expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

22 September 2008

Kehidupan as mahasiswa?Macam mane eik?


Hmm... assignment dah makin berlambak yang tak siap lagi.. Assignment group plak tu. Kadang-kadang ader jugak selisih faham bile time wat assignment. Diri sendiri pun cepat terasa gak. Hmm.. Bile nak siap entah asignment nie. Banyak benda lain yang tengah duk fikir nie. Final exam dah nak dekat tapi study tak mule2 lagi. Bukan tak mule tapi tak concentrate sangat and tak le h nak fokus. Ader je kejer lain yang kena fikirkan.. Huhu.. hmm.. Usrah adik2 pun tak jalan lagi nie. Dorang pun duk tanyer dah kat ana nie. maaflah adik2. Akak agak busy sejak akhir2 nie. Tulis blog nie pun curi2 mase je. Bile nak fokus study nie? Masa dah makin suntuk. Kaadang2 teringat macam mane kehidupan ana kat sekolah dulu. Hmm.. memang seronok belajar sebab kiter just fokus pada belajar je. tapi bile dah duk ipt nie, macam-macam kena fikir. Program sane sini. Lepas tu if kiter dipertanggungjawabkan untuk conduct program, kena fikir jugak tue. Meeting hampir setiap hari untuk permudahkan perjalanan program. Ditaqdirkan Allah, kite terpilih untuk conduct usrah pulak. Hmm.. itu tak pe lah sebagai salah satu bentuk pentarbiahan diri... tapi yang pastinya, bile dah makin dewasa kita akan lagi banyak berfikir untuk pelbagai perkara. Otak nie rase bercabang-cabang. Kalau dulu kite just tension sebab tak dapat score exam and tak dapat catch-up ape yang cikgu ajar. tapi sekarang dah bertambah lagi perkara yang perlu difikirkan. Dah tak de perkataan rehat dalam hidup.. sebab sepanjang masa kita digunakan untuk fokus pader study,program bina insan,assignment, program2 luar, masalah2 dalam and luaran.. Memang pening jugak sebab kite perlu jadi fleksible dan berfikir dengan pantas dalam setiap gerak kerja kita. Bile duduk dalam situasi yang berbeza, mode otak pun kena tukar ikut kesesuaian masa dan tempat. Masalah luar tak leh bawak dalam situasi yang tak berkait rapat dengan masalh kite tue.. ( ape ana cakap nie?huhu)..Ape2 pun. tue lah yang ana rase sekarang nie. tadi ana cakap pasal belajar tapi skang dah termasuk dalam bab masalah plak de.. tak pe la, as a supliment. Tambahan je la tue.. Tapi main pointnyer nak bagitahu, dunia and kehidupan as student kat ipt nie bukan senang seperti yang kite gambarkan masa kite kat sekolah dulu. Dunia as mahasiswa sangat mencabar dan menduga keimanan kite as muslim. Kalau iman tak kuat, mungkin ader diantara kita akan terjerumus ke kancah yang tak bermoral. Tapi sebenanye, kadang2 bile banyak cabaran, itu yang menyeronokkan.Kire macam kite makan nasi la. Kalu tak de lauk, tak best. Ape2 pun istiqamah diri dan try to avoid benda2 yang tak bermoral. nak jaga diri sendiri memang susah sebab kite insan..(pesanan kat diri sendiri nih). Okey la... nak ucap selamat hari raya maaf zahir dan batin kat semua kawan2 yang mengenali diri ini. Sesungguhnya diri ini tidak sempurna .. Jika ader tersalah kate, itu memaang kelemahan diri sendiri yang perlu diperbaiki.. Tegur2 la diriku ini.. Yang baik dan buruk itu dari Allah tapi disandarkan kepada ana.. wallahua'alam..

Dan berpesan-pesanlah kamu pada jalan kebaikan...

No comments: