expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

23 December 2008

AZAM TAHUN BARU 1430HIJRAH/2009MASIHI




Azam tue spesies ikan yang terbaru ke?Kate cik miaw


Ahlan wasahlan 1430 Hijrah dan 2009 Masihi!! Tidak lama lagi kita akan menyambut kedatangan tahun baru lagi. Tapi jangan lah kita meniru gaya sambutan seperti di barat tue. Dengan konsertnye, gejala tak sihat, minum arak dan lain-lain lagi, Ish..Ish..Ish.. Tak bagus lah begitu jika kedatangan tahun yang baru disambut dengan kemaksiatan tetapi kita harus menyambut dengan penuh rasa kesyukuran kerana masih diberi peluang oleh Allah S.W.T untuk meneruskan kehidupan dan ‘menopup’ amalan yang banyak tertinggal. Kalau tak ‘topup’, macam mana kita nak berhubung dengan ‘KEKASIH’ kita selalu dan disayangiNya. Macam handphone, bila kehabisan kredit, mesti ‘buah hati merajuk’ sebab tak dapat msg selalu. Heheh.. (ader yang terasa tak? Gurau je and just untuk analogi). So macam tu la perumpamaannya.


Sebenarnya terdetik nak tulis post tentang azam nie lepas terdengar tentang bicara petang di ikim dalam kereta. Sambil tue ana berbincang dengan kakak and abah ana tentang azam nie. Masing-masing ada pendapat sendiri dan ader jugak antara pemanggil kat ikim tue azam die nak Pas menang di Terengganu. Heheh.. ana tergelak la sebab sempat lagi nak berkempen kat radio. Boleh la tu, tapi akhirnya dj ikim inform yang tak boleh azam untuk kempen pilihanraya. Ye lah kan, ader prosedurnye jugak. Sambil dengar tue, ana sangat tertarik dengan kata-kata seorang pemanggil kalau tak silap yang menyatakan azam ini perlu dinyatakan dengan niat kerana Allah dan bukan setakat lafaz di mulut sahaja. Ye la, majority mayarakat sekarang ini azam hanya di mulut tapi usaha untuk melaksanakan azam itu tiada. Jadi, macam mane Allah nak bagi apa yang kita azamkan itu. Contohnya azam tahun nie nak pergi haji dengan keluarga. Jadi perlulah ade perancangannya dengan doa, usaha yakni dengan kumpul duit di tabung haji dan sebagainya. Barulah Allah akan tolong sebab kita bersungguh-sungguh untuk dapatkan apa yang kita inginkan itu. Kalau contohnya tahun depan nak mendirikan baitul muslim, jadi kena lah ada strateginya jugak. Pergi kursus kahwin, kumpul duit, susun kehidupan dengan baik dan macam-macam lagi yang perlu dilunaskan. InsyaAllah, akan termakbul juga impian itu. ( tapi yang menulis nie belum lagi la)




baitul muslim.. dah sedia ke?




Macam-macam la azam yang kita dapat dengar dari sahabat-sahabat dan masyarakat di luar sana. Tapi, adakah azam yang lepas kita dah lunaskan? Aaaa.. Hmmm… dah ke belum eik? Heheh.. antum fikirlah sendiri. Bagi diri ana sendiri, azam tahun lepas ada yang dah dilunaskan dan ade jugak yang belum.. huhu.. Tapi tahun nie azam ana yang umumnya adalah nak buat yang terbaik dalam semua perkara. Ibadah, sahsiah, pelajaran, kepimpinan dan lain-lain lagi. Banyak sangat yang perlu dibaiki sebab ana tahu ana ni tak sempurna. Jadi perlu sempurna-sempurnakan lah lagi yang mana lemah tue. Heheh.. InsyaAllah. Yang penting belajar tue kena lebih fokus dan bersungguh-sungguh dan jangan buang masa. Gunakan waktu belajar ini dengan sebaiknya untuk menimba ilmu. Fikiran kena selalu realistic dan bukan hanya angan-angan kosong semata-mata.Hoho.. Masa ni semangat la tapi insyaAllah semangat nie takkan luntur.





Buat sahabat-sahabat ana yang berada di serata dunia, ana sentiasa doakan antum semua berjaya dalam semua bidang yang antum ceburi. Enggineer ke, Teaching ke macm ana nie, or medic ke, semua akan berjaya dengan cemerlang. InsyaAllah kejayaan sentiasa dalam genggaman. Bagi yang belum ada azam tu, cepat –cepat fikirkan sebab hidup ini perlu bermatlamat dan yang paling utama adalah mardhotillah yakni keredhoan Allah S.W.T. InsyaAllah.


Selamat berjuang sahabatku,
Kerna Allah hati kita bertemu,
Doaku sentiasa dikalbu,
Moga kejayaan menjadi milikmu,
Sesungguhnya kegembiraanmu adalah kegembiraan buat diriku…
Amin.. =)


p/s: azam penulis tahun lepas and yang lepas-lepas dah setle ke belum? Hehehe. Question mark??

"Allah matlamatku"

KEPENTINGAN AMAR MAKRUF NAHI MUNKAR





Ana melihat fenomena pada zaman ini, ramai pemuda dan pemudi yang masih asyik dengan kelalaian dunia yang kini menjadi kegilaan para remaja. Pelbagai ideologi yang telah dicipta oleh para orientalis telah meresap ke dalam jiwa dan sanubari pemuda islam masa kini. Nampaknya hasrat Raja Lous selepas kekalahan tentera kristian dalam peperangan salib itu telah berjaya namun itu tidak menjadi sesuatu yang boleh melemahkan kebangkitan segolongan pemuda islam yamg masih lagi kuat dan teguh dengan Al- Quran dan sunnah serta meneruskan perjuangan islam di muka bumi Allah ini. Sesungguhnya golongan itulah yang akan mendapat kejayaan.(surah ali-imran:104).


Jika dilihat dan diperhalusi sejarah kejayaan daulah islamiah sejak zaman Nabi Muhammad S.A.W, ramai dikalangan sahabat yang masih berusia remaja yang berani menegakkan islam dan berjuang demi agama islam. Mereka melaksanakan amar ma’ruf nahi munkar tanpa rasa takut dan gerun biarpun pada ketika itu para sahabat masih baru memeluk islam dan mereka masih di awal keislaman selepas zaman jahiliah menyelubungi kehidupan mereka. Antara sahabat yang berani dan menyumbangkan segala-galanya demi islam di usia muda ialah Saidina Ali yang masih kecil menggantikan tempat tidur Rasulullah S.A.W dalam peristiwa Hijrah dan juga Asma’ yang merupakan seorang yang masih remaja dengan beraninya menghantar makanan kepada Rasulullah dan Abu Bakar di Gua Thur juga semasa peristiwa Hijrah. Mereka semua adalah golongan pemuda islam yang masih di usia remaja. Tetapi pabila kita melihat situasi dan keadaan pada masa kini, ramai dikalangan pemuda-pemudi islam yang kecundang malah menjadi punca kepada permasalahan atau isu keruntuhan akhlak pada zaman ini.


Jika dulu kita ketahui bahawa Saidatina Aisyah menjadi tempat rujukan kerana kepintaran dan kecergasan fikiran beliau, namun kini ramai dikalangan gadis-gadis yang berkeliaran di pusat membeli belah tanpa arah tujuan. Berkepit seperti dara dan teruna di selekoh-selekoh gelap. Bukan ana ingin mengata kaum ana sendiri, tetapi realitinya itu yang terjadi. Namun, bukan sahaja remaja perempuan tetapi tidak kurang pula masalah yang ditimbulkan dikalangan pemuda islam. Jika Saidina Ali gagah mengundang kuda di medan perang, namun pemuda islam sekarang dengan bangganya mengangkat motorsikal mengundang malang sambil melonjak girang “kamilah mat rempit Malaya!!”. Subahanallah, sepatutnya dilaungkan kalimah-kalimah mulia tetapi itu yang disebutnya. Jika tidak pun, kenapa tidak dilaungkan “kamilah mujahidin agama!!” Bukankah itu lebih mulia. Bimbang di hati ini apabila memikirkan masalah yang berlaku biarpun diri ini masih diperingkat umur yang membimbangkan kerana remaja pada masa kini menentukan generasi akan datang, Namun Alhamdulillah masih yakin di hati ini bahawa suatu hari nanti kemenangan itu akan tiba kerana itu janjiNya.




Jadi pada siapa harus kita persalahkan? Sahabat sebaya? Guru?(sensitif sket sebab ana bakal guru), ibu bapa? Kerajaan? Atau pihak NGO? Teringat pula suatu aktiviti yang dijalankan di KISAS dimana para fasilitator membahagikan kami semua kepada kelompok ini bagi menyelesaikan masalah keruntuhan akhlak. Masing-masing menunding jari.Itulah sesi brainstorming namanya. Ana yang masih cetek pemikiran tentang masalah ummat (sekarang pun cetek lagi) juga tidak ambil peduli tentang dakwah dan tarbiah pada waktu itu tidak menganggap ianya suatu permasalahan yang penting. Berbalik kepada persoalan tadi, siapakan yang harus dipersalahkan? Sebenarnya tanggungjawab untuk menyedarkan dan menghalang segala masalah yang berlaku adalah bermula daripada diri kita sendiri. Sesungguhnya setiap muslim itu adalah seorang da’I biarpun dia seorang jurutera, guru, ibu bapa, peniaga hatta pengemis sekalipun. Dalam surah ali-imran ayat 110 telah dinyatakan bahawa kita semua yakni umat Nabi Muhammad adalah umat yang terbaik dan tanggungjwab kita adalah untuk melaksanakan amar ma’ruf nahi munkar. Pernah juga terdetik dihati bahawa ana ni tak layak untuk berdakwah kerana ilmu tak cukup dan diri pun tak lah sebagus mana. Lalu ana ditegur oleh seorang kakak.



“Enti tahu tak pada awal kedatangan islam selepas zaman jahiliah, adakah para sahabat itu berilmu sepertimana kita sekarang yang majoritinya sudah mengetahui cara untuk solat, mengaji dan sebagainya kerana kemudahan teknologi itu sendiri. Tetapi pada zaman awal penyebaran islam, nabi Muhammad S.A.W hanya menyatakan kepada mereka yakni sahabat-sahabat supaya mengetuk pintu-pintu rumah penduduk dan menyatakan kalimah lailahaillallah. Itu sahaja kerana pada zaman awal kedatangan islam masih tidak ada kewajipan untuk menunaikan solat dan ibadah yang lain. Dan para sahabat dengan beraninya pergi melaksanakan perintah baginda dengan beraninya. Jadi enti menyatakan bahawa enti masih tidak layak untuk menjadi seorang da’i? Akak malu untuk menyatakan hal seperti itu”


Hmm.. tertunduk ana dan sahabat-sahabat yang lain mendengar nasihat itu. Terasa satu tamparan hebat ke muka sampai dah tak tahu nak letak di mana muka menahan malu. Jadi jelas disini bahawa setiap daripada kita perlu melaksanakan amar makruf nahi munkar ini. Ana lebih fokuskan kepada sahabat-sahabat ana yang masih muda dan merupakan pemuda islam untuk menyedari hala ini. Jangan diletakkan tanggungjawab itu sekadar kepada orang yang ahli semata-mata kerana kita semua dan setiap daripada kita akan dipersoalkan tentang tanggungjawab kita yang telah diamanahkan oleh Allah S.W.T kepada kita sebagai khalifah dibumi Allah ini di akhirat kelak. Jadi antum fikirlah sendiri..


. Allah menjanjikan orang-orang Yang beriman dan beramal soleh dari kalangan kamu (Wahai umat Muhammad) Bahawa ia akan menjadikan mereka khalifah-khalifah Yang memegang Kuasa pemerintahan di bumi, sebagaimana ia telah menjadikan orang-orang Yang sebelum mereka: khalifah-khalifah Yang berkuasa; dan ia akan menguatkan dan mengembangkan ugama mereka (ugama Islam) Yang telah diredhaiNya untuk mereka; dan ia juga akan menggantikan bagi mereka keamanan setelah mereka mengalami ketakutan (dari ancaman musuh). mereka terus beribadat kepadaKu Dengan tidak mempersekutukan sesuatu Yang lain denganKu. dan (ingatlah) sesiapa Yang kufur ingkar sesudah itu, maka mereka itulah orang-orang Yang derhaka.


Ayat di atas merupakan ayat dari surah An-Nur ayat ke 55. Waakhiran, ana harap coretan ana ini sedikit sebanyak membantu untuk menyedarkan para pemuda islam diluar sana tentang tanggungjawab kita kepada islam. InsyaAllah. Jika ada salah dan silap didalam coretan ana ini, harap dapat diperbetulkan. Syukran. Wasalam..

"Allah matlamatku"

13 December 2008

ONE MINUTE- THINK ABOUT FUTURE

Assalamualaikum .Ohio gozaimas!! Konichiwa!! Hait!! (^_^)!! Hmm.. Boleh tahan jugak my japanese language. Boleh la kan. Sesekali we should learn others language jugak supaya senang kita nak bergerak dan berkomunikasi dengan bangsa lain. Sekaligus boleh jugak berdakwah pada non-muslim. Macam ana yang ‘dipaksa’ speaking Arabic dengan mak pak cik ana masa raya edul adha baru-baru ni. Hai.. cuak jugak sebab dah lama tinggalkan bahasa arab sejak tinggalkan sekolah. Setakat yang simple-simple tu, ana arif la jugak. But Alhamdulillah sebab sekarang ni pun ana belajar dalam bidang bahasa juga. Teaching English as a second language (TESL). Ok la tu sebab dengan mendalami bahasa Inggeris nie, dapat membantu ana untuk berkomunikasi dengan semua orang yang tak faham bahasa melayu dan InsyaAllah, dalam bulan 7 atau 8 tahun depan ana akan further study di perantauan dan di kesempatan itu ana nak tengok culture islam kat sana.

Dalam kesibukan ana dan sahabat-sahabat semua sebagai seorang pelajar, kadangkala kita perlu berhenti sekejap dan take a break for a minute. Kalau jenis orang macam ana nie, ana suka take a minute dan buat reflection pada diri sendiri. Apa yang dah ana buat dan apa lagi matlamat ana yang masih belum tercapai.Kadang-kadang, tiap kali nak masuk tahun baru, ana akan tulis apa bad habit ana sepanjang tahun sebelumnya dan macam mane nak ubah habit tue. Macam buat SWOT analisis la. Setakat nie, apa yang ana buat tue membantu kehidupan ana. Teringat waktu zaman persekolahan dulu. Ana dah set apa yang ana nak capai dan ke mane ana nak pergi after grad from school. Tapi kadang-kadang, kita merancang dan Allah juga merancang. Dan sebaik-baik perancang adalah Allah s.w.t. Masa ana sekolah rendah dulu, ana dah aim nak masuk Sekolah Menengah Agama Pahang. Mase tu sebab nak ikut kakak punya pasal. Hehe.. Alhamdulillah, result UPSR ana cemerlang. Tapi ana tak dapat masuk ke sekolah yang ana nak. Terpaksa masuk sekolah biasa yang mana kakak sulong ana Timbalan Ketua Pengawas kat situ.Ape lagi, ana buat hal la kat sekolah tue sebab masa kecil ana agak kuat memberontak bila tak dapat apa yang ana nak. Hati batu kata orang. Biasalah tak tertarbiah lagi. Hari first masuk sekolah ana dah bergaduh dengan sorang student lelaki. Ya Allah.. bila ingat balik memang malu.Huhuh.. Bila balik sekolah ana menangis dekat parents, mengadu tak nak sekolah kat situ. So, ayah ana pun turun naik PPD buat rayuan. Ana nak pergi jugak sekolah agama dan akhirnya Alahamdulillah ana dapat masuk untuk panggilan ke tiga. Agak lewat jugak la tapi ana puas hati.


Ni surau asy-syafi'e kat SMKAP> Dulu warna biru, sekarang dah cantik lagi..

Lepas dah belajar kas SMKAP, ana ditawarkan ke Kolej Islam Sultan Alam Shah dengan result PMR ana. Syukur sangat sebab memang salah satu matlamat ana nak belajar kat sana. Ana suka cabar diri ana untuk bersaing denga orang yang lagi hebat dan kutip pengalaman kat tempat baru. Mulanya ingat dah tak dapat sebab result ana sepanjang menengah rendah, tak lah maintain. Bergelora je ade la..Tapi mungkin berkat doa dan kesungguhan, Allah nak ana pergi belajar kat sana dan dapat pentarbiahan di sana. Ana pun tak sangka sebab ramai kawan-kawan yang dapat result 9A pun tak dapat KISAS tapi dapat SBPI. Ana tak nak la masuk SBPI. Tak tahu lah, ana memang suka belajar kat tempat-tempat yang islah. Sejak dari kecik lagi suka baca buku-buku agama.walaupun tak de orang suruh dan ana plak kadang-kadang berhati batu masa kecik. Hehe.. Dua karektor yang berbeza sebab ana dulu suka perkara yang lasak. Tak macam muslimah pun. Zaman kecil.. biasa la.. nasib baik tak sampai ke besar perangainya.


Nie.. Teman-teman seperjuangan masa kat KISAS. Kelan kami sket je sebab kelas akaun. Ana kat mane ye? Kat mana2 je la.. hehe.. Aina antum al'an?.. HuHu







Gazebo depan kolej yang sangat cantik bila waktu malam. Kat sini tak de dating2 ok. Kalau tak kena jawab ngan BADAR.. heheh

KOLEJ ISLAM SULTAN ALAM SHAH

Pas ana keluar KISAS, ana dah aim nak amek law kat UIAM tak pun nak belajar syariah kat Mesir. Tu je la aim ana. Alhamdulillah, ana dapat first choice dalam borang upu ana tu. Ana ditawarkan ke Centre For Foundation Studies IIUM. Tapi seminggu je la. Tu puntaaruf week je sebab ana dapat tawaran untuk buat B.Ed TESL kat Institut Perguruan Ipoh. Entah macam mana boleh berbolak balik hati nie nak jadi cikgu sedangkan matapelajaran bahasa inggeris tu adalah mata pelajaran yang ana mostly tak minat. Itulah aturan Allah yang begitu cantik. Ada hikmahnya ana diletakkan untuk menjadi seorang guru mata pelajaran yang ana kureng nie. Ape-ape pun kite kembali pada ayat Surah al-Baqarah: 216.

Kamu Diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara Yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.

Lepas study kat Ipoh nie, insyaAllah ana akan sambung ke United Kingdom plak untuk degree. Kat Ipoh nie ana buat foundation 2 tahun pastu kat UK 3 tahun. Lame lagi tue belajarnyer. Jika dilihat perjalanan hidup ana tue, nampak macam simple dan easy sangat ana nak dapat dan apa yang ana impikan. Alhamdulillah dan ini semua berkat doa rakan-rakan dan keluarga jugak. Tapi untuk capai tu bukan mudah sebab terlalu banayk rintangan yang ana kena tempuh. Ana citer di lain post plak pasal tue. Mungkin boleh jadikan iktibar jugak pengalaman hidup ana tu. Setakat nie, apa yang ana tempuh banyak membantu ana untuk jalani kehidupan nie. Walaupun ana perlu belajar di tempat yang boleh dikatakan kurang sedikit islahnya, tapi syukur sebab ada sebab sebenarnye Allah letak kite kat tempat macam tue. Kita ada tanggungjawab yang telah diletakkan di atas bahu kite sejak azali.Apa tanggungjwabnye? Muhasabah diri dan fikirkan kenape. Ok? Hehe.. ana suka pegang kata-kata ni kalau rase macm down je kalau berada di persekitaran yang agak sekular nie. “ Ini bumi Allah dan bumi ini ditaklifkan buat orang islam.. jadi ape tanggungjawab aku nak bendung perkara-perkara yang boleh merosakkan bumi Allah ni?” Antum fikirlah sendiri.. hehe Cam Nabil raja lawak cakap. Tapi islah sket la.

Eh, tadi ana duk citer pasal future kan? Tapi dah lari tajuk la. Hai.. macam maner nak jadi cikgu nie. Buat karangan pun boleh lari tajuk nie. Tak pe la kan. Asif la eik..Pasal future plak, ana ada matlamat sendiri. Tapi rasa macam terad sket la bila usia dah masuk 20an nie. Rasa macam tak banyak dah masa yang dapat ana peruntukkan untuk diri sendir and family sendiri. Semuanya sebab ana perempuan. Bukan nak kata ana ni ikut adat sangat. Tapi ye lah, orang-orang tua selalu cakap perempun ni jangan lame-lame membujangnye. Hai.. ana banyak benda lagi nak plan for my own future. Tapi nanti dah kena terikat ngan tanggungjawab as wife and mother. Hope my future husband tue nanti seorang yang boleh consider dengan diri ana yang suke buat something yang new dan lain dari orang lain jugak kadang-kadang. Hehe.. Terima lah ana seadanya ye.. Tapi InsyaAllah tanggungjawab tu sentiasa dibuat. Amanah tue…Ape-ape pun selagi ana boleh bergerak dan boleh berfikir ana nak bantu islam nie untuk capai mardhotillah. Itu fokus utama dan matlamat utama dalam hidup.. Macam Sheikh Yasir Arafat tu, walaupun lumpuh pun still orang gerun dengan kelantangan beliau terhadap perjuanga islam di Palestin. Fuh.. maner lagi nak cari orang yang berani macam beliau tue. Ape-ape pun buat sahabat-sahabat summer, ana harapkan antum semua manfaatkan umur antum semua dengan perkara yang boleh memberi manfaat. Berfikir jauh dan buka minda antum semua dan lakukan kebaikan untuk ibu bapa, kaum kerabat dan adik beradik dan jugak buat agama islam nie. Sayangi sahabat-sahabat kita yang masih leka dengan dunia yang sementara ini. Gunakan kepakara yang ada pada diri untuk manfaat yang baik. Allah akan sayangi hamba-hamabaNya yang melakukan kebaikan. Berlumba-lumbalah kita melakukan kebaikan kerana besar ganjarannya disisi Allah. InsyaAllah.

Gambar yang first tu cousin ana.. Mhd Aniq Baihaqi.. Pinjam gambar macho sat. Heheh




"Allah matlamatku"

11 December 2008

Tentang Cinta.. ~~<@ L.O.V.E




Ehem.. biar betul post ana kali ini. Takde la saje je nak bercerita Tentang Cinta. Tengok gambar kat atas tue. Cinta pada keluarga, pada islama dan yang paling penting cinta pada Allah.Syukur Alhamdulillah sebab dilahirkan sebagai seorang islam dan merasai nikmat cinta allah yang maha agung. Kadangkala Allah cintakan kita dengan memberikan kita ujian yang setimpal dengan diri kita nie. Tahu tak kenape? Sebabnyer bila kita chek balik dan muhasabah diri, kenape kita diuji? Sebabnya Allah rindukan tangisan hambanya. Dia belai kita dengan ujianNya dan bersyukurlah hamba-hamba yang diuji kerana itu tandanya Allah mengasihi diri kite yang selalu jer buat dosa nie. Kita selalu kufur nikmat yang diberi Allah. Bila diuji, kita membentak. Hai.. jahatnyer diri kite nie. tak tahu nak bersyukur kan? Huhu.. insaf diri.
Ok la. hari tu, ana ikut ayah pergi ambil adik ana kat sek lama. Hmm.. macam2 dah berubah. surau kat asrama tu pun dah warna lain. rindu kat zaman sekolah la. Ana ader amik sket gambar-gambar kat situ. Tapi tak sempat nak transfer dalam laptop ana. Biar la dulu. nanti ana akan masukkan.Ana cintakan zaman sekolah ana. Sebab waktu zaman sekolah la ana dapat belajar dan ditarbiah dengan baik. Waktu zaman sekolah ader undang-undang. Biarla orang cakap ana skima, tapi itu semua membantu diri ana sekarang. Hidup perlu ader undang-undang. Betul tak?. Kalau tak, celaru la perjalanan hidup kite nie.
Raya haji baru nie, memang sangat seronok. Ayah ana buat ibadah korban. Sekali dengan Mak cik ana. Tengok lembu tu memang sangat ganas. macam tahu-tahu je die akan dikorbankan, tapi tak leh kesian, nanti tak lalu makan. hehe.. Tp alhamdulillah, semua selamat. Uncle Rosdi ana ade bawak mak die datang umah tok ana. Mak die orang arab. cantik, tapi tak reti cakap melayu. Ayah Ngah ana plak duk panggil2 ana dan kakak ana suruh pergi speaking arabic dengan die. Adui, my arabic now dah broken. hancus. huhu.. kena asah balik la. But alhamdulillah, tak jadi. fuh. selamat. Rumah tok ana penuh dengan cucu, and sedare mare ana. Penat jugak duk layan yan kecik-kecik tue. berlari-kari macam kat padang. nasib la umah tok tak runtuh.Hehe.. Bila ana tengok semua saudara mara berkumpul, rasa sayang sangat dekat hati ni kat semua. Alhamdulillah, ana dikurniakan family. Harap 3 tahun ana kat perantauan nanti,ana masih dapat rasai nikmat ni semula bila dah balik nanti. Sedih.. I love my family..
Sebenarnye, sepanjang duduk kat umah nie, ana cepat bosan jugak. But terisi dengan adenyer family. Kadang-kadang pening dengan pertanyaan mak pada kakak-kakak ana nie. Ye la semua dah besar. soalan cepumas kat dorang, pasal jodoh. wawa.. ana hanya menyenyapkan diri sambil mendengar. Tak pe, kita serah pada Allah.Hai, agak-agaknye nanti, kalau ana dah nak habis belajar mesti mak tanyer. huhu.. Tak pe la. Itu normal. Ok la.. rase mcm dah penat nak berceloteh panjang. Ana tak sabar nak tunggu buka sem. i love to learn. rindu nak belajar. I love my family, and i love My LORD ALLAH s.w.t."Allah matlamatku"

09 December 2008

LAFAZ YANG TERSIMPAN


Sebuah penceritaan yang mungkin pengalaman benar seorang insan yang teruji dengan kisah cintanya yang tidak pernah dipinta.. dan akhirnya dia ketemu bahagianya..

******
Sofea mencapai buku Sejarah di atas mejanya. Matapelajaran itu sememangnya menjadi kesukaannya sejak di tingkatan 1 lagi. Sofea sangat komited dengan pelajarannya dan tidak suka membuang masa. Bagi Sofea, waktu di sekolah adalah waktu untuk menimba ilmu dan tidak boleh ada gangguan yang lain. Sofea tidak seperti gadis-gadis remaja yang sebaya dengannya yang lebih suka membincangkan perkara yang dirasakan menyeronokkan mereka. Fesyen, lelaki, hiburan dan pelbagai perkara lagi yang dibincangkan oleh mereka. Sofea tidak endahkan semua yang berlaku disekelilingnya itu kerana begitu asyik dengan buku dan notanya. Sesekali Sofea menyanyikan lagu nasyid kesukaannya secara perlahan untuk menghilangkan rasa penat membaca. Jam di dinding telah menunjukkan pukul 9.30 malam. Waktu prep akan tamat pada pukul 10.30 malam. Sofea berehat dan memerhatikan sahabat-sahabatnya. Keadaan di kelas agak bising dengan suara pelajar-pelajar yang asyik leka dengan dunia mereka. Sofea hanya memandang mereka dengan pandangan yang kosong. Keadaan itu adalah situasi biasa pada setiap kali waktu prep tetapi akan berubah sekiranya minggu tersebut adalah minggu peperiksaan. Sofea tersenyum sahaja melihat karenah sahabat-sahabatnya itu. Sofea menyambung kembali bacaannya. Tangannya sesekali menari-nari diatas kertas. Dahinya kadangkala berkerut apabila apa yang dibacanya kurang difahami.

”…hmm.. Tok Janggut pahlawan Melayu yang ingin memperjuangkan Tanah Melayu… Tanah Melayu?.. Benar ke Tok Janggut hanya memperjuangkan Tanah Melayu, sedangkan dia merupakan seorang ulama’ islam? Mungkin dia memperjuangkan agama islam pada waktu itu. Tapi, pihak British yang sememangnye menentang islam ni cuba untuk jatuhkan Tok Janggut sampai siksa beliau dengan siksaan yang mengaibkan. Huh. Kejam betul..”

sejenak kerana dia pernah membaca artikel tentang pejuang agama di Mesir. Ikhwanul Muslimin memperjuangkan agama islam di Mesir yang diketuai oleh Asy-syahid Imam Hassan Al Banna.Mungkin Tok Janggut ada kaitan dengan jemaah yang digeruni golongan penentang islam tu. Sofea tersenyuSofea berfikir m sendirian memikirkan hal itu. Dia juga ada menyimpan cita-cita untuk memperjuangkan agama seperti mereka. “Eh Sofea, Amir kirim salam” Sofea terkejut dari lamunannya apabila Hasyim menyergahnya dengan tiba-tiba. Sofea hanya menjeling tajam dan tidak menghiraukan sapaan Hasyim. Dia meneruskan pembacaannya. Hasyim geram melihat kelakuan Sofea yang tidak menghiraukan dirinya. Tapi, Amir memang betul-betul berkirim salam pada Sofea. Amir merupakan sahabat Hasyim yang merupakan pelajar terbaik di sekolah itu. Sofea tidak pernah bertegur sapa dengan Amir namun Sofea sangat mencemburui kepandaian Amir dalam pelajaran. Di dalam diam, dia menyimpan hasrat ingin menyaingi Amir dalam pelajaran. Namun dia tidak pernah menyuarakan kerana baginya tidak penting dan biarlah hanya dia yang menyimpan hasrat itu tanpa diketahui oleh Amir. “Sofea!! Kau dengar tak ape aku cakap tadi? Amir kirim salam lah. Jawablah…” Hasyim masih tak berpuas hati dengan sikap Sofea yang kadangkala pelik daripada orang lain. Sofea tidak menjawab namun hanya menjeling tajam kerana tidak tahan dengan karenah Hasyim yang asyik mengganggunya, Sofea menjawab. ”Hasyim.. perlu ke ana jawab? Ana rasa tak perlu kan? Jadi ana nak sambung balik ulangkaji ana. Syukran”. Sofea meneruskan pembacaan dan sesekali tangannya menulis sesuatu di atas kertas. Hasyim masih lagi tidak berpuas hati. Tiba-tiba Amir masuk ke kelas dengan wajah yang selamba. Amir datang lewat ke kelas kerana sibuk dengan tanggungjwabnya sebagai ketua pengawas di sekolah. Sofea tidak mempedulikan Amir dan Hasyim yang masih tidak berpuas hati dengan dirinya. Sofea lebih berminat untuk meneruskan pembacaannya yang terganggu tadi. Amir berbisik sesuatu dengan Hasyim sambil matanya mengerling ke arah Sofea tetapi tidak diperasan oleh Sofea. Ada sesuatu yang menarik perhatian Amir melalui gadis itu. Dia tidak seperti gadis yang lain. “Kenape die tak macam gadis lain? Pelik dan ada sesuatu yang tersembunyi dalam dirinya “ Amir bermonolog sendirian sambil membuka bukunya. Dia juga tidak menghiraukan keriuhan suara pelajar lain yang membuat bising. Peperiksaan tinggal beberapa minggu sahaja lagi dan dia perlu mengulangkaji pelajarannya kerana sejak kebelakangan ini dia sering sibuk menguruskan program di sekolahnya. Tambahan pula dia merupakan peserta debat di sekolahnya yang memerlukan latihan pada setiap hujung minggu. Amir merasakan dirinya agak pandai bersosial sejak aktif di sekolah kerana sebelum ini dia merasakan dirinya sangat sukar untuk berbicara dengan pelajar perempuan kerana faktor latar belakang adik-beradik yang kesemuanya lelaki. Namun itu semua tidak menyekat dirinya untuk bergiat aktif dan sentiasa menempa kejayaan di dalam akademik. Mungkin hasil didikan kedua ibu bapanya yang agak bertegas terhadapnya dalam pelajaran menyebabkan dirinya menjadi seorang yang sangat menjaga prestasi dalam pelajaran. Tambahan pula dia merupakan anak sulong dalam adik-beradiknya dan bertanggungjawab untuk menunjukkan contoh yang baik terhadap adik-adiknya. Jam didinding telah menunjukkan jam 10.25 malam. Tinggal 5 minit sahaja lagi, waktu prep akan tamat tetapi kelas hampir lengang dengan pelajarnya kerana masing-masing sudah mula pulang ke asrama. Sofea mengemaskan buku-buku dan alat tulisnya. Begitu cepat masa berlalu dan dia berniat ingin menyambung pembacaannya di asrama pula. Amir juga mengemaskan barang-barangnya dan tanpa diduga novel kesukaannya jatuh dihadapan Sofea. Jarak kedudukan meja mereka agak dekat menyebabkan novelnya terjatuh di hadapan Sofea semasa Sofea ingin melangkah pulang. Sofea memandang novel itu yang berada dihujung kakinya. Amir berasa serba salah dan gelisah kerana dia malu untuk bersuara di hadapan Sofea yang masih terkejut pada waktu itu. Dengan berhati-hati, Sofea mengambil novel tersebut dan meletakkan ia di atas meja Amir tanpa memandang wajah Amir dan akhirnya terus berlalu dari situ. Amir masih lagi kaget dan malu dengan peristiwa yang berlaku sebentar tadi. Namun dibiarkan peristiwa itu luput dari ingatannya. Sofea langsung tidak memandang dirinya dan dalam pemerhatiannya, Sofea juga tidak suka bercakap kosong dan menjaga pandangannya. “Pelik” Bisik hati Amir. Amir melangkah pulang ke asrama bersama sahabatnya Hasyim sambil fikirannya masih lagi memikirkan peristiwa yang berlaku antara dirinya dan Sofea tadi.

Sofea pula melangkah ke surau bersama sahabat-sahabat yang amat disayangi olehnya. Salwa, Nurul dan Hayati merupakan sahabat baik Sofea walaupun mereka berlainan aliran. Sofea beraliran sains manakala sahabat-sahabatnya yang lain mengambil aliran agama. Sofea sangat bahagia menjalinkan ukhwah bersama mereka kerana sikap mereka yang sangat sopan dan mencerminkan peribadi muslimah yang sejati. Tiga mawar berduri yang sangat dikagumi Sofea kerana ketegasan dan ilmu agama yang bukan sahaja diamalkan, malahan juga dihayati. Sofea sering mengikuti mereka berusrah bersama Ustazah Rumaizah yang dipanggil umi. Sofea tenang apabila berada di dalam usrah umi. Kata-kata umi penuh hikmah dan menusuk ke kalbu Sofea. Umi selalu menekankan tentang ikatan ukhwah dan di samping itu juga diselitkan tentang rantai-rantai perjuangan yang perlu diteruskan oleh umat islam yang dipilih Allah. Sejak itulah Sofea mengenali siapa Zainab Al Ghazali dan siapa Asy-Syahid Imam Hassan Al- Banna. Walaupun Sofea masih belum mengerti tentang kewajipan untuk memperjuangkan islam, namun di hatinya terselit satu harapan dan azam untuk menjadi penerus rantai perjuangan yang dimulai oleh Nabi Muhammad yang dikasihi. Umi sering memanggil Sofea dan sahabat-sahabatnya dengan panggilan mawar berduri. Sofea senang mendengar dia dipanggil begitu dan adakalanya dia suka menggelarkan dirinya sesuatu yang rahsia. Kata umi, rahsia dalam bahasa arab adalah ‘asrar’. Apabila ditanya oleh sahabatnya kenapa asrar, Sofea tersenyum sambil memandang sahabat-sahabatnya dengan penuh kasih sayang.

Sofea nak jadi bunga yang tersembunyi, yang orang tak nampak tetapi bunga tu sangat misteri dan tersimpan suatu rahsia didalamnya. Tatkala ia kembang, ia mampu memberi keindahan yang tiada tolok bandingnya dan kecantikan serta kesegarannya memberi manfaat kepada orang lain. Bunga tue, susah nak dimiliki oleh orang yang tak dapat menilai sebab orang tu tak nampak bunga tue. Hehehe..”

Sofea ketawa kecil sambil diperhatikan sahabatnya yang juga tergelak apabila mendengar kata-kata Sofea. “Eii.. romantik betul sahabat ana sorang nie” Kata Hayati sambil mencubit pipi gebu Sofea. Sofea tergelak kegelian sambil memeluk Hayati. Gelak tawa empat muslimah itu mengisi ruang tamu di rumah umi mereka. Umi hanya memandang gelagat anak-anaknya yang sangat akrab ukhwah antara mereka. “Semoga antunna semua akan berukhwah sehingga ke syurga wahai mujahidah-mujahidah islam” Bisik hati umi. Sofea sangat suka bernasyid dan sering mendengdangkan lagu-lagu yang menyentuh hati sahabat-sahabatnya. Adakalanya mereka akan bernasyid lagu kesukaan mereka sambil memegang tangan antara mereka dengan penuh kasih sayang.

Disaat diriku ketandusan kata-kata
Kau datang menjelma membawa cahaya
Kau memberi sinar untuk kuteruskan
Kehidupan yang penuh dugaan cabaran…


************

Peperiksaan tinggal beberapa hari sahaja lagi. Sofea dan sahabat-sahabat seperjuangannya semakin gigih mengulangkaji pelajaran pada setiap hari. Masa mereka penuh terisi dengan sesi perbincangan soalan-soalan yang diberikan oleh guru-guru mereka. Salwa merupakan salah seorang pelajar pintar di sekolah mereka. Sofea sangat mengagumi kegigihan Salwa dalam menuntut ilmu walaupun dia merupakan peljar beraliran agama, namun dia telah membuktikan bahawa pelajar beraliran agama juga mampu memberi saingan yang hebat dalam akademik berbanding pelajar aliran sains. Salwa seorang pelajar yang sangat pintar dalam mata pelajaran Matametik Tambahan dan sering menjadi tempat rujukan bagi Sofea, Hayati dan Nurul. Salwa juga seorang pengawas di sekolah mereka, namun tanggungjawab itu tidak membebankan dirinya untuk terus gigih belajar. Nurul dan Hayati pula merupakan ahali majlis tertinggi dalam badan kerohanian di sekolah mereka dan hanya Sofea tidak memegang apa-apa jawatan di sekolah kerana bimbang dia tidak dapat memegang amanah yang diberikan dengan baik. Baginya, dia bukanlah seorang yang boleh mengawal emosinya sendiri dan tidak mampu menyelesaikan masalah yanpa bantuan orang lain. Namun begitu, Sofea tidak menganggap itu semua sebagai satu kelemahan dalam dirinya dan dia berusaha untuk memperbaiki dirinya dari hari ke sehari.Lagipun Sofea tidak suka menonjolkan diri di sekolah dan lebih senang jika dirinya tidak dikenali. Oleh sebab itu dia lebih suka menggelarkan dirinya sebagai seorang bunga yang tersembunyi. Namun, setelah dinasihati oleh umi tentang kewajipan sebagai seorang islam itu sebagai seorang da’i, Sofea menerima jawatan sebagai seorang naqibah di sekolahnya. Sofea tenang dan suka bila berusrah begitu dan berasa bertanggungjawab untuk memegang taklifan sebagi naqibah walaupun dia sendiri kebimbangan jika dia tidak dapat melaksanakan amanah itu. Sofea bersyukur dikurniakan sahabat-sahabat yang sering mambantunya kerana Sofea mengakui bahawa dia tidaklah sepandai mereka semua tetapi dia teringat hadith Nabi Muhammad yang menyatakan bahawa ‘Sampaiakanlah olehku walaupun satu ayat’. Kadangkala Sofea sengaja mengaktifkan diri dalam sukan permainan kerana itu sudah menjadi minatnya sejak kecil tetapi sejak sibuk dengan peperiksaan, Sofea tidak terlibat lagi dalam sukan dan permainan. Dia lebih menumpukan diri pada pelajaran.
Sofea berjalan ke kelasnya dengan langkah yang berhati-hati dengan buku penuh di tangan kerana dia baru sahaja meminjam beberapa buah buku dari perpustakaan. Puan Latifah, guru mata pelajaran Bahasa Inggeris tidak masuk ke kelas tadi. Sofea mengisi mas terluang itu dengan mengulangkaji pelajaran di perpustakaan kerana dia inginkan waktu untuk belajar bersendirian di saat-saat akhir sebelum peperiksaan tiba. Tambahan pula jika berada di perpustakaan, keadaan lebih tenang dan mudah untuk dia membuat apa-apa rujukan. Sofea sempat bertanya kepada penolong kelasnya, Rohaya sama ada Encik Saiful akan masuk atau tidak pada waktu kelas Biologi nanti. Nampaknya, kebanyakan guru ttidak akan masuk ke kelas kerana ada mesyuarat tergempar di bilik guru. Mungkin perbincangan mengenai peperiksaan SPM yang bakal menjelma tidak lama lagi. Sofea meneruskan niatnya untuk ke mejanya. Sesekali dia membetulkan buku-buku didalam gengamannya, Sofea ingin berehat sebentarkerana otaknya agak penat disumbat dengan pelbagai maklumat. Dalam istilah sahabat-sahabatnya dipanggil ‘tepu’.” Dah tepu ke kepala Sofea ni? Hehe..” Sofea berbisik kepada dirinya sendiri sambil tersenyum. Tanpa diduga, Hasyim menyergahnya. “Sofea!!” Buku-buku di dalam genggaman Sofea terlepas dari tangannya. Sofea terkasima. “Subhanallah.. Hasyim, enta ni kenape? Ada apa-apa yang boleh ana bantu? Sofea memarahi Hasyim dalam nada yang tenang sambil mengutip buku-bukunya yang terjatuh. Dia sudah biasa dengan sikap Hasyim yang sememangnya suka bergurau dengan rakan-rakan sekelasnya. Cuma kadangkala kenakalannya itu membuat Sofea geram. “ Aku minta maaf la Sofea.Aku tak sengaje. Ingatkan kau tak terkejut sebab kau kan lain dari budak-budak kelas ni. Tiap kali aku buat lawak, kau buat tak endah je. Maaf la. Lagipun aku sebenarnye nak bagi buku kau nie. Puan Latifah bagi tadi” Hasyim merasa serba salah dengan tindakannya tadi. “ La baksa…” sofea menjawab pendek dan teruskan langkah ke mejanya. Sofea kelihatan tidak kisah dengan sikap Hasyim kerana baginya mungkin Hasyim tidak sengaja. Sofea memngemas mejanya sambil membelek-belek kesemua buku-bukunya. “Eh, mane Sofea letak buku Sejarah Sofea tadi?” Sofea mencari-cari bukunya di dalam beg sekolah dan di bawahnya. Sofea masih ingat bahawa dia membawa buku itu tadi bersamanya. Sofea beristighfar panjang sambil mengingat kembali di mana dia letakkan buku itu tadi. Tiba-tiba Amir meletakkan sesuatu diatas meja Sofea tanpa memandang Sofea. Sofea terpana melihat tindakan Amir itu dan mengamati buku yang diletakkan diatas mejanya.”Eh, nie buku Sofea. Macam mane….Erm.. Mungkin waktu buku-bukunya terjatuh tadi, Sofea tidak sedar buku Sejarah itu tercicir. Alhamdulillah..” Sofea bersyukur kerana bukunya telah dijumpai namun dia segan untuk mengucapkan terima kasih kepada Amir. Mungkin kerana Amir merupakan pelajar terbaik di sekolahnya dan Sofea pula seorang yang sukar untuk bercakap dengan pelajar lelaki di kelasnya jika tidak perlu, lagikan pula untuk bercakap dengan Amir yang dirasakan kadangkala tidak wujud di kelasnya kerana kesibukkan dan sikap Amir sendiri yang sangat fokus tatkala di dalam kelas. Sofea langsung tidak ambil tahu tentang pelajar yang bernama Amir itu walaupun dia sendiri mengagumi kepandaian Amir. Sofea meneruskan kerjanya tanpa memikirkan tindakan Amir tadi seolah-olah tiada apa yang berlaku. “Mungkin juga Amir tidak kisah”. Fikirnya. Tangan Sofea kembali menari diatas kertas. Dia ingin membuat perancangan jadual usrahnya bersama sahabat-sahabat yang lain. Sudah seminggu dia tidak berjumpa dengan sahabatnya. Begitu juga dengan umi. “ Umi, Sofea rindu nak jumpa umi.. Hmm.. minggu depan Sofea nak ajak Yati, Sal dan Nurul ke rumah umi. InsyaAllah..” Sofea merancang sambil menulis peringatan di dalam diarinya..

********

Peperiksaan SPM telah berlalu dan kini para pelajar sedang menanti keputusan peperiksaan dengan penuh debaran. Alhamdulillah Sofea mendapat keputusan yang cemerlang. Tidak sabar rasanya untuk berkongsi kegembiraan bersama insan-insan tersayang.Tiba-tiba kedengaran bunyi bising sahabat sekelas Sofea. Kedengaran mereka menyebut-nyebut nama Amir." Amir.. tahniah dapat best student!" Sofea hanya memandang dan mendengar sepintas lalu. Alhamdulillah. tahniah buatnya. Bisik hati kecil Sofea. Sofea berjumpa dengan sahabat handai dan juga guru-gurunya. Usai itu, Sofea bersama ibu bapanya menuju ke kereta untuk pulang ke rumah. Tiba-tiba.."Tet..tet..tet.." Bunyi deringan tanda SMS masuk. Sofea melihat satu pesanan ringkas dari nombor yang tidak dikenali. "Assalamualaikum Sofea.. tahniah atas keputusan enti.. Moga Allah jaga enti.. Amir'. Sofea terdiam. Kepalanya berputar memikirkan dari mana Amir perolehi nombor telefonnya. Sofea hanya membalas pendek. "Syukran". Semasa ingin masuk ke dalam kereta, kelihatan Amir memandangnya dari jauh. Sofea hanya memandang sekilas dan tidak menoleh lagi.


P/s: masih mencari idea untuk sambung lagi. ^^

Cerpen ana..Hmm..

Assalamualaikum. Saje2 nak asah bakat penulisan. Ana ader karang satu cerpen. Tapi tak siap lagi. But ana nak post kan dulu dalam blog ana dan ana sendiri still tak der tajuk untuk cerpen nie. Kalau sahabat2 sume ader tajuk yang best ble la cadangkan. Syukran. Kalau nak bace boleh ke bahagian Cerpen ana kat dalam blog nie. saje ana label kan supaya tak campur dengan post2 yang lain."Allah matlamatku"

06 December 2008

Cuti Dah nak Habis la....

Assaalamualaikum buat sahabat-sahabat ana yang dikasihi Allah. Pejam celik dah nak habis rupenye cuti semester ana. Tahun depan dah nak masuk final sem. Gerun bila memikirkan exam yang bakal menjelma dan bbakal melangkah masuk ke usia 20. Tak pe la, baru 20. Hehe.. Tapi sepanjang cuti nie, maser ana banyak dihabiskan dengan buat kertas kerja untuk next sem. Pelbagai aktiviti kerohanian dirancang untuk proses pentarbiahan kat bumi perguruan yang best nie. Hp tak pernah sunyi dengan bunyi msg masuk. Banyak sangat perbincangan yang tak habis. Sesekali mak ana menjeling. Huhu.. asif ya ummi. Anakmu ini sibuk sekali dengan program. Wawa.. tak baik nyer anakmu ini. Sepatutnye, waktu cuti nie banyak masa dengan family. Ana plak banyak masa dengan laptop, pen, kertas kerja and hp di tangan. Dah la nak pergi jauh dari family tahun depan. Sedih jugak. Tapi ana tak la abaikan tanggungjawab as anak tu,tp tanggungjawab as mahasiswa islam pun eden tak lupe. Hehe.. InsyaAllah. Note untuk exam tak sentuh lagi. Ya Allah janganlah kerana ana lakukan kerja dakwah ni boleh jadi fitnah kat pelajaran plak. Huhu.. Tak pe la. Buat perancangan betul-betul. InsyaAllah setle punyer. Owh ye. Musim cuti nie memang banyak la orang walimah disana-sini. Ana dah malas nak pergi. Bukan nak jadi kera sumbang. Tapi kerana kesibukan diri yang membataskan diri untuk pergi. Tapi ana nak pergi walimah sahabat2 seperjuangan ana. Hehe.. tahniah buat ukhti dan akh x-kisasian yang nak melangkah ke alam baru ye. Kakak ana sorang ni pun bakal kot. Tp dier kena tunggu ana balik Malaysia. (jahatnyer..). Ok lah.. tak sabar nak tunggu kolej buka balik. Nak masuk kuliyah. dah rindu nak belajar and nak wat program. Semoga kertas kerja diluluskan.InsyaAllah. Buat sahabat-sahabat ana yang lain, tak kire lah budak smkap ke, kisas ke atau kat maner2 saje antum berada, ingatlah Islam memerlukan tenaga pemuda dan pemudi seperti kita untuk mengembalikan kegemilangan islam yang pernah bersinar dahulu. Marilah kita teruskan rantai-rantai perjuangan islam ini. Takbir!! Allahu Akbar!!

p/s: Selamat menyambut hari raya edul adha!! (^_^)!!
"Allah matlamatku"

25 November 2008

Niqab's Gurlz...

Assalamualaikum.. Hmm.. mesti ader yang terkejut dengan post ana yang terbaru nie. Ok, just sebagai pembuka minda bagi sahabt2 ana diluar sana tentang pemakaian niqab atau purdah nie. Sebenarnye ana sedang and still membuat kajian tentang kasahihah dalil yang berkaitan dengan pemakaian purdah nie. Kesian kat sahabat2 ana yang terpakasa melayan karenah ana nie. Duk mencari no phone ustaz. Maaf sangat sebab mengacau anda semua yang sedang menikmati cuti semester nie. Huhuhu..Ana kekurangan sumber rujukan untuk tanye tentang niqab nie. So, maser sekarang la baru tercari-cari guru-guru agama yang pakar. Cuba bayangkan kalau suatu saat nanati semua ilmuan agama telah pergi menghadap ilahi? Wah! gamat dunia nie.. Tak tahu la umat islam semua nie akan jadi ape. Zaman kegelapan. So, kite kena sentiasa dengan ulamak2 islam ni dalam memperjuangkan agama Allah yang tercinta. Ok.. Kat bawah nie ana sertakan dalil yang berkaitan dengan pemakaian purdah. Ana ambil dari blok ukhti hayati. Syukran kak yati sebab bagi tika copy kat sini. Hehhe.. Arigato..

Karangan Habib Salim Asy-Syatiri(Sultan Ulama‘) dari Yaman yakni Kitab Nailu Roja’ yang mensyarahkan kitab Safinatun Naja..adalah kedua-dua kitab ini membincangkan tentang masalah fiqh Mazhab Syafie, dari pendapat Ibn Hajar dan Sheikh Ramli dan juga beberapa pendapat ulama’ muktabar yang lain.

Kitab Nailu Roja’ amat dikenali di kalangan para ulama’ dunia, kerana kitab ini diantara kitab yang paling ringkas tapi amat padat isinya, dan digelar sebagai Kiblat para Ulama’.

Di dalam kitab ini, dijelaskan bahawa dalam mazhab Syafie, terdapat dua pendapat berkenaan aurat wanita..

Pendapat pertama(pendapat yang kuat):-Seluruh badan wanita adalah aurat, termasuk muka dan tangan, melainkan ketika solat..

Pendapat kedua(pendapat yang lemah):-Seluruh badan wanita adalah aurat, kecuali pada muka dan tapak tangan.

*Dalil mereka yang mengatakan purdah adalah wajib.

1. Surah Al Ahzab ayat 59 berkaitan ayat jilbab.
2. Tafsir Ibnu Mas’ud berkenaan firman Allah dalam surah An Nur 31. Yang menyatakan wajib.
3. Surah Al Ahzab ayat 53 berkaitan belakang tabir. Termasuk bagi mereka memakai purdah.
4. Hadis Aisyah yang mengatakan melabuhkan tudung hingga menutup muka.
5. Saddu Zaraii’ah. Menyekat jalan yang mengundang dosa.
6. Uruf sesuatu tempat. Wajib bagi mereka menutup aurat.

Dalil mereka yang mengatakan berpurdah tidak wajib:-

Dalil : Surah An Nur ayat 30 dan 31.
: Hadis Rasul SAW yang bermaksud ” Tidak harus bagi wanita yang beriman kepada Allah dan hari akhirat melainkan bahagian ini,sambil Rasul SAW memegang bahagian tengah lengan ( had aurat dalam hadis ini menunjukkan dari tengah lengan tangan hingga jari bukannya dari pergelangan tangan).
: Dalil yang menyuruh menutup belahan leher bukan menutup muka. Surah An Nur ayat 31.
: Dalil perintah supaya lelaki menyekat pandangan mata An Nur ayat 114.
dan beberapa hadis yang berkaitan dengan tidak wajib menutup muka.

Begitu juga pendapat ulama’ muta’akhirin, yakni Ali Jadul Haq R.H, bekas Sheikhul Azhar, mengatakan dalam fatwanya yang berbunyi,”adalah wajib bagi wanita akhir zaman sekarang ini memakai purdah”. ini adalah kerana lemahnya iman para golongan adam yang mudah rosak kerana fitnah yang dilemparkan oleh para hawa akhir zaman. Dan beliau ada dalil yang tersendiri, dan kenyataan ini keluar selepas kenyataan Sheikhul akhbar, Yusuf al-Qaradhawi, yang menyatakan hukum berpurdah ini hanyalah harus, berdasarkan dalil beliau yang tersendiri.

Adalah perkara ini adalah perkara khilafiah sahaja..orang yang tidak mahu pakai, maka ianya tidak bersalah. Moga itu memang diizinkan Tuhan.

Orang yang mahu pakai, maka ianya juga tidak bersalah, bahkan ini lebih bagus dan lebih sopan disisi Islam.

Adapun orang yang tidak memakai purdah, maka tidak patut mereka mencaci golongan yang berpurdah, kerana golongan ini lebih dikira wara’ di sisi syara’(secara zahirnya).

Dan adapun orang yang memakai purdah, perlulah mengajak mereka yang tidak memakai purdah dengan cara lembut, dan penuh kesopanan agar mereka terbuka hati untuk beramal.

Insya Allah. Wallahua’lam.

Yang kat atas ni, ana copy dari blog sahabat ana. Itu sahaja untuk hari nie. Doakan ana dapat berpurdah suatu hari nanti ye. InsyaAllah..


"Allah matlamatku"

15 November 2008

Selamat bercuti!!!

Jazakallah buat semua sahabat yang masih setia dalam perjuangan ini. Kat sini ana ucapkan selamat bercuti buat semua sahabat di ipg dan juga sahabat2 ana yang study kat uni. Kebiasaannya budak2 ipg ni cuti nyer lame. So, diharapkan semua sahabat dapat memepertingkatkan amalan masing-masing dan tak lupe juga dalam perjuangan masing2. Bercuti tak bermaksud kita semua bercuti dalam perjuangan. Manfaatkan masa kita semua untuk mencari bahan dan menghadiri program yang berfaedah bagi perjuangan kita semua. Ana plak, tahun depan dah final year kat maktab nie. So, note pun berlambak kena study balik and recall balik ape yang dah dipelajari dalam masa 3 semester nie. Tapi tak semestinya dakwah tu terhenti ok. Belajar tu salah satu jihad jugak. Jihad menggunakan mata pena.. InsyaAllah. So.. Selamat study buat student B.Ed Tesl Secondary School cohort 1. Prepair for "school experience" next year k.. Buat keluargaku.. nantikan kepulangan anakanda..=).. Miss you a lot..
p/s: 15hb November is my big brother@bodyguard birthday. But i can't celebrate it with him.. Selamat hari lahir dan menjalani peperiksaan SPM buat adikku. Mohamad Nur Hamdan Bin Rosli.. assif tak leh nak smabut. Balik nanti kite sambut..

05 November 2008

Baitul Muslim...


" Katakanlah cinta itu nafas hati, yang berputik tiap masa, cukup bergolak tanpa henti.. Akan cinta bertakung tenang, andai dua jiwa disatu dalam dakapan mesra sebuah ikatan yang padanya dibangga Al Amin"

Post kali ini mungkin menarik perhatian sahabat-sahabat ana diluar sana. pasti ada yang akan bertanya "Enti nie, dah berniat nak dirikan baitul muslim ke?" Hai sape yang tak nak menjalankan sunnah Nabi Muhammad yang dituntut dalam islam. Disamping matlamat untuk membentuk generasi muslim yang berkualiti. Hmm.. semoga ana dapat menjadi mujahidah di hati bakal suami ana.( erk.. InsyaAllah)

Hmmm.. dalam diari seorang pendakwah muda, adakah wujud perasaan CINTA itu sendiri? Banyak tazkirah-tazkirah yang ana dengar bahawa dakwah tidak akan berkesan jika seorang da'i itu tidak menjaga hatinya. Namun begitu, adakah kita ini malaikat yang tidak mepunyai perasaan? Allah hadiahkan fitrah suci itu buat hambaNya untuk menikmati nikmat kasih sayangNya. Apakah tanggungjawab kita yang memahami tuntutan syara' ini? Adakah perasaan itu perlu disekat atau dibantu agar seseorang itu dapat menyalurkan perasaan itu ke arah yang digariskan dalam islam yakni nikah. Sesungguhnya dalm surah Ar-Rum ayat 21 sendiri telah menjelaskan bahawa pernikahan itu memberikan ketenangan dan kegembiraan dalam hati manusia. Dengan pernikahan itu juga dapat memberi semangat kepada pasangan masing2 untuk meneruskan dakwah tanpa dibelengu rasa berdosa jika memendam perasaan diluar nikah. Tetapi, adat semasa pada hari ini yang tidak dapat menerima jika seseorang yang masih muda untuk bernikah kerana takut pelbagai masalah yang akan timbul dengan pernikahan di usia muda. Bimbang kerana masing-masing masih lagi belajar dan takut jika mereka tidak dapat meneruskan pelajaran dan dakwah dengan baik kerana tanggungjawab yang lebih besar terpaksa dipikul.

. Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang Yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha mengetahui.
(surah An-Nuur:32)

Ayat al-Quran diatas telah menerangkan kepada kita sejelas-jelasnya tentang betapa Allah s.w.t sendiri menganjurkan pernikahan dan kita sebagai muslim perlu membantu mereka yang masih lagi terkapai-kapai dalam dunia cinta yang tidak sah agar mereka dapat menyalurkan perasaan anugerah Allah itu kejalan yang diredhoiNya.

Akhir kata dari ana yang masih lagi bertatih dalam meniti titian hidup dalam memperjuangkan haq2Nya. Janganlah kita membiarkan maksiat hati terus menerus menyerang ruhul jadid ini yang akhirnya meneyebabkan islam itu jatuh. Namun berfikirlah untuk mencari jalan penyelesaiannya kerana kita sebagai khalifah di bumi Allah ini adalah dilahirkan untuk berfikir tentang permasalahan ummat yang berlaku masa kini. Maksiat hati ini, nampak je kecil dalam skop dakwah tapi sebenarnya ia memeberi impak yang besar bagi keseluruhan kerja dakwah. Wallahua'lam. Jika ana ader tersilap bicara, mungkin sahaat-sahabat yang lain dapt memperbetulkan kesilapan ana dalam mencoret idea tang masih lagi lemah. Syukran. salam perjuangan

31 October 2008

GOOD LUCK IN EXAM!!!!



Ana tak sempat nak post pape pun, so.. testi card ni pengganti diri buat sahabat2 semua.. Ganbate kundasai fi al imtihan.. InsyaAllah.. Ma'attaufiq wannajah

22 October 2008

Sahabat Sejati...


Dedikasi lagu buat sahabat ana,

FARAHIN~<@
HAFIZA~<@
AIRIN~<@
SUE~<@
ARAH~<@


Ketika diri mencari sinar
Secebis cahaya menerangi laluan
Ada kalanya langkahku tersasar
Tersungkur di lembah kegelapan

Bagaikan terdengar bisikan rindu
Mengalun kalimah menyapa keinsafan
Kehadiranmu menyentuh kalbu
Menyalakan obor pengharapan

C/O 1:
Tika ku kealpaan
Kau bisikkan bicara keinsafan
Kau beri kekuatan, tika aku
Diuji dengan dugaan…
Saat ku kehilangan keyakinan
Kau nyalakan harapan
Saat ku meragukan keampunan Tuhan
Kau katakan rahmat-Nya mengatasi segala

Menitis airmataku keharuan
Kepada sebuah pertemuan
Kehadiranmu mendamaikan
Hati yang dahulu keresahan
Cinta yang semakin kesamaran
Kau gilap cahaya kebahagiaan
Tulus keikhlasan menjadi ikatan
Dengan restu kasih-Mu, oh Tuhan

C/O 2:
Titisan air mata menyubur cinta
Dan rindu pun berbunga
Mekar tidak pernah layu
Damainya hati Yang dulu resah keliru
Cintaku takkan pudar diuji dugaan
Mengharum dalam harapan
Moga kan kesampaian kepada Tuhan
Lantaran diri hamba kerdil dan hina


Syukur sungguh di hati ini
Dikurniakan teman sejati
Menunjuk jalan dekati-Nya
Tika diri dalam kebuntuan

Betapa aku menghargai
Kejujuran yang kau beri
Mengajarku mengenal erti
Cinta hakiki yang abadi
Tiada yang menjadi impian
Selain rahmat kasih-Mu Tuhan
Yang terbias pada ketulusan
Sekeping hati seorang insan
Bernama teman


p/s: Berbanggalah korang sebab nama dah dicapapkan disini. Hehe.. Gurau jer.. ika sayang sangat kat korang. Kiranya kau tahu..
Jika aku pergi dulu,
kupohon serangkap doa dari kalian,
kalamullah buatku,
semoga aku dan dikau akan sentiasa dalam redhoNya..
Amin..
Err.. gambar kucing tu takder kena mengena. Cuma sebagai hiasan. Hehe

19 October 2008

Allah amat menyayangiku...



" Assalamualaikum mam.. ustazah want to see wif Atika".... Junior ana, tiba-tiba datang mengetuk pintu kelas. Ana yang sedang melayan perasaan sendiri akibat mengantuk di dalam kelas,(huhu.. contoh tak baik), terkejut."There's many Atika in this class. Which one Atika?" Rakan-rakan ana menyaport dari dalam kelas terutama sahabat ana yang sememangnye suke menyakat ana. " Don't know. but ustazah want to meet her". Hmm... kalau dah ustazah nak jumpe memang tak der orang lain dah. Ana la tue. huhu.. Selepas meminta kebenaran dari madam, ana keluar ke pejabat ustazah. dari jauh ana dah nampak ustazah duk memanggil ana. Comform kena pegi. Huhu... Ana perlu mewakili maktab untuk jadi standby tilawah. Adus!! Assignment nak kena hantar next week. Presentation dengan Mr. Suhaimi. Pertandingan plak next week. Macam maner nie? Ana beritighfar panjang dalam hati. Puas ana cakap dekat ustaz and ustazah tentang assignment yang bakal dibuat. Ustazah suruh ana mintak postpone dari lecturer. Huh.. berpeluh ana duk fikirkan perkara nie. Bukan senang nak mintak dengan Mr. Suhaimi. Ana plak jenis pendiam and takut sket kat lecturer nie. BI den tak tererr. Agak hancus jugak la.. Kepala duk berputar cari jalan penyelesaian. Ana memang nak pegi jugak pertandingan tu untuk pengalaman walaupun tak terer and suare pun tak la sedap maner. Tapi assignment pun penting jugak. Memang ana tersepit maser tue. Diantara ustazah and assignment ana. Yang maner satu jadi pilihan. Dua-dua penting. Ya Allah... Ana balik ke kelas dan capai tafsir ana. Cari ayat untuk tenangkan hati walaupun hati tengah duk gundah gulana. A'la bizikrallah tathma'il qulub.. hmm.. denga berzikir, hati akan jadi tenang. Ustaz ader bagi surat nie untuk mintak kebenaran dari Mr. Suhaimi. Berat kaki nie nak melangkah ke pejabat hep. Aa ajak sahabat ana untuk teman ana. al maklum lah.. ana nie penakut sket walaupun nampak cam berani. Sekali orang sergah and marah, hilang terus ketegasan tue. Nangis la ape lagi. memang tak kuat hati nie. Nie la dialog ana and Mr. Suhaimi.
Ana : Assalamualaikum sir...
Mr.Suhaimi: Waalaikumsalam. yes..
ana: Sir, when the presentation for our assignment will be held?
Mr. suhaimi : Next week. Why?
Ana : (dengan nada sedih) Sir, i've been chosen as the representative for this maktab in majlis tilawah. (sambil memberi surat tersebut padanya. Bahasa rojak tue).
Mr. Suhaimi : (meneliti surat tue dan bertanye plak pader mr. yusni yang ade kat situ) Yusni, how?
Mr. Yusni : You must let her go because she represents you and this maktab.
Ana : ( agak gembira and lega sambil memandang mereka) So, how sir?
Mr. Suhaimi : You can go but regarding the presentation, you must do it later after the deepavali.. Just tell your group that your group presentation will be postponed.
Ana : Tq sir..

Ana memeng gembira lepas tue. Dua- dua dapat diperolehi. Hmm.. syukur ya Ilahi. Begitulah aturan allah buat hambaNya. Dia begitu mengasihi umatNya. Dugaan atau belaian Allah itu sebenarnya adalah kerana Dia ingin memeberi satu kebahagiaan buat kita semua. Alhamdullah ana dapat merasakan kasih sayang Allah yang tak berbelah bahagi itu. Yang penting kita janga putus asa dengan rahmat Allah.
P/s: Ana pergi isnin nie.. doaka ana. Walaupun jadi standby, takut jugak tetibe kena. Dah la melawan kakak sendiri.. ok. ma'attaufiq wannajah buat sahabat yang view this blog k...

06 October 2008

Jauhi Cinta Terlarang

Siapakah yang tidak mahu cintanya sampai ke syurga. Pakar-pakar psikologi mendapati wanita yang mampu memeberikan tumpuan penuh dan cemerlang dalam kerjaya ialah mereka yang stabil dalam hubungan cintanya terutama dalam rumah tangga. Betulkah begitu? Lihatlah ke dalam diri sendiri dan nilailah dengan jujur. Pakar psikologi adalah manusia biasa yang mungkin tersilap… tetapi jika kajian mereka benar, perkara ini perlu diusahakan. Mampukah cinta menjangkau bahagia dari dunia hingga akhirat? Jawapannya ya, namun mana mungkin kita dapat memiliki sesuatu yang berharga secara percuma –jika percuma, sahlah ia ‘barang tiruan’-bukan cinta murni yang sejati.

Jiwa Perlukan Cinta

Rasa cinta adalah anugerah Allah kepada setiap manusia. Jiwa memerlukan cinta sebagaimana jasad perlukan makanan. Cinta ibarat api yang menjadi tenaga kepada kehidupan. Ia menyinarai manusia sebagaimana matahari menyinari alam. Dengan kekuatan cinta manusia sanggup dan mampu menempuh pelbagai rintangan-gunung sanggup didaki, lurah dituruni, lautan sanggup direnangi- semata-mata untuk memiliki cinta. Allah menghadiahkan perasaan cinta dalam keadaan yang cukup murni. Namun jika kemurniaannya tercemar, jadilah ia api yang membakar hangus- bukan lagi sebagai sumber kehidupan tetapi pemusnah yang menghancurkan, tidak lagi menyinari alam tetapi menjadikan alam hitam kelam seperti arang.

Cinta Murni Mampu Merentas Alam

Kehidupan di dunia hanyalah sebahagian dari siri perjalanan yang panjang seorang manusia. Bermula dari alam roh, kita berpindah ke alam rahim sebagai janin yang berkembang sehingga dilahirkan ke dunia sebagai bayi. Kini kita berada di alam dunia- menghabiskan usia sehingga proses kematian membawa kita berpindah ke alam barzakh. Di barzakh kita menunggu sehingga kiamat untuk semua manusia dikumpulkan di alam mahsyar. Di mahsyar proses pengiraan amal berlaku membawa kepada perhentian terakhir kita – syurga atau neraka. Alam yang paling kritikal adalah alam dunia di mana kita diberi ‘kebebasan’ untuk ‘memilih’ jalan hidup.Disinilah penentuan sama ada cinta yang dikurniakan Allah ini membahagiakan sehingga merentasi barzakh,mahsyar dan akhirnya ke syurga abadi di mana kemuncak kebahagiaan cinta akan dinikmati atau menuju ke neraka yang seksanya tiada batasan.

Patuhi Peraturan Pencipta Cinta

Dia yang mencipta cinta telah mencipta juga ‘peraturan bercinta’ demi untuk menjaga kemurnian cinta itu sendiri. Cinta yang mematuhi peraturan ini sahaja yang akan mampu merentas alam sehingga ke syurga. Malangnya peraturan ini kerap dilanggar oleh manusia yang sedang bercinta. “Cinta apa namanya ini jika tidak ada datting, tidak ‘bergayut’ di telefon, tiada surat cinta yang membuai rasa, tiada sentuhan tangan dan tiada kerlingan dan senyuman?” Ada suara dari dalam diri kita mungkin merungut begini. Yakinlah tidak ada keindahan dan kebahagiaan dalam melanggar perintah Tuhan. Putus cinta, frust menonggeng.- fenomena cinta yang begitu popular di kalangan manusia adalah disebabkan cinta yang tercemar kemurniannya. Banyak cinta bukan sahaja hancur sebelum mencecah alam perkahwinan malah membawa dendam yang membara. Inilah cinta terlarang- cinta yang tidak mampu merentas alam malah mati sebelum kematian manusia itu sendiri.

Cinta Terlarang Destinasinya Adalah Neraka.

Rasa cinta tidak salah tetapi kesalahan boleh berlaku sewaktu menjalin hubungan cinta. Di sinilah berlaku ‘cinta terlarang’- cinta yang menafikan peraturan Tuhan. Ketika itu fitrah itu telah menjadi fitnah. Bila kehendak fitrah itu tidak disalurkan atau diisi mengikut peraturan maka akan berlakulah kekalutan dan kemusnahan. Cinta yang penciptaan asalnya bertujuan membahagiakan dan membantu meringankan bebanan hidup, menjadi beban paling berat dan penjara paling menyeksa. Tuhan kerap terpinggir dalam hubungan cinta yang terlarang. Lebih-lebih lagi bila hukumannya dilanggar tanpa rasa bersalah, tetapi dengan rasa manis dan megah, malah loyar buruk mengatakan ‘Allah kan Maha Pengampun?’. Tubuh kekasih dipegang walaupun jelas Allah mengharamkan sentuhan antara lelaki dan wanita yang bukan muhram.Tergamak berdua-duaan di tempat sunyi walaupun sudah diperingatkan Nabi bahawa dalam keadaan begitu syaitan adalah orang yang ketiga. Bila bermula satu sentuhan, hampir mustahil untuk mundur ke belakang apabila nafsu dan syaitan sudah menguasai. Semuanya seolah-olah halal atas alasan cinta. Racun-racun berbisa yang memusnahkan fitrah cinta dianggap baja. Akhirnya berbuahlah pohon cinta terlarang-pahit,masam,beracun dan memabukkan. Buah yang muncul dengan pelbagai label yang menjijikkan. Ketika itu hilanglah kemanisan cinta. Jika cinta begini yang diburu, tidak pelik jika cinta muncul dalam hidup dalam rupa monster yang menakutkan… kerana ia memberi pengalaman yang cukup menyakitkan. Lalu cuba salahkan orang lain yang ‘menabur janji kosong’, ‘manis kata di bibir mulut, tapi hati lain bicara’- malah ada yang hingga tahap menyalahkan takdir kerana memisahkana ‘cinta suci’ antara dua insane. Cinta terlarang begini, bukan sahaja destinasinya neraka di akhirat malah neraka sepanjang perjalanan di dunia. Kemanisan hanya dapat dirasai dititik permulaan!.

Hukum Cinta Dan Kasih Sayang Murni

Rasa cinta yang murni sangat inginkan kebahagiaan untuk yang dicintai. Dia tidak akan membiarkan orang yang dicintai terluka sedikit pun. Dia akan melakukan apa sahaja demi untuk kebahagiaan yang dicintai tanpa mengharapkan balasan. Hukum cinta ialah, beri dahulu pasti kita akan memtik hasilnya. Cinta paling murni dari Allah untuk hamba-Nya. Dia yang bersifat Ar-Rahman dan Ar-Rahim memberi dan terus memberi kepada hamba-Nya. Hubungan cinta yang menuntut ‘penyerahan diri’ sebelum ikatan sah melalui akad nikah pastinya bukan cinta yang murni kerana ia bukan sahaja meminggirkan Allah yang mencipta cinta malah mengetepikan soal mempertahankan maruah dan harga diri pasangan yang kononnya dicintai sepenuh hati! Jika benar seorang lelaki mencintai seorang wanita dengan cinta murni, mana mungkin dia sanggup merobekkan kehormatan wanita. Seorang lelaki yang mencintai seorang wanita pastinya mahu melindunginya dari sebarang kerosakkan. Dia tidak akan sanggup membakar kekasihnya walau dengan puntung rokok sekalipun, tetapi kenapa sanggup menempah api neraka dengan membiarkan sentuhan terlarang berlaku.


Syurga-Destinasi Cinta Yang Mampu Merentasi Alam!

Untuk memastikan cinta yang kita jalin mampu merentas alam, hendaklah cinta kita itu didasarkan kepada cinta Allah… cinta yang kita berikan semata-maya mengharapkan keredhoan Allah dan boleh menghampirkan diri kepada-Nya.Cintailah sesiapapun tetapi pastikan cinta itu dapat memudahkan kita mencintai Allah. Sehubungan dengan itu, cinta antara lelaki dan wanita mestilah diniatkan untuk memiliki cinta Allah. Tapi bagaimana ya? Iringilah dengan niat untuk berkahwin kerana berkahwin itu lebih memudahkan seorang lelaki atau wanita menyempurnakan agamanya. Sabda Rasulullah S.A.W:

“Apabila seseorang itu berkahwin sempurnalah separuh agamanya, tinggal lagi separuh untuk disepurnakan”

Jangan sekali-kali bercinta sekadar untuk bersuka-suka. Lebih buruk lagi janganlah ada niat-niat yang jahat dalam bercinta sama ada didorong oleh hasutan nafsu atau bujukan syaitan. Jika tidak ada niat untuk berkahwin, cinta sudah pasti bukan kerana Allah. Hakikatnya cinta itu adalah cinta terlarang yang akan membawa kemusnahan
.

Mencintai Allah- Benteng Cinta Terlarang

Mematuhi syariat adalah benteng terkuat daripada terjebak ke dalam jurang cinta terlarang. Kekuatan dan kemampuan untuk mematuhi syariat pula hanya dapat dimiliki hati meletakkan Tuhan sebagai cinta teragung. Hati yang mencintai hanya kerana Allah. Perasaan cinta adalah amanah dari Allah,maka pastikan ia hanya diberikan kepada yang akan sama-sama menjaga amanah ini. Maka pohonlah kekuatan dari Allah, Tuhan yang menciptakan cinta agar cinta yang kita jalinkan tidak membawa kita menjauhi-Nya dan sekali gus tidak membawa kita ke neraka.

Doa Mencintai Allah

“Ya Allah… Kurniakanlah untukku cinta-Mu dan cinta orang-orang yang mencintai-Mu serta cinta yang dapat mendekatkan aku kepada cinta-Mu

“Ya Allah… Segala pemberian-Mu yang aku sayangi, jadikanlah ia kekuatan bagiku untuk mencintai-Mu. Segala yang Engkau pisahkan dariku, sedangkan ia sangat aku sayangi, jadikanlah ia ruang untuk cinta-Mu dalam diriku.

“Ya Allah… Berikanlah kekuatan untuk mengutamakan cinta-Mu berbanding cintaku kepada keluarga, harta dan air dingin ketika dahaga.

“Ya Allah… Berikanlah aku kekuatan untuk mencintai-Mu, para malaikat, Nabi-nabi-Mu dan hamba-hamba-Mu yang soleh.

“Ya Allah… Hidupkanlah hatiku dengan cinta-Mu dan jadikanlah aku hamba-Mu yang Engkau cintai.

“Ya Allah… Berikanlah aku kekuatan untuk mencintai-Mu sepenuh hatikudan redho kepada-Mu dalam setiap usahaku…. Amin…


Dipetik dari majalah NUR,
September 2004,
Sofiah Rasin


23 September 2008

Ilmu fardhu ain atau ilmu fardhu kifayah?


Sekadar ingin berkongsi luahan hati yang terpendam kat dalam dri ana nie. Melihat rakan-rakan seperjuangan yang mengambil bidang agama membuat hati ini terusik dan cemburu sekali. Mereka semua dapat mempelajari dan mendalami ilmu-ilmu agama dengan lebih dalam yang mana merupakan impian ana sebenarnyer. Ada diantara rakan-rakan yang bergelar hafizah dan hafaizyang di hati mereka terselit ayat-ayat al-quran yang amat indah. Ana tak dapat jadi seperti mereka kerana kesibukkan masa ana terhadap study ana. Ingin sekali diri ini mengabdikan diri bersama-sama kitab-kitab tua karangan imam dan ulama’ terdahulu. Diri ini ingin mengkaji kitab-kitab tua itu. Biarpun tua, namun begitu sangat bermakana sekali. Namun sekarang ana hanya menatap buku-buku karangan mohammad salleh (mat salleh) je. Kadang-kadang rasa sedih and upset sangat sebab bile study English nie, jarang la nak related dengan islam tue sendiri. Banyak yang sekularnyer dan hati nie pedih je terpaksa terima semua tue. Memang lah ilmu itu pun ilmu Allah jugak. Tapi hati nie mendesak diri nak belajar syaria’ah, Qur’an sunnah dan yang seangkatan dengannya. Dengan belajar ilmu-ilmu itu secara automatiknya kita sendiri akan rasa insaf dengan ciptaan Allah tue. Semakin banyak ilmu agama dipelajari semakin bertambah keimanan.


Menuntut ilmu itu jihad..


Ana seronok tengok rakan-rakan ana yang berada dalam iklim dinni. Penuh dengan bi’ah yang solehah. Tenangnya hati kalau dapat duduk dan berada dalam waqi’ yang macam tue. Dulu teringin nak pegi belajar kat Mesir and discover tentang sejarah islam semua. Hmmm…tak tahu lah ana dapat make my dream come true or not. Harapnya ana dapat peluang tue. Tiap kali dengar ceramah agam dari ustaz2 macam Ustaz Jamnur Azhar Mulkan, ana rasa sangat cemburu dengan ilmu-ilmu mereka semua. Dapat mendalami ilmu agama dan jugak ilmu-ilmu kifayah yang lain. Rasa berbangga pun ada sebab mereka saudara se-akidah kiter. Rasa bersemangat nak belajar semua ilmu Allah and kalau boleh nak menuntut ilmu sahaja dan tak nak fikir benda lain. Tapi ana nak belajar ilmu-ilmu agama yang memang ana minat sangat. Bukan ana ni prejudis terhadap English Language tue sebab language juga merupakan salah satu dakwah islam. Tapi sebab waqi’ tue buat ana nak uzlah dari mereka semua dan kadang2 nak berhenti pun ader jugak. Ape-ape pun ana kena relate balik tentang hikmah semua nie berlaku. Sesungguhnya itu semua kehendak Allah ada ada hikmahnya. Mungkin ini ujian buat ana dan InsyaAllah ana akan menempuhinya dengan sabar. Fassobirul jamil. Ana mohon doa dari sahabat2 ana agar ana tetap istiqamah dengan perjuangan ana dan tak rasa lemah lagi. Amin…

22 September 2008

Kehidupan as mahasiswa?Macam mane eik?


Hmm... assignment dah makin berlambak yang tak siap lagi.. Assignment group plak tu. Kadang-kadang ader jugak selisih faham bile time wat assignment. Diri sendiri pun cepat terasa gak. Hmm.. Bile nak siap entah asignment nie. Banyak benda lain yang tengah duk fikir nie. Final exam dah nak dekat tapi study tak mule2 lagi. Bukan tak mule tapi tak concentrate sangat and tak le h nak fokus. Ader je kejer lain yang kena fikirkan.. Huhu.. hmm.. Usrah adik2 pun tak jalan lagi nie. Dorang pun duk tanyer dah kat ana nie. maaflah adik2. Akak agak busy sejak akhir2 nie. Tulis blog nie pun curi2 mase je. Bile nak fokus study nie? Masa dah makin suntuk. Kaadang2 teringat macam mane kehidupan ana kat sekolah dulu. Hmm.. memang seronok belajar sebab kiter just fokus pada belajar je. tapi bile dah duk ipt nie, macam-macam kena fikir. Program sane sini. Lepas tu if kiter dipertanggungjawabkan untuk conduct program, kena fikir jugak tue. Meeting hampir setiap hari untuk permudahkan perjalanan program. Ditaqdirkan Allah, kite terpilih untuk conduct usrah pulak. Hmm.. itu tak pe lah sebagai salah satu bentuk pentarbiahan diri... tapi yang pastinya, bile dah makin dewasa kita akan lagi banyak berfikir untuk pelbagai perkara. Otak nie rase bercabang-cabang. Kalau dulu kite just tension sebab tak dapat score exam and tak dapat catch-up ape yang cikgu ajar. tapi sekarang dah bertambah lagi perkara yang perlu difikirkan. Dah tak de perkataan rehat dalam hidup.. sebab sepanjang masa kita digunakan untuk fokus pader study,program bina insan,assignment, program2 luar, masalah2 dalam and luaran.. Memang pening jugak sebab kite perlu jadi fleksible dan berfikir dengan pantas dalam setiap gerak kerja kita. Bile duduk dalam situasi yang berbeza, mode otak pun kena tukar ikut kesesuaian masa dan tempat. Masalah luar tak leh bawak dalam situasi yang tak berkait rapat dengan masalh kite tue.. ( ape ana cakap nie?huhu)..Ape2 pun. tue lah yang ana rase sekarang nie. tadi ana cakap pasal belajar tapi skang dah termasuk dalam bab masalah plak de.. tak pe la, as a supliment. Tambahan je la tue.. Tapi main pointnyer nak bagitahu, dunia and kehidupan as student kat ipt nie bukan senang seperti yang kite gambarkan masa kite kat sekolah dulu. Dunia as mahasiswa sangat mencabar dan menduga keimanan kite as muslim. Kalau iman tak kuat, mungkin ader diantara kita akan terjerumus ke kancah yang tak bermoral. Tapi sebenanye, kadang2 bile banyak cabaran, itu yang menyeronokkan.Kire macam kite makan nasi la. Kalu tak de lauk, tak best. Ape2 pun istiqamah diri dan try to avoid benda2 yang tak bermoral. nak jaga diri sendiri memang susah sebab kite insan..(pesanan kat diri sendiri nih). Okey la... nak ucap selamat hari raya maaf zahir dan batin kat semua kawan2 yang mengenali diri ini. Sesungguhnya diri ini tidak sempurna .. Jika ader tersalah kate, itu memaang kelemahan diri sendiri yang perlu diperbaiki.. Tegur2 la diriku ini.. Yang baik dan buruk itu dari Allah tapi disandarkan kepada ana.. wallahua'alam..

Dan berpesan-pesanlah kamu pada jalan kebaikan...

18 September 2008

Sambut Birthday...


Alkisahnye ana nak citer pengalaman ana sambut birthday kawan-kawan ana pada 16hb yang lepas. Sambut birthdat memang biaser je. Tapi kali nie kami buat sedikit kelainan dengan sambut birthday waktu sahur. ( seronok) Malam sebelum tu, kami dah masak semua makanan untuk sambutan tue. Empunyer diri yang sambut birthday pun tolong masak sekali tapi tak tahu yang makanan tu nak buat sambut birthday dorang esoknye.(hehe..). Keesokkannya kami pun sambut la birthday tu kat satu tempat. Kek dah sedia semuanya. (sedap.... bak kata upin and ipin) Tapi kami nak kena habiskan nasi yang dah masak semalam. Nasi punyer la banyak nak dihabiskan sebab kami makan dalam talam. Jam dah pukul 5.30 a.m tapi nasi tak habis lagi. huhu... Semua sedaya upaya nak habiskan makanan tu. Kek masih lagi tak dijamah.. Wawa... kempunan ni nak makan kek... Akhirnya jam 5.40 am sempat jugak dihabiskan nasi tu sume. so tak membazirla. Ana pun makan la kek tu bersama kawan2 yang lain. Baru je telan kek tu, tiba-tiba..... Allahuakbar...Allahuakbar!!.. Dah azan..... masih ader kek yang tersisa dalam mulut... ana terpaku... Ada di antara rakan2 ana yang baru je nak suap kek dalam mulut.. Lepas tu semua terkasima macam masa dihentikan seketika. Ana meluru masuk bilik air dan berkumur... Huhu.. kempunan ana nak makan kek yang sedap tu... tapi yang pastinya tu pengalaman yang sangat lucu buat ana and teman2 seperjuangan kat bumi perguruan nie. Ade la jugak pengalaman lucu dengan diorang padr bulan ramadhan yang boleh jadi kenangan ana nanti bila dah fly ke UK. InsyaAllah... Kat sini nak quote sahabat2 ana yang sambut birthday ari tue.... Kak Nora, Ima and Laila.... Hehe... Selamat Hari lahir... kak nora dah bertambah tua.. hehe... ok sampai sini dulu eik... Salam..
P/s: Teringin nak sambut birthday waktu hari raya.. tapi ana lahir bulan satu... huhu... hajat tak kesampaian...=(

Inspirasi Hatiku..


Semoga diri ini terus tabah menempuhi hidup bersama teman-teman seperjuangan. Biar tak bertemu di dunia, InsyaAllah bertemu di akhirat kelak...

31 August 2008

Ramadhan datang lagi...

Alhamdulillah.. InsyaAllah akan menyambut kedatangan Ramadhan yang dirindui pada hari esok. Ana sendiri tak sabar-sabar menunggu dan menanti kehadiran Ramadhan yang dirindui saban tahun. Syukur kerana ana msih diberi peluang untuk berada di bulan yang penuh barakah nie lagi. Maser ni la kita sebagai manusia biasa ni nak topup balik amal ibadah kiter.Tetapi jauh di sudut hati terasa sedih dan sayu sebab ini mungkin Ramadhan terakhir ana.. Bukan ana sakit atau ape tapi Ramaahan terakhir bersama family ana di Malaysia sebab InsyaAllah jika diizinkanan di panjangkan umur ana akan berangkat ke United Kingdom untuk sambung degree kat sane. so sedih la sikit kan. Tapi yang penting amal ibadah perlu ditingkatkan setiap masa. Ya Allah tak sabar rasanya nak sambut Ramadhan nie. Selalu dengar ceramah dari ustaz-ustaz yang kalau para sahabat dulu memang akan bergembira bila Ramadhan tiba dan bersedih pabila Ramadhan pergi. Hmm.. kaifa nahnu? Tepuk dada tanyer iman la kan. Sebab semalam pun ana pegi ke Giant Tambun tu. Belum puasa lagi tapi dah sibuk lagu raya berkumandang di sana sini. Hai.. Manusia memang begitu kan? Hmmm.. Kalau dah duduk kat ipt nie mesti tak lari punyer dengan program- program ihya' Ramadhan. Hmm.. harap2 segala kesibukan ana pada bulan ni nanti tak ganggu kekusyukkan ana untuk beribadah.. Ya Allah kurniakan aku puasa yang mabrur.. InsyaAllah pada rakan-rakan ana jugak la... Kat sini nak promote sikit sahabat-sahabat ana yang disayangi Allah Taala... Buat sahabatku yang disayangi kerana Allah... Farahin(roomateku), Arah ( TKU ku ), hafizah,Airin, Sue and Aqilah ( Adik2ku) and Erma... Selamat menyambut bulan Ramadhan ye sayang-sayangku sekelian.. heheh.. Semoga bertambah keimanan kite semua.. dan jangan di lupa sahur nanti datang bilik ana and Farahin.. Hmm.. Ya Allah Semoga Ramadhan kali ini memberi seribu makna buat kami semua..Amin.. Semoga Ramadhan yang dirindui ini akan aku kecapi saban tahun.. InsyaAllah..