expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

18 March 2015

Sahaja Aku Menuntut Ilmu KeranaNya

Assalamualaikum..

Kaifa hal? Semoga Allah mencurahkan keberkatan kepada kita semua. Sebenarnya beberapa kali saya cuba untuk meletakkan tajuk bagi pengisian kali ini. This is just my thought dan kalau ada yang salah, mohon tegur ya. Syukran. Moga kita perolehi manfaat bersama.

Saya hanya ingin melontarkan idea dan pandangan saya yang kini berusia 26 tahun terhadap situasi menuntut ilmu pada masa kini. Umur bukan bermakna seorang itu cukup matang dalam pemikirannya seiring dengan peningkatan umurnya. Ini hanyalah sekadar pandangan saya yang dhaif ini. 

Saban hari saya merasakan satu kerugian sekiranya saya tidak mampu untuk bertanya sesuatu yang di luar kotak pengajaran di dalam kelas yang berkaitan dengan aspek keilmuan yang saya pelajari. Mungkin kerana saya merasakan sudah cukup membiarkan diri saya hanya mengadap guru dengan menerima segala yang ada dari guru terbabit tanpa diri saya sendiri bergerak untuk mencari lebih banyak lagi maklumat tentang sesuatu perkara. Tapi.. yes.. saya selalu kalah dengan alasan manusiawi yang direka oleh saya sendiri untuk mencari dan menggali lebih dari apa yang saya perolehi di dalam kelas dan kuliyah. Malas ke library untuk membuat research, penat, tak sempat dan macam-macam lagi. Sedangkan saya telah membazirkan waktu dan masa saya dengan tidak mengambil kesempatan untuk betul-betul menuntut ilmu dari muallim dan muallimah di tempat pengajian. Masih lagi mahu membiarkan diri disuap. Mengutip sebanyak yang mungkin untuk saya kongsikan ilmu yang bermanfaat kepada masyarakat. Kerana saya yakin Allah takdirkan diri saya untuk menuntut ilmu dalam pengajian islam mempunyai amanah yang cukup besar kepada ummat. Andai belajar pun malas, culas dan hanya menerima sekadarnya, maka saya telah mencalari amanah itu.


Kita sebagai penuntut ilmu perlu menggunakan masa dan ruang yang ada dengan sebaik mungkin untuk belajar dan mengutip ilmu yang ada untuk dimanfaatkan kepada diri kita dan masyarakat. Saya telah sematkan dalam hati saya untuk berbakti kepada ummat dengan cara saya sendiri. Kerana berdakwah dan memperjuangkan Islam itu luas caranya. Dan saya cuba untuk memposisikan diri saya dalam bidang Syariah ini untuk memberi manfaat kepada masyarakat. Kerana tanggungjawab itu, kerana matlamat itu, maka tidak boleh tidak saya perlu berusaha bersungguh-sungguh ke arah itu. Moga Allah pandu ke arah itu insyaAllah.

Benarlah kata ustaz subjek Maharat Al Istima' wa al Fahmu saya..

"Jika kamu tak belajar sungguh-sungguh, maka kalian telah melakukan satu dosa"

Saya tidak menuntut ilmu kerana manfaat diri saya sahaja. Tapi manfaat untuk masyarakat. Moga Allah perkenankan niat suci ini. Moga tidak timbul penyakit hati dalam jiwa. Dan saya mendoakan agar kita semua juga menuntut ilmu dengan sebaik mungkin. Belajar kerana kita sedar bahawa Allah mengamanahkan kepada kita untuk kuasai satu ilmu untuk manfaat masyarakat.

Sahaja Aku Menuntut Ilmu KeranaMu.. Ameen.. InsyaAllah..


No comments: