expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

08 May 2009

Sayangi Binatang...

Assalamualaikum.. entry sebelum nie ana ader cakap ana tak nak post ape2 entry tak? Huhu.. nak tak nak ana tak boleh nafikan bahawa diri ini sememangnya tidak boleh berhenti menulis as long as jariku ini masih aktif mengetuk keyboard di laptop.. Hari ini 8hb 5 2009, ana nak post entry tentang sayangi binatang. Family ana sangat dititik beratkan tentang sayangi binatang nie. Pada saat ini jua seekor anak kucing yang terlena dibuai mimpi di atas katil.(amboi2 sedapnye die tidur atas tilam empuk) ibunya memang suke "merantau" bersama anaknya tetapi kemudian ditinggalkan di merata-rata. (ade ke ye buat cam tu.. hai). Tapi kite tak leh nak salahkan ibu kucing tu pun sebab name pun binatang, and tak boleh nak berfikir pun



Tapi ana tahu ibunya sedang mencari anaknya nie. Ana tak leh nak "misscall" maknyer. Heheh.. Si anak kucing ni plak nasib baik tak banyak karenah birokrasi yang dibuat.. main2 lepas tue gigit tangan ana, tengok cursor kat laptop ana bergerak2 pastu tidur.. hai seronok tul jadi kucing.. memang tak fikir ape dah.. Yang ana ni tengah duk fikir pasal exam tak lame lagi..

Ana ader terbaca satu artikel tentang sayangi binatang nie. Kite kena sayangi binatang sebab mereka pun makhluk Allah jugak kan. InsyaAllah jika kita sayangi bintang, kita akan disayangi dan mereka akan mendoakan kite. (itu yang selalu ana buat. Bercakap dengan kucing)..


Lagipun sahabat Nabi Muhammad juga sangat menyayangi kucing sehingga diberi gelaran Abu Hurairah kepada beliau.. Seorang perawi hadis juga.. Jadi. ana nak jadi Ummu Hurairah boleh?.. Hehe.. Bintang ini juga merupakan tentera Allah sebab jika diimbas kembali sirah nabawiyyah, Raja Namrud mati hanya kerana seekor nyamuk. jadi betapa hebatnya tentera Allah ini..dalam kisah2 mengenai Nabi Sulaiman juga ader menceritakan tentang binatang2 nie. dan Nabi Sulaiman diebri mukjizat yakni dapat berbicara dengan haiwan.. huhu.. Ana suke juga cakap ngan kucing. tapi dorang terkebil2 je.. fahamkah mereka?


So, ana nak ajak sahabat2 semua agar menyayangi bintang nie. Binatang ni oleh menyuburkan sikap kasih sayang dalam diri kite. Tak caya cube lah sayangi mereka. ana paling tak suke kalau ader yang sepak2 kucing nie.. so kalau tak suke, jangan buat macam tue tau.. kesian kat mereka.. bagi makan mereka pun dapat pahal wat.. ok lah.. berhenti disini dahulu.. Asif kalau entry kali nie macam susah nak faham ke ape.. Ana ni main tulis je ape yang terlintas difikiran.. Untuk menulis tentang siasah, politik dan agama, perlukan pembacaan yang lebih lagi.. InsyaAllah after exam ni ana nak habiskan buku2 yng masih kemas tersusun di meja.. Penting ilmu tu sebagai seorang da'i.. ok ye.. salam

P/s: Malam nie sesi brainstorming oleh farahin rumet ana.. tajuknye gerakan freemasonry.. Caiyok my rumet!!


1 comment:

2_one said...

salam perkenalan...sayangi binatang..btullah kan binatang pun mmerlukan perhatian apatah lagi manusia..yang sentiasa memerlukan bimbingan..lagi bintang perlu disayangi ini kan pula manusia..tp ad je manusia yg xsyg manusia..org yg buang anak..