expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

29 April 2010

Ana tak lemah!!



Assalamualaikum…

Ana tak lemah tau!!

Walaupun ana mudah tersentuh dan sensitif, tak beerti ana ni lemah..

Tak semestinya ana ini makhluk perasaan, beerti ana hanya mengalirkan air mata bila menghadapi masalah..

Allah adalah sumber kekuatan ana walau macam mana keadaan ana..

Ana takkan merayu kepada manusia untuk menjadi sumber penyokong ana..

Disaat ana bersendirian tanpa teman disisi, ana masih mampu bangun..

Hidup ana bukan kerana manusia tetapi hidupnya ana adalah kerana Allah yang menghidupkan ana..

Hidup ana tetap bahagia dengan Allah disisi..

Ana tak lemah!!

Walaupun ana ni seorang perempuan..

Tapi ana perempuan yang “macho”..

Tak goyah dengan masalah dan cabaran di depan mata..

Ana tak lemah dan akan sentiasa menjadi kuat..

Kuat! Kuat! Kuat!..

(^_^)/.. Faighting!! Aja! Aja!



28 April 2010

Menrjah ke zaman silam

Assalamualaikum…

Usai solat tadi, ana mengimbau kembali saat-saat ana belajar dan menuntut ilmu mulai daripada sekolah rendah hinggalah sekarang.. Terlalu banyak perubahan yang telah berlaku dalam hidup ana dan satu perkara yang baik telah lama ana tinggalkan. Lalu ana mengajak fikran ana ininuntuk menerjah kenangan silam.. terbayang-banyang nota kuning yang pernah dicatatkan diatasnya suatu catatan yang menguatkan semangat ana untuk berjaya dalam pelajaran. Nota yang pernah terbang sewaktu perhimpunan pagi pada hari Isnin di dewan besar KISAS. Dan terbayang-bayang juga catatan lama dalam buku tazkirah ana sewaktu di SMKAP dahulu. Buku tazkirah digunakan untuk mencatat tazkirah di perantaraan waktu solat maghrib dan isya’. Namun buku itu juga tempat ana meluahkan perasaan dan segala kehendak yang ana inginkan. Juga terdapat contengan-contengan sahabat-sahabat yang menggelikan hati di saat mahu menghilangkan mengantuk di waktu sesi tazkirah. Ana juga terbayang catatan kecil sewaktu ana di SKP(Sekolah Kebangsaan Panching) pada buku pengawas yang ada tercatat padanya nama-nama pelajar yang membuat kesalahan sewaktu di sekolah rendah dahulu. Apakah catatan itu? Itulah catatan yang padanya tertulis segala matlamat ana dalam kembara mencari ilmu. Namun sekarang, ana tidak mengamalkan lagi. Kenapa? Adakah masa silamku itu terlalu kolot untuk dikenang dan adakah ana terlalu besar dan telah mencapai segala matlamat hidup ana sehingga tidak memerlukan catatan remeh seperti itu lagi?

Setiap daripada kita mempunyai matlamat dalam hidup dan as well as me. Tapi sekarang ana seolah-olah sedikit hilang arah dan kadang-kadang seperti lalang dalam menetapkan matlamat dalam hidup ini. Teringat sewaktu sekolah rendah dahulu, ana telah mencatatkan ke mana arah ana selepas ini. Ana ingin memperolehi keputusan 5A dalam UPSR dan meneruskan pelajaran ke SMKAP (Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Pahang) untuk mengikut jejak langkah kak ida ana. Namun ana mendapat keputusan 4A1B dalam UPSR dan ana tidak menerima tawaran untuk ke sekolah tersebut. Perasaan teramatlah sedih dan oleh itu ana terpaksa ke sekolah menengah biasa berdekatan dengan rumah. Ana tidak mahu ke sekolah itu dan hati ana memberontak kerana matlamat yang ana inginkan tidak tercapai. Ana tetap menunggu panggilan seterusnya untuk ke SMKAP. Alhamdulillah setelah hampir 5 bulan ana menunggu, abah ana memberikan khabar berita yang gembira bahawa ana menerima tawaran untuk ke SMKAP.Itu pun setelah abah ana berulang alik ke PPD untuk membuat rayuan.Akhirnya ana di SMKAP dan mula membentuk sahsiah diri sebagai pelajar muslimah.

Di SMKAP, ana catatkan pula bahawa ana ingin mendapat keputusan 9A dalam PMR dan ingin sekali belajar di KISAS (Kolej Islam Sultan Alam Shah). Setelah berhempas pulas selama 3 tahun di sana, ana memperolehi keputusan 8A1B (Keputusan B tu tetap subjek English seperti UPSR dulu..huhu). Hm.. waktu itu sudah hilang bayangan KISAS sebab ana tahu kalau nak masuk KISAS mestilah dapat keputusan 9A. Jadi ana lupakan impian untuk ke KISAS dan teruskan perjuangan di SMKAP. Waktu itu sorang demi seorang pelajar yang cemerlang mendapat tawaran ke SBPI dan seorang demi seorang juga yang keluar untuk ke sana. Namun ana tetap tidak mahu berpindah andai ana mendapat tawaran ke SBPI melainkan ke KISAS. (sesungguhnya ana memang seorang yang demanding..heheh). Memang dah tak fikir nak bertukar sekolah waktu tu. Tapi entah kenape pada satu hari tu, hati teringin nak call mak dan tanye pasal tawaran SBP. Dengan yakinnya ana bertanya “mama, ika dapat SBPI mane?” Yang ditanye bukan SBP tapi SBPI sebab confident memang takkan dapat KISAS. Tibe-tibe mak ana cakap ana dapat KISAS. Huhuh.. ana sangat terkejut dan masa tu jugak ana setuju untuk pindah. Heheh.. sekelip mata pendirianku berubah kerana KISAS.

Setelah berada di KISAS, ana catatkan lagi matlamat dan hala tuju ana. Ana nak dapat keputusan 11A1 dalam SPM. Memang mencabar belajar di KISAS ni.. Terasa kerdil pun ade bile belajar di tempat semua pelajarnya hebat-hebat belaka. Berendam air mata lah jugak..T_T. Semasa di KISAS ana berangan-angan nak masuk UIAM untuk amek Undang-Undang Syariah. Dipendekkan cerita, ana dapat keputusan yang melayakkan ana untuk menyambung pelajaran ke Matrikulasi UIA dalam jurusan Undang-Undang. Tetapi ana hanya sempat jadi law’s student just for a week because I got B.Ed TESL. Nak citer pasal macam mane ana boleh tukar course tu agak panjang lebar citernye. Tapi yang pasti semuanya itu adalah ketetapan daripada Allah yang membuatkan hati ana tergerak ke situ. Dan sekarang ana telah kembali ke pengajian Undang-Undang Syariah di KIPSAS tempat pengajian ana sekarang. Sirih pulang ke gagang nampaknya.


Hmm.. begitulah rentetan daripada kisah hidup ana yang bagi ana memang mengikut apa yang ana telah catatkan sebelum-sebelum ni. Matlamat ana tercapai namun bukan mudah ye kawan-kawan. Terlalu banyak kesukaran yang ana hadapi untuk berada di peringakat itu. Dan sekarang juga ana telah diuji dengan ujian yang buat ana rasa tergolek-golek juge. Tapi takpe lah. Mungkin Allah nak ana dalami jugak Undang-Undang ni. Hehehe.. ape2 pun just nak higlightkan kat sini, as a human we should arrange our life carefully. Matlamat hidup perlu ade dan bagi ana perlu dicatat supaya matlamat itu tidak lari dari apa yang kita inginkan. So, kite pun takkan bertindak seperti lalang.. jadinye, selepas ni ana akan kembali menulis apa yang ana inginkan dalam hidup ana. Matlamat perlu dicatat supaya kita ada hala tuju.. ok.. mari mencatat!!.. (^_^). Tangan dah penat menaip nih.. hehehe.. jumpe lagi di lain entry.. wassalam..



Subjek untuk semester II

Nurul Atika Binti Rosli
Jabatan Syariah dan Undang-Undang
Tahun 1, Semester II
Kolej Islam Pahang Sultan Ahmad Shah

  • English II
  • Bahasa Arab II
  • Tahfiz
  • Fiqh Semasa
  • Penghantar Undang-Undang di Malaysia
  • Penghantar Sistem Undang-Undang di Malaysia
  • Penghantar Fiqh Islam
  • Kaedah Fiqh
  • Ayat dan Hadis Ahkam
  • Taek Won Do (koko wajib)
Ana akan bertemu dengan anda semua untuk semester depan wahai subjek-subjekku..(^_^)

Bile mahu update???

Assalamualaikum my deary blog..

Maaf tak dapat jenguk anda dengan kerap..
Maaf juga sebab membiarkan anda terus bersawang..
Maaf kerana diriku tidak punya idea untuk menulis saat ini..
Seribu kali maaf ku pinta darimu wahai blog..T_T

Ana masih lagi dalam mood cuti-cuti Malaysia.. jadi blog ini juga turut bercuti.. insyaAllah satu masa nanti akan dijenguk lagi untuk diisi dengan entry baru..
ok.. pen off.. bye2... salam

23 April 2010

Doa Pelindung Diri.. Bismillah 6

بسم الله الرحمن الرحيم


بسم الله السميع البصيرالذي ليس كمثله شيئ وهوبكل شيئ العليم

بسم الله الخلق العليم الذي ليس كمثله شيئ وهو الفتاح العليم

بسم الله الذي ليس كمثله شيئ وهو العليم القدير

بسم الله الذي ليس كمثله شيئ وهو العليم الخبير

بسم الله العذيذ الكريم الذي ليس كمثله شيئ وهو العذيذ الكريم

بسم الله الغفور الرحيم الذي ليس كمثله شيئ وهو الغفور الرحيم


فاالله خير حافظ وهوارحم الرحمين

وصلى الله على سيد نا محمد وعلى اله وصحبه وسلم

09 April 2010

ekspres entry..

Assalamualaikum...
Blog dah update..
Makanan tengahari sudah dijamah..
Ubat sudah ditelan..
Nota sedang dibaca..
Sebentar lagi exam paper last..
Terdengar budak-budak yang dah habis paper nak pergi tengok wayang..
haih...
Ada yang tanye, ape rase pergi tengok wayang???
Saja-saja pasang telinga...
Ada yang berkata.. "ala.. tengok niat kite la kan.. bukan pergi buat maksiat"
hai.. matlamat tak mengahalalkan cara dik...
Tempat pawagam tu gelap, bercampur gaul lelaki perempuan...
Bukan tempat maksiat ke tu??
Kalau la tengok niat kite boleh menghalalkan semuanya, maksudnye pergi kelab pun boleh la kan?
Ala.. niat kite nak pergi minum je... bukan buat maksiat.. begitu ke???
Fikir-fikirkanlah bersama ya..


NIAT TIDAK MENGHALALKAN CARA KITA


Sakit pergi jumpe doktor.. ingat!!

Assalamualaikum semua… Kaifa halukum? Harap semua sihat-sihat sahaja.. Ana sekarang dalam keadaan diuji dengan penyakit yang bagi ana sangat menyeksakan jugak lah.. penyakit ape tu tak perlulah tahu. Yang pasti semalam buat kali pertama ana dipaksa oleh kawan-kawan pergi ke hospital. Huhu.. tidaaaaak.. ana memang seorang yang degil untuk ke hospital atau klinik. Sebabnya ana rasa ana kuat dan mampu lagi hadapi sakit tu.. Huhuh.. ana ni memang perasan diri tough walaupun sebenarnye tak lah sangat. Kunun-kunun nak jadi iron women la kan. Pernah je waktu study kat maktab dulu, ana kena gastrik. Puas la kawan-kawan semua pujuk gi klinik. Tapi ana tak mahu sebab rase cam sket je. Dan malam tu ana tak berdaya nak bangun sampai tak pegi meeting and usrah ape sume. Malam tu jugak ana tak dapat tidur sebab badan rasa sangat sejuk kat dalam dan badan berpeluh kat luar. Perut ana ni rasa macam dipulas dan direntap. Huhu.. Allah sahaja yang tahu macam mane perasaannya. Pagi esoknya ana cume telan penadol kot. Rase macam sihat dah. Pergi lah kelas macam biasa dengan hepi nye.(berlagak betul ana ni) Tibe2 time social study class, ana nak muntah dan badan ana mule berpeluh balik. Mahu tumbang pun ade daaa.. lecturer ana bagi ana keluar dan kawan ana Aireen (rindu die) pegi la duduk kat luar jap dan akhirnya salah seorang lecturer perempuan suruh ana masuk surau pensyarah. Aireen picit-picit ana dan dia memang pakar la bab penyakit ni. Heheh.. last-last ana dipaksa oleh lecturer yang perempuan tu untuk pergi klinik dan dapat la ubat yang pelbagai dan kena cucuk.(huhuh..) dapat jugak mc 3 hari. Hehehe..

Itu cerita waktu di maktab. Di KIPSAS pula lagi dasyat sebab terus kena bawak pergi hospital. Petang semalam selepas exam Bahasa Inggeris 1 ana diserang kesakitan yang amat dekat tempat yang sakit tu. Petang tu jugak my sis and her husband came to visit me and she gave me some money and sedikit bekalan yang sedap tapi tak mampu nak fikir untuk makan sebab sakit yang amat. Berlaku la dialog antara kaka kana dan diri ana yang memang dah bergenang air mata sebab sakit. Nak balik tak boleh sebab esoknya ade last paper untuk exam dan ade ujian kenaikan tali pinggang taekwondo plak pada waktu malamnya


. lokasi kejadian...huhu


Kakak : nak pergi klinik tak?

Ana : Tak nak.. nanti kena cucuk.. huhuh ( punye la manja adik bongsu perempuan ni)

Kakak : dah sakit sangat tu? Esok exam jam berape?

Ana : Petang.. Tak nak pergi… huhu.. (air mata semakin laju menahan kesakitan)

Kakak ; hm.. takpe lah.. ape2 hal bagitahu..

(dialog ini telah diedit)

Punye lah ana ni manja sangat kan? Huhuh.. tapi memang takut pun nak pergi hospital atau klinik. Takut dapat tahu penyakit lagi teruk. Huhu..Dan lagi satu rase macam nanti ok lah tu walaupun dah nangis ape semua. (berlagak betul…haih) Lepas tu ana pergi ke bilik sahabat ana and kat situ memang dah tak boleh tahan dah. Ana nangis yang teramat2 sangat. Hanim yang muda dari ana setahun duk pujuk ana. “akak pegi klinik la akak.. akak kesian kat akak” huhu.. ana tetap tak mahu pegi.. lalu kak Af datang. Dia suruh ana pergi hospital. Ana cakap la ana tak nak. Takut ape semua.. huhu.. tapi kak Af dah call ustazah dan malam itu ana di bawa ke hospital menaiki van KIPSAS. Sampai di hospital, kakak ana yang tolong uruskan semua hal. Ana daftar kat unit kecemasan. Huhu.. kena amek temperature ape semua dah hingga lah jumpe doctor. Yang geramnya doctor tu plak yang tanye ana sakit ape. Kalau ana tahu, ana boleh ubat sendiri lah kan? Huhu.. setelah di check ape semua ana diberi jenis ubat yang akan diberi, Kalau bile dah habis ubat tak baik jugak, kena datang hospital buat operation. Kena tahan wad. Wawawa.. tak mahu.. Kemudian ana pergike bahagian farmasi untuk ambil ubat-ubatnye. Ubat antibiotic dan ubat jenis hisap. Sedihnye.. Ana sedih sebab dah susahkan banyak orang. Hai.. lepas ni kalau sakit kena pegi berubat. Cakap pada orang memang senang. Tapi bila kena pada diri sendiri langsung tidak beringat. Allah tak bagi kita semua menzalimi diri sendiri dan kalau dah sakit carilah ubat dan penyelesaiannya. Bila badan sihat, senang lah nak beribadah.

Kat sini nak ucapkan terima kasih pada semua yang telah membantu ana semalam sama ada secara langsung atau tidak langsung.. Terima kasih dan semoga Allah sahaja yang membalasnya. Huhu..

Ok lah.. hari ini paper last ana untuk final exam ni. Paper aplikasi computer. Doakan ana ye. Tak sabar nak holiday 3 bulan ni. Tapi cuti pun tetap busy jugak. Huhu.. ok.. salam sayang buat semua. Nak continue reading.. heheh (^_^)