini sekadar pandangan aku.. cuma satu aku ingin kongsikan.. tiap apa pilihan yang kita buat, biarlah mampu menjadi manfaat buat diri dan kepada orang lain.. jangan biarkan keadaan sekeliling mengubah diri kita..tapi jika perubahan itu ke arah kebaikan, sangat di alu-alu kan..

10 July 2014

Flashback : Budak Perempuan Sekolah Agama

Assalamualaikum.. Actually.. aku tak tahu tajuk ape yang sesuai untuk aku tulis.. tapi the point is aku nak tulis tentang zaman sekolahku sebagai seorang remaja perempuan,, pemikiranku.. dan apa yang aku sering fikir apabila melihat rakan-rakan sebayaku... 

Aku..sebagai seorang remaja perempuan  di usia 13 hingga 17 tahun..

Pada awal persekolahanku di tingkatan 1, aku tidak dapat menempatkan dirku di sekolah yang aku ingini.. Aku bersekolah di sekolah biasa dan ya.. aku tidak suka untuk berada di situ.. kerana keinginanku untuk ke sekolah agama sangat membuak.. sedangkan aku pada waktu itu bukanlah seorang yang ayu..sopan lagi solehah.. Aku yang keras.. ala-ala tomboy dan selalu masam mencuka.. dah berapa kali mama pesan jangan terlalu bersikap keras.. tapi aku xpeduli.. mungkin kerana kisah silam yang pahit agaknya buat aku menjadi seorang yang keras..

Awal persekolahan, aku telah di cop sebagai seorang yang susah nak senyum.. itu kata kakakku yang bergelas penolong ketua pengawas di sekolah tersebut.. aku tahu siapa yang mengadu.. budak lelaki india yang merupakan seniorku.. Aku xsuka untuk melemparkan senyuman pada orang yang aku tak kenali dan aku tidak akan ubah tentang hal itu.. dan masuk hari kedua pula, aku bergaduh dengan budak lelaki yang tak habis-habis mengganggu.. dah bengis macam singa pun ada yang berani denganku.. dan itu memang pantangku.. masuk bulan kedua, aku menerima surat tawaran untuk ke sekolah agama.. Alhamdulillah.. bermula dari situ, aku mulai membentuk diri menjadi gadis yang lebih sopan.. errr.. insyaAllah sopan.. tapi mungkin lebih bersikap seorang pendiam dan tidak mahu dikenali.. yang aku tahu, aku nak belajar dan aku tidak mahu tahu tentang perkara lain..

Dan di sekolah agama itu aku kenali kakak-kakak yang baik dan banyak membantuku.. pengisian yang banyak membina siapa diriku sekarang.. Dan aku seorang yang aku kira tak dikenali dan aku lebih suka begitu.. Walaupun sekolah itu sekolah agama, tetap berlalu soal couple... bagi hadiah.. surat bawah meja.. secret admire.. seolah-olah menjadi trend plak.. yang senior minat kat junior.. berangkat-angkat bagai.. tapi aku... just in my own world.. malas nak ambil tahu.. buku atas meja.. muhasabah diri.. baca buku..lagi bagus.. Sampaikan ada juga rakan-rakan yang bertanya.. takkan aku tak minat sape2? Erm.. mase tu aku fikir... is it too important to have someone that you like at this age?? Aku fikir dan fikir.. Argh... otak aku tak boleh nak terima nak minat orang.. nak ade secret admire.. nak ade teman special waktu belajar sekarang... sebab... Aku duk fikir kalau anda semua ada teman tapi mesra tu, mahu dibawa ke mana ye hubungan tu?? Duit yang duk belanja teman tapi mesra tu pun duit mak ayah kot.. better beli makanan untuk diri sendirik lagi best..  Ok.. itu la pemikiran aku masa tu.. dan aku rasa kawan-kawan aku mesti fikir aku pelik.. tapi aku xkesah ape... lalalala.. Dan aku tetap dengan dunia aku.. budak lelaki duk kacau, aku pandang tanpa perasaan.. dorang buat road block waktu prep, aku xde nak cari jalan lain.. bolos saja dinding itu.. sebab aku memang muka takde perasaan.. yang ada dalam kepala aku cuma diri aku dan family aku dan aku malas nak layan apa yang berlaku di sekeliling aku..

Dapat surat dari secret admire... hurm.. penah dapat.. tapi aku yang tak fikir pasal tu just anggap itu hanya surat nak bersahabat.. aku tak buat ape pun dengan surat tu.. just stay focus dengan matlamat aku.. Aku cuma harap sahabat tu jugak stay focus dengan tujuan belajar.. Tak perlu nak terjebak dengan perkara yang tak bawa manfaat.. tu je la yang aku harap.. 

Dalam kelas, aku adalah orang yang senyap dan kurang berkomunikasi dengan lelaki.. sebab bagi aku.. aku xsuke nak expose diri aku.. biarlah diri aku sorang-sorang dengan dunia aku.. Bila kena buat kerja grouping dengan lelaki, itu adalah kelemahan aku.. bukan anti.. cume xselesa je la.. sebab bila kena kerja dengan lelaki, maknanya aku kena tonjol diri aku.. dan itu yang aku tak mahu.. dan bile aku dapat sambung ke KISAS memang satu kegembiraan buat aku.. sebab sekolah tu memang menjaga bab pergaulan lelaki dan perempuan.. 

Itu lah aku di zaman sekolah..Tapi.. aku rasa bagus juga aku fikir macam tu.. takde lah aku nak buat perkara tak manfaat waktu zaman sekolah dulu.. hehe... Alhamdulillah.. sekarang aku xde la plak bila nampak lelaki, terus menyorok atau buat muka tak suke ke ape.. Pengalaman demi pengalaman mematangkan diri kita.. lelaki dan perempuan itu saling memerlukan dan bantu membantu ke arah kebaikan.. Nabi Muhammad pun di bantu oleh sahabiah-sahabiah semasa nak kembangkan Islam.. dalam peperangan zaman baginda pun ada wanita yang berperang... kan? hehe.. 

Cuma satu pesanku kepada pembaca blog ku yang masih bersekolah, jika ada la... akak harap adik-adik manfaatkan waktu belajar di sekolah dan tak perlu nak fikir pasal cintun ke angkat berangkat ke..secret admire ke.. zaman sekolah adalah zaman adik-adik tidak perlu pada komitmen yang besar..adik-adik cuma belajar dan taat perintah Allah serta ibu ayah.. gilap masa depan adik-adik bermula dari sekolah dan jangan menjadi orang yang rugi.. Tak rugi pun kalau kite stay focus.. bila dah habis sekolah, there is a lots of things that you gonna face.. dan banyak benda yang adik-adik akan tahu yang akan mematangkan adik-adik.. ok?.. 

Ok.. ni first entry yang panjang lebar setelah lama x di update.. hehe... sampai sini dulu la kot ye... bye... salam..

p/s: walaupun dulu tak suke expose diri dengan lelaki, alhamdulillah bakal bersuamikan seorang lelaki yang baik. Moga baik untuk dunia dan akhiratku insyaAllah.. ameen.. 

08 July 2014

Moga jadi wanita yang Qawwiyy

Keputusan permohonan untuk Diploma Siswazah dah keluar.. Alhamdulillah.. Permohonan diterima dan insyaAllah akan mengikuti kelas bagi Diploma Kehakiman dan Guaman Islam Syariah... Kelas tiap hari sabtu atau mungkin juga ahad... diulangi.. kelas tiap SABTU atau AHAD..

Semester depan juga insyaAllah bermulanya episod kehidupan sebagai seorang suri hidup seorang lelaki bergelar suami.. Dan masa yang perlu diperuntukkan juga mulai berubah...

Fulltime Degree's student + Wife + Pelajar Diploma Siswazah

Aku berfikir sendirian.. entah dari mana semangat ini datang untuk aku harungi kesemua benda di atas di saat ada yang cuba untuk mengelakkan diri dari mengambil diploma siswazah ini kerana bimbang tak mampu walaupun hanya bergelar seorang pelajar degree dan bujang.. Adakalanya aku menghitung-hitung.. mampukah diri ini?? Tapi aku masih punyai semangat mahu mengejar impian yang tertangguh.. bagi aku, peluang dah berada di hadapan, maka hanya perlu grab dan tempuhi..

Alhamdulillah hasil perbincangan kedua pihak (pihak aku dan juga pihak yang bakal mengetuai aku), beliau memahami perjuanganku.. memahami cita-citaku dan merelakan apa yang aku putuskan.. Maka sangatlah perlu aku didik diri ini menjadi seorang isteri yang baik dan solehah nanti.. 

Aku mohon pada Allah agar diberikan kekuatan untuk aku menjadi seorang wanita yang Qawiiyun untuk menghadapi kehidupan di masa akan datang.. insyaAllah....

06 July 2014

Detik Persediaan Yang Penting

Aku menghitung waktu? Kadang-kadang ya.. kadang-kadang aku biarkan masa itu berlalu tanpa aku fikir apa akan aku tempuhi nanti.. Dan masa menjadi begitu pantas sekali..

Adakalanya aku merasa detik bahagia setelah kian lama berperang dengan birokrasi masyarakat.. bermain air mata.. menahan sakitnya sabar..

Adakalanya aku bimbang kerna kurangnya persediaan.. tapi aku fikirkan matlamat akhirnya.. Di situ aku mula serius memikirkan tanggungjawab..

Perkahwinan..

Serius aku sedikit malu untuk menulis secara terang-terangan tentang ini.. Tetapi.. cuma ingin lontarkan pandanganku di saat ini..

Aku mohon moga Allah tidak lalaikan aku dengan kebahagiaan perkahwinan hingga lupa matlamat akhirnya.. moga seimbang tanggungjawabku dengan cinta yang bakal di sulam di dalam dunia perkahwinan..

Moga menjadi semakin dekat kepadaNya...

Cukup sampai di situ..

01 July 2014

Point Of View

Pint of view.. pandangan.. pendapat.. opinion... semuanya akan berubah seiring pengalaman hidup dan kematangan seseorang hamba yang bernama manusia... dan pandangan mereka dan aku juga berbeda.. Pandangan mereka untuk urusan " itu" semuanya tampak bahagia.. manis.. dan menggembirakan...

Mungkin... mungkin aku juga begitu dahulu.. melihat mereka berjaya ke arah "itu" aku di jentik cemburu.. aku juga mahu begitu.. aku tidak mampu melihat sejauh mereka yang telah menempuhinya..

Kini.. berbaki sebulan lebih.. aku bakal tempuhi jalan "itu".. aku mulai gusar.. ragu-ragu.. kebimbangan... aku minta nasihat dari rakan-rakan.. moga aku tetap pendirian.. dan berani menempuhi cabaran di hadapan..

Kata nendaku.. mereka yang menempuhi jalan "itu", ibarat menanggung bebanan gunung di bahu.. aku kaget dalam senyum.. orang lama bersuara.. dan mereka lebih tahu.. Aku hanya memohon kepadaNya agar urusan kehidupan nanti dipermudahkan.. membina hidup.. membentuk salah satu penyumbang kepada kewujudan masyarakat..

Dalam kepalaku berlegar-legar.. bersediakah aku... multitasking.. kemahiran yang lain... adakah aku tahu?? Tiba-tiba jadi blurr tak menentu.. selama ni hidupku hanya bergelumang buku dan buku.. adalah juga aku berniaga, buat kerja di dapur, dan kemahiran yang perlu untuk "itu".. tapi bukanlah hingga ke tahap saban hari.. mungkin setahun hanya beberapa kali.. kerana kehidupanku sering di hostel.. bukan di rumah..

Aku punya pengalaman berhujah... buat assignment.. jawab exam.. menjadi pemimpin pelajar.. buat program.. buat kertas kerja.. tapi.. mampukah itu semua membantuku nanti..

Mungkin aku banyak berfikir.. mungkin aku akan belajar nanti... bak kata sahabatku yang berpengalaman.. tempuhi sahaja.. insyaAllah kau akan belajar nanti... hm.. aku harap begitu.. moga Allah bantu.. insyaAllah..


pesanan penaja : Kalian lihat "bestnye" nak hadapi hidup baru.. tp my point of view.. bimbangnya nak pikul tanggungjawab baru.. wallahualam...

06 March 2014

Blog Jadi Sunyi


Assalamualaikum... sekian lama membiarkan blog sunyi tanpa apa-apa perkhabaran.. Kali terakhir menulis di sini pada tahun lepas bulan Disember.. Agak sibuk dengan tanggungjawab lain.. sehingga tidak lagi menyempat untuk mencoret ape-ape.. Dan mungkin juga blog kini tidak menjadi trend untuk di baca.. kerana facebook telah menjadi tempat favourite semua orang berkongsi cetusan rasa.. Bagus juga.. maka dari situ akan ku lihat aku menulis kerana mahu di baca atau ape.. kan??

Alhamdulillah umurku telah menjangkau ke usia 25 tahun.. satu umur yang mana kalau di UKM ini, aku masih tidak ketemui mereka yang umurnya lebih dari itu melainkan pelajar-pelajar master atau mungkin dari fakulti yang lain.. Aku tetap 17 tahun dari sudut kematanganku.. ku kira begitu.. adus.. ayatnya sunggu sastera.. 

Alhamdulillah juga.. berkat kesabaran yang sangat lama.. dan mungkin orang lain lebih lama lagi.. tahun ini menjadi tahun perubahan tanggungjawab buat diriku.. menghadapi fasa baru kehidupan.. moga Allah pelihara dan permudahkan segalanya.. Alhamdulillah rezeki melimpah ruah.. Kadangkala bukan kerana Allah berikan rezeki itu dalam bentuk material.. tetapi dari sudut kelapangan.. harta yang sedikit dirasakan cukup.. duit yang sedikit, dirasakan banyak.. begitulah.. alhamdulillah.. moga Allah ampun dosaku dan aku beryukur atas nikmat ini...


Banyak berita yang mengembirakan buatku untuk tahun ini.. Mama dan abah bakal berangkat mengerjakan umrah bersama wan dan ayah ngah hujung bulan ini...Aku mendapat biasiswa daripada JPA.. alhamdulillah.. Hujung bulan ini ada majlis besar untuk diriku.. dan selepas raya ini insyaAllah majlis yang lagi besar juga buatku.. majlis besar tak bermakna besar-besaran.. tetapi hari aku menerima tanggungjawab yang baru... Alhamdulillah di atas kesemua nikmat yang Allah berikan buatku... moga aku menjadi insan yang bersyukur dan sentiasa perbaiki diriku.. Biarpun aku tahu, aku sering juga terleka..

Semoga Allah merahmati kedua ibu bapaku, adik beradikku, guru-guruku.. dan semua yang mengenali dirku.. wallahualam..