expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

19 October 2008

Allah amat menyayangiku...



" Assalamualaikum mam.. ustazah want to see wif Atika".... Junior ana, tiba-tiba datang mengetuk pintu kelas. Ana yang sedang melayan perasaan sendiri akibat mengantuk di dalam kelas,(huhu.. contoh tak baik), terkejut."There's many Atika in this class. Which one Atika?" Rakan-rakan ana menyaport dari dalam kelas terutama sahabat ana yang sememangnye suke menyakat ana. " Don't know. but ustazah want to meet her". Hmm... kalau dah ustazah nak jumpe memang tak der orang lain dah. Ana la tue. huhu.. Selepas meminta kebenaran dari madam, ana keluar ke pejabat ustazah. dari jauh ana dah nampak ustazah duk memanggil ana. Comform kena pegi. Huhu... Ana perlu mewakili maktab untuk jadi standby tilawah. Adus!! Assignment nak kena hantar next week. Presentation dengan Mr. Suhaimi. Pertandingan plak next week. Macam maner nie? Ana beritighfar panjang dalam hati. Puas ana cakap dekat ustaz and ustazah tentang assignment yang bakal dibuat. Ustazah suruh ana mintak postpone dari lecturer. Huh.. berpeluh ana duk fikirkan perkara nie. Bukan senang nak mintak dengan Mr. Suhaimi. Ana plak jenis pendiam and takut sket kat lecturer nie. BI den tak tererr. Agak hancus jugak la.. Kepala duk berputar cari jalan penyelesaian. Ana memang nak pegi jugak pertandingan tu untuk pengalaman walaupun tak terer and suare pun tak la sedap maner. Tapi assignment pun penting jugak. Memang ana tersepit maser tue. Diantara ustazah and assignment ana. Yang maner satu jadi pilihan. Dua-dua penting. Ya Allah... Ana balik ke kelas dan capai tafsir ana. Cari ayat untuk tenangkan hati walaupun hati tengah duk gundah gulana. A'la bizikrallah tathma'il qulub.. hmm.. denga berzikir, hati akan jadi tenang. Ustaz ader bagi surat nie untuk mintak kebenaran dari Mr. Suhaimi. Berat kaki nie nak melangkah ke pejabat hep. Aa ajak sahabat ana untuk teman ana. al maklum lah.. ana nie penakut sket walaupun nampak cam berani. Sekali orang sergah and marah, hilang terus ketegasan tue. Nangis la ape lagi. memang tak kuat hati nie. Nie la dialog ana and Mr. Suhaimi.
Ana : Assalamualaikum sir...
Mr.Suhaimi: Waalaikumsalam. yes..
ana: Sir, when the presentation for our assignment will be held?
Mr. suhaimi : Next week. Why?
Ana : (dengan nada sedih) Sir, i've been chosen as the representative for this maktab in majlis tilawah. (sambil memberi surat tersebut padanya. Bahasa rojak tue).
Mr. Suhaimi : (meneliti surat tue dan bertanye plak pader mr. yusni yang ade kat situ) Yusni, how?
Mr. Yusni : You must let her go because she represents you and this maktab.
Ana : ( agak gembira and lega sambil memandang mereka) So, how sir?
Mr. Suhaimi : You can go but regarding the presentation, you must do it later after the deepavali.. Just tell your group that your group presentation will be postponed.
Ana : Tq sir..

Ana memeng gembira lepas tue. Dua- dua dapat diperolehi. Hmm.. syukur ya Ilahi. Begitulah aturan allah buat hambaNya. Dia begitu mengasihi umatNya. Dugaan atau belaian Allah itu sebenarnya adalah kerana Dia ingin memeberi satu kebahagiaan buat kita semua. Alhamdullah ana dapat merasakan kasih sayang Allah yang tak berbelah bahagi itu. Yang penting kita janga putus asa dengan rahmat Allah.
P/s: Ana pergi isnin nie.. doaka ana. Walaupun jadi standby, takut jugak tetibe kena. Dah la melawan kakak sendiri.. ok. ma'attaufiq wannajah buat sahabat yang view this blog k...

1 comment:

s h a f i q e said...

Takut ke tak pergi?
Allah dah atur sesuatu yang baik buat enti dan masa depan.
Allah mendengar ape yang kita mohonkan.
Tahniah....