expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

28 January 2010

Hari-hari dalam hidupku..


Assalamualaikum semua.. kali ini ana just nak coretkan mengenai hari-hari ana sepanjang minggu2 di KIPSAS ni. Tajuk entry macam tajuk buku Imam Hasan al Banna tapi tak la setaraf itu apa yang ana nak citer ni. Jauh bebenor la nak dibandingkan dengan beliau yang merupakan ulama’besar.

Kehidupan di awal semester agak senang dan boleh dikatakan nak lenggang kangkung pun boleh lagi. Tapi bile dah masuk weeks 7 dan keatas ni, baru terasa betapa penta nye jadi student ni. Dengan bilik kuliyahnye yang memang tak tetap macam kat maktab dulu.(ye la kat maktab just room 5 tu jela bilik kami) but now, kena panjat tangga and turun tangga. Huhuh.. Nak2 bile kelas kat tutorial 3. Wawa.. memang kadang2 kena bantuan pernafasan lah kot. Tingkat 4 dan memang tercungap2 jugak lah kan. Tapi lame2 dah biase. Alah bisa tegal biase. Selalunye ana akan pegi awal (please be punctual ye) sebab tak sedap lah kalau datang kelas tibe2 lecturer dah ade kat depan. Adab dalam menutut ilmu dengan guru ni kena jaga. Barulah ada keberkatan. InsyaAllah mudah je nak dapat ilmu tu. Kelas plak selalunye ade 4 sesi dan bermula dari 8.30 hingga la yang paling lewat pun jam 7 petang. Tapi ade la break nye. Kadang2 tu, ade kelas yang dibatalkan. So kena be alert sentiasa dengan announcement.


Tingkat paling tinggi ialah tingkat 4.. huhu.. penat..

Kadang2 tu bila dah habis kelas, tak semestinya dah boleh rehat ye. Kebanyakan masa ana dihabiskan diluar daripada duduk di bilik ni. Malam je duduk kat bilik dan itu pun after jam 11 malam. Selalunye cam tu lah. Sebabnya, kadang2 tu ade program pada sebelah petang nye. Kadang2 tu bile dah habis kelas jam 4 atau 5, balik bilik untuk prepare pegi masjid plak. Ade aktiviti di masjid plak. Makan malam pun kat masjid dengan sahabat2 ana yang comel lagi baik. Heheh.. Di sebelah malamnye pulak kadang2 ade diskusi dengan sahabat-sahabat dan perjumpaan kelab ape semua. Kadang2 tu jugak ade latihan taekwando pada waktu malamnya sampai jam 11. Huhuh.. sangat penat ye kena menyepak dan menendang ape semua. (best masuk taekwando ni.. heheh). Kadang2 tu jugak lecturer buat kelas ganti dan kelas intensif pada sebelah malamnya. Memang rugi kalau tak join. Daripada duduk bilik tak buat pape, baik pegi majlis ilmu. Dapat ilmu dan pemamahan juga kan.


Jom pegi masjid....

Makan malam di masjid dengan sarah, hanim dan kak af yang tiada dalam gambar.

kelas intensif b.arab .. ustazah hanim yang sabar melayan karenah kawan2nya.hehe..


taekwando yang memenatkanku... baro! huh..


After aktiviti2 di malam hari, kadang2 tu memang tak boleh nak rehat lame2. Nak tidur pun tak boleh lagi sebab memikirkan test2 dan kuiz untuk hari esoknya. Maka bermulalah sesi metelaah kitab2 dan note2 didepan mata. Adakalanya mengantuk menguasai diri, tapi kalau tak bace nak jawab camne nanti??? Huhuh… maka diteruskan semangat untuk membaca. Dan kadang2 juga melayari FB melebihi dari membaca. Heheh….(jangan tiru cara ini dirumah). Tak baik untuk kesihatan ye. Sebelum study tu, kena lah buat air Nescafe secawan dulu kan. Baru lah cerah sket mata ini, tapi ini adalah tabiat study yang tidak sihat ye. Sila rujuk kepada yang lebih pakar. Heheh… Tapi memang agak mengantuk la bile bangun pagi esoknya. So, kalau dah mengantuk hari tu, malamnya kena lah tidur awal supaya diri ini masih stabil system pentadbirannya. Kalau tak, memang shut down la. Huhuh.. If takde kelas waktu hari kite dah ngantuk sangat tu, ana akan amek time tu untuk kumpulkan tenaga balik. Baru boleh belajar kalau tak nanti pening kepala.


Study time.. huhu...

Hm2.. jadi begitulah kehidupan ana hampir setiap hari. Hari ni pun ade test bahasa arab jam 5 petang nanti. Jadi, sahabat2ku sekalian, ana mohon doakan ana dan kawan2 dapat jawab ye. Markah test ni merupakan carry mark untuk ana bile dah final sem nanti. Hope dapat buat yang terbaik. Baiklah, sampai sini dahulu… nak study plak… salam

1 comment:

nucleus said...

salam...menarik la ape yang enti ceritakan...ana pn nak cerita macam gaya enti jugak lah..hoho.. Anyway, teruskan usaha!