expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

28 January 2009

BERNIKAHLAH...

Jika dilihat pada tajuk di atas, mungkin ada sahabat-sahabat ana yang bertanya. Hmm? Nikah? Kenape enti suruh bernikah jika mahu selamat? Sebenarnye ana tujukan cadangan ini buat remaja-remaja yang semakin asyik dengan budaya atau trend couple pada masa kini. Bukannye ape, ana jadi pelik bile melihat ader dikalangan student2 yang bercouple yang mana pasangannya adalah satu tempat belajar dengan mereka. Ada juga diantara mereka yang telah mendapat restu dari kedua belah pihak keluarga. Alhamdulillah kerana restu telah diperolehi. Namun bagaimana dengan restu Allah? Hmm.. nasihat buat diri ini juga.. manalah tahu jika ana juga diuji begitu.. tetapi yang peliknye ibu bapa mereka bagi pulak ye mereka berpacaran kesana sini tanpa hubungan yang sah. Berjumpa dan berhubungan seolah-olah seperti sepasang suami isteri. Jika benar, alangkah manisnyer wahai sahabat-sahabat sekelian… Bukan ana menolak fitrah yang telah Allah kurniakan itu, namun kita sebagai manusia yang dikurniakan akal dan iman perlu menyalurkan ia kearah yang lebih betul. Jangan berlaku zalim terhadap diri sendiri dan juga menzalimi fitrah cinta yang telah dikurniakan. Bagi ana jika ibu bapa telah merestui dan tiada halangan buat satu pasangan ini untuk bernikah, kenapa tidak bernikah? Betul tak? Ana pun tak berapa fasih dan memahami sebab atau reason golongan seperti ini tidak mahu melaksanakan perintah Allah namun lebih selesa menikmati hubungan tanpa ikatan… Mungkin mereka ade reason yang ‘munasabah’. Takut pada tanggungjawab? Tapi waktu couple tu boleh plak buat cam suami isteri.. (pedas tu)..Hmmm.. takut terikat? Tapi waktu couple tu tak terkongkong ke?.. huhu.. nak enjoy dulu? Hmm kalau kahwin lagi boleh enjoy.. Tak kisah la. Sekadar pendapat yang kurang matang dari ana nie. Yang penting, tepuk dada tanya iman kiter kan? Tapi ana rasa bagi yang dah dapat restu mak ayah, yang memang dah ader komitmen untuk bernikah, bernikah lah kerana itu lebih memelihara diri anda.. Lagi-lagi yang belajar satu kolej, lagi bagus. Kewangan tue memang akan jadi masalah tapi percayalah, Allah akan mencukupkan rezeki mu bagi mereka yang ingin memelihara diri.. Wallahualam.. kalau ana ader tersilap kate, minta maaf sangat2. Huhu..
P/S : Kalau ader pasangan tu nak bernikah, tapi yang sorang kat oversea and sorang kat tanah air camne eik?Hmm.. Sape nak jawab?

"Allah matlamatku"

4 comments:

syekhulislam said...

Alhamdulillah..
itu la yg sbenarnye..
bnyak ibu-bapa rela anak pegi bercouple lagi..dok jalin hubungan yg haram..na'uzubillah..
klu mereka sdari akn hukum agame,nescaya bnde yg buruk cmni xkkan berlaku...

AiMaN said...

itu lah y makin menjadi d kalangan remaja skrg,hanyut d alam percintaan...
segelintir ibubapa skrg pandang remeh jika anak² mereka hanyut berpacaran,terutama anak perempuan...

wallahualam...

maigeta said...

nk reply 2 "p/s" 4dis entry...

~gnala webcam,huhe....

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.