expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

29 April 2013

SPECIAL

Dia bertanya kepada temannya..

"Apa yang istimewa tentang diriku?"

Terkebil-kebil temannya memikirkan jawapan yang pada logik akalnya sangat subjektif untuk diterangkan.. Namun dikatakan juga..

"Kamu seorang gadis baik dan yang tak pernah berhenti untk menjadi lebih baik"

Dia terdiam.. dan merenung langit yang luas..

"Temanku... apakah aku juga istimewa pada pandangan Allah??"


.....


12 April 2013

Bahagia Bila Diuji


Assalamualaikum kepada semua teman-teman yang diberkati Allah sekalian..

Saya mulakan dengan sekeping doa..

“Ya Allah ampunkan dosaku.. ampunkan dosa kedua ibu bapaku.. ampunkan dosa adik-beradikku.. ampunkan dosa kaum kerabatku.. ampunkan dosa guru-guruku.. ampunkan dosa sahabat-sahabatku.. ampunkan dosa seluruh umat islam di dunia ini.. amen”

Sahabat-sahabat tersayang..

Mesti kalian biasa mendengar ujian itu tanda Allah sayang.. ujian itu kerna Allah mahu memberikan pahala dan pelbagai lagi hikmah di sebalik ujian yang Allah berikan kepada hambaNya yang dicntai dan dikasihi.. Dan kita sebagai manusia sememang sukar untuk menjadikan ujian itu sesuatu yang membahagiakan kerana kebiasaannya ujian yang datang itu membuatkan hati terasa sakit, mata mengalirkan air mata dan datangnya ia membuatkan kita dilanda kesedihan dan adakala juga membuatkan kita menyalahkan Allah... nauzubillah…

Saya tertarik untuk mengingatkan diri saya dan juga teman-teman bahawa ujian itu sebenarnya membahagiakan bagi mereka yang berfikir dengan akal yang waras dan juga iman di dada. Adakalanya kita sering terlupa apabila kita mencapai kebahagiaan, kegembiraan yang Allah berikan dan juga mungkin impian kita dikabulkan Allah dan kita fikir itu lah kenikmatan yang paling berharga. Sedangkan apabila kegembiraan itu datang, kita lagi perlu memperkuatkan safety kepada iman kita kerana manusia ini diciptakan dengan sifat lemah dan pelupa. Semakin diberikan nikmat semakin perlunya safety pada diri kita daripada godaan syaitan kerana pada waktu kita gembira, kita lupa siapa musuh kita. Kita fikir kegembiraan yang kita terima adalah segala-galanya. Sedangkan makhluk yang bernama syaitan itu sedang tersenyum dan merancang sesuatu untuk menggoda di saat iman kita lemah.



Saya teringat kata-kata seorang pensyarah saya tentang ganjaran pahala bagi orang yang dalam diuji dan juga orang yang dipermudahkan. Pensyarah tersebut berkata, pahala orang yang mengantuk di dalam kelas itu lebih ganjarannya berbanding orang yang segar bugar di dalam kelas. Saya terkasima. Bagaimana begitu? Pensayarah itu menyambung lagi. Apabila orang itu mengantuk dan cuba memaksa diri untuk ke majlis ilmu, mereka terpaksa berhadapan dengan ujian dan godaan syaitan supaya tidak ke kelas dan mereka berjaya menghadapinya dengan susah payah sekali. Kesusahan yang dihadapinya itulah ujian Allah yang meningkatkan darjatnya tanpa kita sedar. Bagi orang yang segar bugar di kelas, Allah tidak mengujinya dan dia tidak berasa susah untuk hadir ke kelas. Dia mendapat pahala menghadiri majlis ilmu tetapi dia tidak diuji dengan kesusahan yang mana itu merupakan satu advantage kepada kita sebagai seorang hamba. Allah menguji mengikut kemampuan hambaNya dan ujian itu tanda ampunan Allah dan juga sayang Allah. Saya tersenyum dan saya tahu orang yang diuji itu adalah lebih disayangi sekiranya kita melihat mengikut pandangan Allah. Bahagianya!!

Namun, sukar bukan untuk kita melihat dari sudut pandangan ilahi? Kerana itu lah kita harus sentiasa diingatkan bahawa ujian itu bukanlah menyiksakan bahkan adalah untuk keampunan. Bestnye!!




Tak dinafikan saya sangat cemburu melihat teman-teman yang sudah bernikah dan sudah beberapa kali saya menitiskan air mata. Kerana apa? Kerana saya tahu perkahwinan itu menjaga maruah dan nafsu syahwat serta gedung pahala. Buat diri ini yang penuh dosa, saya sangat takut dengan cabaran dan godaan syaitan yang menyuruh pemuda-pemudi melakukan maksiat. Saya khuatir apabila melihat di media-media banyak sungguh program yang menggalakkan maksiat sehingga kebimbangan saya akan terjebak membuatkan saya takut dan risau. Imanku ini hanya senipis bawang.. imanku ini hanya sekecil kuman.. imanku ini mudah dirobekkan.. kerna aku bukanlah Rabiatul Adawiyah.. Yang hanya mengabdikan diri kepada Allah.. Saya takut saya mati dalam keadaan saya pelaku maksiat.. Nauzubillah.. Dunia akhir zaman ini fitnahnya bangun tanpa dikejut dan tanpa dibantu.. Saban hari saya menangis kebimbangan.. bagaimana harusku pelihara maruah dan iman.. Dan saya juga turut ingin bernikah untuk menjaga iman.. Namun, Allah uji dengan halangan manusiawi yang saya tidak mampu mengawalnya.. Manusiawi yang menyatakan “kalau mahu berkahwin mesti ada wang.. mesti ada rumah..” Saya terkasima.. Bagaimana dengan imanku??? Tiada siapa yang memikirkannya.. Kerana iman itu bukanlah barang berharga di akhri zaman ini..  Di akhir zaman ini, orang hanya mampu bicara tentang iman, ihsan, islam dan sebagainya.. tetapi matanya tidak dapat melihat dan merasa itu semua.. Yang dinampaknya hanya wang dan harta.. benar kan??

Lantas saya berfikir tentang ujian itu tanda keampunan.. Membuatkan saya rasa Allah sayang akan hambaNya. Ya.. mereka yang berkahwin itu sudah mendapat pahalanya, sudah terjaga iman dan maruahnya. Namun satu perkara yang menjadi hak milik manusia sepertiku adalah, kasih sayang Allah, keampuanan Allah yang kekal sepanjang diri teruji sekiranya diri bersabar. Indah bukan?? Setiap kali hati sakit, ingatan hanya pada Allah. Kerna fitrah kita manusia hanya akan mudah mengingati Allah saat teruji dan mudah leka apabila diebri nikmat. Maka bersyukurlah bila diuji.

Itu cerita saya. Saya tahu ada adik-adik saya yang sedang belajar sering kecewa apabila usahanya di dalam pelajaran selalu sahaja kecundang. Apabila beliau mendapat keputusan, seringkali diutuskan pesanan kepada saya bahawa dia sedih dan kecewa kerana tidak berjaya seperti teman-teman yang lain. Saya katakana disini. Dik, kamu beruntung kerana diuji kerana Allah sedang mengampunkan dirimu. Kejayaan di dunia hanyalah untuk membuatkan manusia melihatnya. Namun keampunan dan kasih sayang Allah akan membuatkan Allah memandangmu tiap masa. Mana yang kamu pilih? Maka bersabarlah… saya mendoakan adik tersebut berjaya dalam pelajarannya.

Maka sahabat-sahabatku.. bahagialah bila diuji… =) 

05 April 2013

Cukuplah Allah sebagai sandaran


Assalamualaikum..

Alhamdulillah today is Friday which is a great day for Us as a Muslim.. Actually I’m not in a good condition today because I have a flu. Sangat tidak selesa.. Tetapi itu semua adalah kafarah dari Allah semata-mata untuk mengampunkan dosa kita semua insyaAllah..

Alhamdulillah juga kerana my big family dah dikurniakan dengan orang baru yang merupakan third baby untuk family kami. Alhamdulillah.. Anak sedara yang ketiga untuk saya dan bakal masuk keempat dalam tahun ni coz my another sister get pregnant and almost for three month right now if I’m not mistake. Semoga dipermudahkan Allah urusan adik-adik beradik saya.

Najihah, Anas, baby


Today I’m gonna write about what I feel and what I try to do to change myself to become a better muslim insyaAllah.(banyak nye to.. hm2). First of all, dalam bulan April ni Alhamdulillah ika rasa lebih tenang dan dipermudahkan Allah serta diberikan kekuatan untuk berubah kea rah lebih baik dari sudut rohani dan emosi. Mungkin lebih kepada rohani yang mana itu adalah core kepada sistem kehidupan manusia yang mana merujuk kepada hati.


Actually my qalb is in not good condition before and feel that I’m a weak person yang selalu nak dimanjai, didengari dan sangat sensitif bila orang yang saya paling rapat tak mahu listen to me. Why? How? And I don’t know why it’s happen to me. Rasa macam lemah semacam dan semua benda nak cerita dekat someone ni dan mungkin sampai menyebabkan sahabat saya tu terganggu agaknya. Hm.. Saya tak salahkan sahabat saya tu tapi saya salahkan diri saya sendiri yang entah ape-ape ni. Annoying betul saya ni.. hai..

Welcome to this world.. Baby.. dunia ni penuh pancaroba.. moga jadi anak soleh..


Sahabat saya tu memang seorang yang sangat memahami diri saya dan dia yang mengajar saya erti berkongsi masalah dengan orang lain sekiranya saya rasa saya tak mampu nak tanggung sorang-sorang dan JANGAN MEMENDAM. Ye.. saya memang seorang yang sangat memendam apa yang saya hadapi.. the difficulties that I’v faced, my problems, what I fell and soo on.. Tapi kalau benda-benda yang gembira tu saya kongsi la sket-sket.. huhu.. Dan disebabkan sikap saya itu lah saya tubuhkan blog saya yang tak best ni.. Dan mungkin personaliti saya di blog ni berbeza dengan dunia sebenar saya. Hurm… Sebab dalam blog ni adalah suara hati saya yang mana sebenarnya saya adalah seorang yang sangat susah nak bercerita dengan mulut saya sendiri. Tapi itu mungkin dulu. Sebab sekarang saya mungkin dah jadi sedikit out spoken dengan mereka yang kenal saya. Huhu..

Tapi.. saya rasa apabila saya tak share ape yang saya hadapi dengan orang lain(tapi share di blog sahaja) buat saya rasa kuat. Sebab maybe bile saya tak bercerita dengan orang, saya takkan dapat feedback yang mana mungkin feedback tu tak tenangkan saya pun. Kadang-kadang perempuan ni hanya mahu didengari dan itu dah buat die tenang. Mungkin?? Hm2.. tapi bagi saya, bila saya tak cerita dekat orang, saya akan lebih kuat sebab saya cuma meletakkan pergantungan saya pada Allah dan berharap pada Dia. Saya tak peduli dah apa yang orang buat pada saya, kesusahan saya , apa orang fikir tentang saya bila mana saya hanya bercerita dengan Allah dan itu yang menguatkan saya. Kawan-kawan faham tak?? Huhu.. Buat-buat faham je lah ye..

Kita sebagai makhlukNya tak boleh nak harapkan makhluk sebab kadang-kadang kita akan kecewa dengan makhluk sedangkan makhluk tu sendiri manusia macam kite dan punyai pelbagai kelemahan macam diri kita jugak. Tak boleh nak salahkan teman-teman kita yang tak mampu nak tenangkan hati kita dan menjadi pendengar yang baik. Sahabat yang sayangkan kite tu dah buat sehabis baik untuk jadi teman di sisi kita. Selebihnya, kita kena letakkan pergantungan pada Allah. Cukup-cukup lah mengharapkan seseorang yang dapat kita jadikan sandaran untuk bercerita masalah kita sampai kita dah ganggu privasi dan tanggungjawab lain sahabat kita tu pulak. Bukan tak boleh bercerita tetapi cukup lah sekadarnya. Cukuplah Allah bagi kita dan jangan melampaui batas.

Bagi saya, keluarga dan sahabat adalah mereka yang patut kita memberi kegembiraan kepada mereka dan bukanlah memberi duka kepada mereka. Erti hidup adalah pada memberi dan Allah pula adalah tempat kita meminta sebab Dia adalah pemilik kita. Tetapi apabila dikatakan kita sebagai milikan Allah, maka kita bertanggungjawab untuk laksanakan amanah yang diberikan kepada kita. Teman saya mungkin pelik dengan cara saya berfikir kerana dia merasakan bahawa kita tak mampu nak hadapi masalah bersendirian dan berkongsi itu perlu. Lebih-lebih lagi dalam perkahwinan. 

Baitul Muslim itu perkongsian hidup tetapi Allah itu sandaran utama


Ye.. saya tahu.. tapi saya rasa saya tidak mahu membebankan bakal suami saya dengan pelbagai masalah dan kemelut yang dilandai oleh saya. Cukuplah saya berkongsi sekadarnya dan selebihnya meletakkan sepenuh keyakinan kepada Allah. Dan lagi.. saya sedang mempersiapkan diri saya untuk menjadi isteri yang kuat untuk jadi sayap kiri suami saya. Buka

n isteri yang mahu dimanjai sepanjang masa.  Memanjakan saya akan menyebabkan saya semakin jauh dariNya kerana saya terlalu seronok dimanjai.. huhu.. Kita sebagai manusia tahu kelemahan masing-masing dengan ujian dunia ini.. kan?? Isteri, anak-anak, suami , harta, pangkat.. semuanya ujian dan kita tak boleh nak letak semua tu di depan sebelum Allah.. kadang-kadang kita bercakap bahawa Allah itu yang utama, tapi kita tak pernah laksana pun. Bila kita ada masalah, kita nak orang dengar masalah kita dan nak orang yang tolong pujuk kite.. so?? Betul ke tindakan kita tu?? Saya cakap kat diri sendiri.. huhu..

cermin mata untuk lihat kelemahan diri sendiri juga..


Kesimpulannya, saya nasihatkan diri saya dan juga teman-teman supaya jangan rasa sedih dan cepat berputus asa.. Allah selalu ada dengan kita dan Dia mendengar walaupun kita tak Nampak Dia.. Cubalah  letakkan Allah itu tempat kita luahkan semua perasaan yang membelengu diri. InsyaAllah hati kita tenang seolah-olah Allah sedang berbicara dengan kita. Allah itu sahaja yang mampu menenangkan dan mencampakkan rasa bahagia dalam hati kita. Jangan kita berlebih-lebihan dalam meluahkan masalah terhadap teman-teman hingga kita bergantung pada makhluk. Ingat Allah selalu ye… ^^. InsyaAllah.. jadi.. sampai sini dulu ye celoteh saya.. Saya tahu susunan entry ni berterabur tapi saya harap dapat memanfaatkan diri saya dan juga buat sahabat-sahabat yang lain juga… bye… salam..


p/s: Salam Jumaat semua ye… ^^.. Maaf kalau grammar terabur.. hehe





02 April 2013

Jom Masuk U!! : Apa Pilihan Anda??


Assalamualaikum…. Semua sihat? InsyaAllah Ika doakan semuanya sihat Alhamdulillah ye. Ika kat tempat keje ni.. hehe.. ambil masa sket nak update blog.. huhu.. ini bukan curi tulang, tapi mengisi masa yang ada untuk berkongsi dengan sahabat-sahabat dan adik-adik yang disayangi sekelian.


Ika bukanlah seorang yang punyai pengalaman yang banyak mengenai kehidupan. Tetapi hanya ingin berkongsi mengenai sesuatu yang mungkin membantu sahabat-sahabat di luar sana. Tarikh permohonan UPU bakal melabuhkan tirainya pada 14 April ini. Adakah adik-adik semua dah membuat pilihan yang tepat?




Dulu, ika pernah membuat permohonan UPU selepas SPM pada tahun 2006 dan Alhamdulillah ika dapat course pengajian yang Ika nak. Tapi dah ketetapan Allah ika keluar dari Matrik UIAM dan masuk maktab.. dan sekarang…. I’m here continue my life after the nightmare yang dah berlaku pada ika. Ika GAGAL untuk meneruskan pengajian di maktab. Hm2.. But.. it’s ok and I’m still countinue my life happily and I know that Allah dah tetapkan jalan ika macam ni and Ika bersyukur dengan jalan yang Allah atur ini sebab ika dapat belajar banyak benda dan pengalaman yang mematangkan ika dalam hidup ni.. hehe.. matang ke saya?? InsyaAllah.. tapi tak semua perkara la…^^


Dalam perjalanan ke tempat keje tadi, sempat lah berborak-borak dengan akak kat sebelah (teman sekerja) tentang pemilihan course pengajian ni. Hm2.. Kalau kita imbau kembali zaman kita nak mohon UPU lepas SPM dulu kan, agak2 nye kenapa kite pilih kursus pengajian tu ye?? Ni spesel question untuk yang seangkatan dengan Ika la.. hehe.. Ika dulu pilih nak amek kursu Syariah Undang-Undang tau. Kenapa ye?? Seingat Ika sebab Ika nak tegakkan Undang-Undang Islam, then ika nak jadi orang yang arif dalam politik Islam, Ika nak jadi peguam, Ika rasa jadi peguam syarie ni sesuai dengan watak Ika yang serius ni. Yang simple, yang sangat-sangat mementingkan fakta, yang  suke pakai baju dua warna je(hehe.. ye tak tu..). Dan lagi satu, waktu sekolah dulu Ika ni memang pelajar yang mengikut undang-undang walaupun bukan pengawas, waktu kat KISAS dulu selalu didedahkan dengan masalah sistem pentadbiran dan perundangan di Malaysia yang huru-hara. Dan lagi satu, ika geram bila ade yang cakap hudud ni ganas!! Yang cakap tu orang Islam sendirik plak tu.. Haih!!.. May Allah Bless You..




 So, sebab tu la ika pilih Syariah Undang-Undang pada mulanya, waktu zaman tengah terpinga-pinga dengan kehidupan sebenar. Biase la.. baru pas habis sekolah lagik… hehe.. Then, Ika dapat TESL yang mana actually ika tak berapa minat tapi disebabkan Ika ni memang tak tahu menahu sangat tentang pilihan sendiri, so I just follow the flow… dimana orang pilih untuk ika, disitu la ika pegi.. sangat tak de pendirian.. Huhu.. Itu selepas sekolah la.. tapi ika masih simpan lagi niat nak sambung syariah undang-undang tu. Ika tak tahu pun yang TESL tu program oversea.. hak hak hak!!.. Dan sangat-sangat tak berniat nak pegi oversea.. hik hik hik.. Ika cume menurut kata orang-orang disekeliling ika.. because I don’t know how to make my own decision.. Huhu… ( sangat menyedihkan) Then, dengan takdir Allah ika tak dapat sambung TESL dan pegi oversea. Ika nangis bukan sebab sedih tak dapat sambung tapi sedih sebab mama dan abah ika.. Hm2.. Kalau boleh ika ni just nak make my parents happy je… Tak kisah la kalau impian sendiri tak tercapai. Kalau dapat gembirakan mak ayah pun dah sangat-sangat gembirakan ika ni. But then, ika suke jugak la sebab tak payah sambung TESL.. ade juga la sedikit kelegaan tapi tak bermakna ika tak usaha tau untuk TESL tu.. I’v learnt lots there.. And thank you for those yang dah bantu ika ni untuk minat English.. hehe.. Ika memang minat dah English dan sangat suke nyanyi lagi Bruno Mars sebab suke sebut2 perkataan omputih tu sampai terbelit lidah..Mungkin ika ni tak sesuai jadi teacher kot.. jadi Allah berikan yang lebih baik.. Huhu.. Tapi sedih sebab fikir aku nak sambung belajar mane plak ni?? Dipendekkan cerite ika diilhamkan Allah dan ditakdirkan Allah untuk sambung Syariah Undang-Undang Di KIPSAS. Sekarang ni ika tengah usaha untuk mohon sambung degree plak.. Maknanya ni kali kedua la ika mohon UPU.. (bertuahnye..^^).


Ika sangat berharap dapat sambung Syariah Undang-Undang Di Universiti Malaya. Ika mohon juga kat UKM, USIM, UNISZA.. Tapi I prefer untuk masuk UM sebab bagi ika kat situ cabaran lagi banyak kot. Kat mane-mane tempat pun ade cabaran, cume Ika nak masuk UM jugak.. hehe.. nak tengok situasi baru.. UKM ramai sangat dak KIPSAS.. Hehehe… UNISZA  just like KIPSAS jugak… USIM plak memang dah ade iklim dinni kat situ.. Ika nak keluar dari kepompong dan nak uji diri dan cube survive kat tempat yang lagi survival dan bagi ika UM adalah tempatnye.. hehe.. Lagipun UM la tempat mula-mula kebangkitan mahsiswa berlaku.. Kan2?? Hehe.. kalau salah betulkan eik.. Dan sekarang ika pilih nak sambung Syariah Undang-Undang bukan lagi disebabkan personality, popularity, atau hanya semangat semata-mata. Alhamdulillah ika belajar sket-sket dengan pengalaman bekerja di Firma Guaman Syarie untuk dapatkan kefahaman tentang bidang perundangan Islam ni. Ika pilih bidang ni sebab keperluan ummah dan ika rasa ika ada kelebihan dalam bidang ini. Ika dah tahu matlamat ika dan Alhamdulillah tahu membuat keputusan sendiri dengan bantuan Allah swt.  Ika menuntut ilmu dalam bidang ini dengan hati dan seluruh kehidupan ika. Bukan semata-mata gelaran peguam syarie yang popular dan juga hasil yang lumayan. Tapi semata-mata untuk menegakan Undang-Undang Allah dan membantu untuk memahamkan masyarakat tentang hukum-hakam dan juga hikmah Allah hadirkan syariat itu kepada umat manusia. (tibe-tibe ayat ika jadi sangat formal dan serius..-_-!!). Ika juga nak bantu mereka-mereka yang teraniaya dari segi hak mereka tak kira lelaki atau perempuan kerana kedua-duanya berpeluang membuat kesilapan. Bak kata lecturer ika, ini adalah fisabillah.. duit nombor dua. Tak tahu kenapa ika ni tak pandang sangat duit ni asalkan apa ika buat tu yang Allah redha.


Ok2… dah panjang melebar ni.. tu hanya pengalaman ika.. dan ika cume nak nasihatkan adik-adik dan sahabat yang bakal membuat pilihan nak sambung belajar tu, buat pilihan sebaiknya ye.. Tanya diri sendiri kenapa memilih sesuatu kursus tu. Bukan sebab mudah, sebab dapat pi oversea, sebab popularity, sebab minat semata-mata atau sebab KAWAN atau BuayaFriend atau GeliFriend anda!!.. Hak hak hak!!. Pilih kerana anda tahu apa matlamat anda, apa yang anda ingin sumbangkan dengan membuat pilihan tersebut kepada Ummah dan pilih sesuatu menurut pandangan Allah.. InsyaAllah  Ika atau kak ika doakan semoga urusan anda dipermudahkan Allah..  Yang adik-adik lepas SPM dan STPM tu rajin-rajin la jumpe dengan kaunselor untuk bantu anda buat pilihan. Pegi bilik kaunseling tak bermakna anda bermaalah. INGAT TU!!!  Penting untuk adik-adik tahu tentang kelebihan dan keupayaan adik-adik. Akak cadangkan agar adik-adik buat research dulu tentang sesuatu Kursus Pengajian sebelum buat pilihan dan hantar boring UPU tu ye… hehe…


Ape-ape pun Ika harap semua dapat doakan ika eik?? Ika harap dapat sambung UM tu.. tapi ika redha kalau Allah beri yang lain sebab mungkin itu yang terbaik untuk hambaNya ini.. kan2??  Dan seblum berserah tu kene doa dan usaha dulu la eik…
Ok la.. sampai sini dulu la ye semuanya… hehe… bye… Wassalam…


P/s : Ika rase kat sekolah kena buat lagi banyak  program tentang pendedahan kerjaya dan juga program-program pengajian yang bersesuai  kepada pelajar sekolah.. kasi bukak sket minda pelajar tersebut… kan2?? Hehe.. Dan tambah juga dengan pengisian tentang mengenali dan mencorak personality diri menurut Islam yang betul untuk budak2 ni.. hm2.. TERBAIK!!!