expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

31 May 2009

Award from charkoeyteowgirl a.k.a Didi cute..


Salam.. huhu.. tak sangke plak dapat award dari didi nie. Blog tika bukan ape pun siap nak bagi award lagi. Ape2 pun asif sebab tak respon awal-awal. Mase tu tengah pulun exam sampai blog nie pun macam nak tak nak je update. Hehe.. okey lah.. ape yang tika kena buat untuk blog ni didi? Jeng.. jeng.. jeng..
1. Copy pic award ni untuk di letakkan di blog anda ( okey dah setle )
2. Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award nie. ( Adus.. heheh.. ok2)
Didi..
- Seorang yang agak pemalu bile orang suruh die bercakap kat depan..(time kuliyah kat surau)
- Ade due handphone (kaye nyeee..heheh)
- Komited sangat buat kerja membantu rumet ana (farahin untuk tugasan lujnah Helwi)
- Sangat suke charkoeyteow.(camni pun ade ke? Heheh)
- Ade same interest with me.. ape lagi.. blogging laaaaa...
Ok, dah setle tugasan kedua.. Next...
3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnye..
Huhu.. banyak nyer.. 5 je lah eik..
- Seorang yang sangat suke duduk depan laptop and kemane2 pun dengan laptop. Blogging, surfing, cari kawan2 nak berdiskusi... Banyak la yang ana suke bile duduk dalam alam maya nie..
- Suke mencuba something new even ana sendiri tak tahu menahu tentang benda tue. Tapi yang baik-baik je la kan.. Blog nie pun just cube2 then learn sket2.. Sekarang pun nak study banyak lagi pasal blog nie..
- Sangat suke berfikir sambil diam. Melihat habit manusia yang pelbagai and diterjemah melalui penulisan and kadang2 just simpan dalam otak je.nanti recall balik as sumber rujukan.. Heheh.. betui ke? betul la kot..
- Sangat suke mengkaji and suke sejarah. Dulu nak jadi lawyer tapi seminggu je ta'aruf week. tak pe la.. Cintaku pada guru.. kaji lah sejarah. tak kire la sejarah ape pun. Sebagai pengajaran buat kite jugak..
- Ana suke berdebat dengan orang. Nak-nak perkara yang ana minat. politik? isu semasa? layan.. Tapi kadang2 bile tak de mood, tak layan jugak..
-Dah la eik.. =) Yang lain-lain mungkin anda boleh lihat sendiri sebab ana pun tak tahu ana macam mane.. Konfius lagi nieh..
4. Anda perlu mencari 10 penerima award seterusnye dan describe tentang mereka..
Ha?.. ramainye..Hmm.. sape2 je la.. dah tak tahu nak pilih sape lah.. =). Heheh.. okey..
Dah selesai tugasan saya cikgu didi.. syukran. sayang didi selalu.. Selamat bercuti and doakan tika and kawan-kawan eik.. Semoga kita berjumpa lagi.. Ingat, kita akan bersama nanti. InsyaAllah =)


30 May 2009

The end and the beginning...

Pic yang tiada kena mengena denga entry.. erk..

Assalamualaikum... Ana baru je balik dari BTN semalam.. banyak kisah suka dan duka yang ana dapat semasa berada di kem nie. Siap dapat tanda lagi.. =( Ana jatuh atas kawat duri yang berkarat tue.. Habis lebam di kaki and mulut ade luke sket..



Nak wat macam mane, ana jatuh tersembam waktu nak angkat dawai duri tu sebab dah lendut sangat.. Nasib baik tak kena mata, kalau tak ana jadi "NURUL SELAMAT" laaa... Tapi hikmahnye, ana tak perlu ikuti kembara yang seterusnye. Hehe.. jadi orang sakit kan.. orang lain panjat gunung, berenang dalam air masin tapi ana naik jip. Huhu.. tapi tak best juga sebab tak dapat pengalaman macam sahabat-sahabat yang lain. Pengalaman lain, hmmm... banyak tapi biarlah jadi rahsia. Nak tahu, jom contact ana...=)..


Sekarang nie, tengah tunggu abah and mama tiba dari Kuantan.. Kesian plak mereka sebab kena amek ana jauh di negeri Perak yang penuh dengan memori ini.Heheh.. Tapi ana suke sangat Perak.. Nak jadi orang Perak ble tak? Sekarang dah berakhir lah tempoh foundation ana di IPGM Kampus Ipoh yang sangat cantik ini.. Macam kat oversea kalau pagi2 tau.. Atas bukit hostel kami.. Tapi ana cukup bimbang dengan exam ana nie. Semalam ana dapat berite yang sangat mengejutkan.. Ader yang fail exam kali nie..Huhuh... terduduk ana sambil menangis.. Sebab ana antara yang agak lemah jugak.. huhu.. Mengaku sangat2.. Ana terus balik bilik and berlaku lah peristiwa "hujan" mencurah-curah ke ladang gandum.. Ade ke? Hyperbole sungguh ana nie.. Then ana try call my sis kak ida, tak dapat dihubungi.Ana memang camni, ape2 hal kak ida dulu.. pastu call la my abah.. Kena la lecture dalam beberape minit.. camni la lebih kurang tazkirah abah ana..


"ika kan dah besar panjang, cube fikir positive sket. Kalau tak dapat fly ke UK pun tak pe sebab ika still ader peluang lagi nak sambung kat sini. Kalau budak2 kat uni tue, fail je tak le keje dah.. So, fikir postive.. jangan nangis2. Lagipun mane tahu ika tak termasuk dalam yang fail tue.. Sape tahu.. Lepas nie doa banyak2, solat hajat selalu.. Ingat pesanan abah nie.."


Huhu..camtu la lebih kurang... Then ana pun stop la menangis.. Tapi still duk terfikir lagi sampai ana jadi mudah terasa ngan teman ana nie.. Sampai sekarang pun terasa lagi.. Tak pela.. Ana yang emosi ini masih belum stabil daaa..


Ana msg lecturer ana pun, die cakap call me next week.. huhu... Ana harap the end of my life as foundation student nie dalam keadaan berjaya. InsyaAllah.. Dan akan memulakan perjalanan dengan lebih bersemangat demi mardhotillah.. Sahabat-sahabat ana semua, doakan ana ye.. Dan juga sahabat-sahabat ana yang lain....


22 May 2009

Kisah cinta bermula...




Assalamualaikum... (^_^)!.. hmm.. setelah berjuang dengan mata pena (final exam), akhirnya ana sudah menghabiskan foundation year selame two years nie.. Alhamdulillah.. Sepanjang foundation year nie, pelbagai ujian, pahit, manis semua ana lalui dan alhamdulillah segalanya dapat diatasi even susah jugak.. huhu.. Dan sekarang kisah cinta ana bermula untuk menyelusuri mehnah dalam perjuangan.. Bukan baru nak mule.. dah lame pun, tapi sekarang lagi manis dan makin bertambah2 kecintaan ana pada jalan ini.. huhu.. hope ana akan istiqamah.. insyaAllah..

Ana tak nak tulih panjang2 la... tak tergambar perasaan ini untuk teruskan langkah... insyaAllah langkah mujahidah... =).. sahabat2 ana, doakan ye... Kat sini nak buat satu bait kate2 yang tak la berseni pun.. sekadar peringatan


Buat hati si mujahidah...


Jadilah wanita yang mahal harganya,

Sehingga sang kumbang berkira-kira untuk mendekati dirimu,

Bimbang terkena duri yang memagarimu,


Janganlah menjadi seorang wanita yang kurang harga dirinya,

Yang ibarat berada di kaki lima,

Dipamerkan dan mudah pula dibeli,


Wahai mujahidah...

Usah bimbang siapa panglimamu..

Kerana telah tertulis segalanya...

Tanpa pengetahuanmu..


Sekarang,

matlamatmu hanya Allah,

Cintamu hanya dakwah,

Kisah cintamu penuh mehnah,

Yang menjadi kayu ukur buat bekalan ke jannah..


Ya Allah,

Kau bekukan cintaku buat manusia untuk sementara...

Sehingga engkau mencairkan ia semula..

untuk pemilik yang benar-benar Engkau redhoi...


Semoga aku dapat menjalani kisah cintaku ini penuh sabar dan istiqamah... amin...




15 May 2009

Bingkisan rindu buat teman seperjuangan...

Special entry to all of my sahabat seperjuangan... (^_^)!!
Bertemu dan berpisah kerana Allah

Malam tautan ukhwah..

Mari bersantap...


Bingkisan Rindu
Album : Munsyid
: Far Easthttp://liriknasyid.com

Antara kita tiada rahsia
Susah dan senang tetap bersama
Terpatri namamu
Kau takkan kulupa
Sudah bertahun lama
Kita tidak lagi bersua
Hanya tinggal kenangan
Yang tak mungkin kita lupa
Kirimkan khabar selalu
Seiringan hembusan bayu
Sekadar pengubat rasa rindu dikalbu
Pantas masa berlalu
Meninggalkan kita semua
Tanpa disedari bertambahlah usia kita
Potret lama masih kusimpan
Kubingkaikan kenangan
Hingga terkadangku
Tersenyum sendirian
Oh perjalanan kita masih jauh
Jalanan berliku akan kita tempuh
Imbaslah kenangan semalam jadi azimat
Penguat semangat menempuh masa hadapan
Harapanku kau kan bahagia selalu
Padaku engkau penghibur duka
Pengubat hati resah kecewa
Dikala malamku kau bawa cahaya
Antara kita tiada rahsia
Susah dan senang tetap bersama
Terpatri namamu
Kau takkan kulupa
Perjalanan kita masih jauh
Jalanan berliku akan kita tempuh
Imbaslah kenangan semalam jadi azimat
Penguat semangat menempuh masa hadapan
Harapan ku kau kan bahagia selalu
Sematkanlah bingkisan rindu dikalbu



Doakan kami tau... (mujahidah fil islam)


Sedetik bersama seabad terasa..
Buat sahabat seperjuangan di IPG Kampus Ipoh, doakan kejayaan kami semua dan semoga ukhwah kita berpanjangan hingga ke jannah.. InsyaAllah.. uhibbukum fillah abadan abada....


10 May 2009

Selamat hari mama.. =)

Doa untuk kedua ibu bapa..
mude lagi mama nie.. =p


Assalamualaikum... (^_^)!.. hari ini hari ape ye? 10 Mei 2009... bersamaan dengan hari ibu sedunia.. Tapi, bagi ana tiap2 hari adalah hari bagi mama ana nie.. huhu.. My good adviser and who always comfort me.... Her name is Mrs. Rodziah binti Mamat.. Tadi ana call mama ana and wish her Selamat Hari Ibu!!.. mama ana hanya gelak..(takkan gelak kot.. senyum sambil berbunyi la kot).. Mama cakap, dah selame ni bukan ibu ke? heheh.. bukan gitu, tapi sebab hari ni special day.. So, nak wish la kan.. lagipun anakanda ini jauh di 'perantaun'( tak jauh pun.. Peghak je..)Tapi sebab ana dah lame tak balik kampung, so rase cam duk kat perantauan la jugak.. kat UK (ULU KINTA.. diulang.. ULU KINTA).. huhu.. So, for my mama.. ika sayang sangat mama, and forgive me if i did wrong to you ( nakal and degil sket sometimes).. Semoga mama panjang umur dan diberkati kehidupan oleh Allah s.w.t selalu.. ok (^_-).. buat sahabat ana yang sambut bufdaynye pada hari nie, anda tidak keseorangan pun menikmati hari lahir anda, kerana Allah dan doa dari family, and sahabat2 anda sentiasa menemani anda... Setakat itu dulu..Next week dah study week, so pulun habis-habisan lillahi ta'ala.. Belajar sungguh2 tau Cik Nurul Atika binti Rosli.. Ok.. konichiwa.. Salam..Peace!!!

selamat hari lahir buat dirimu..


Awan berarak ceria...
Tiada titisan hujan...
pohon melambai ...
Tanda sokongan..



Kususuri perjalanan..
Bertemankan senyuman...
Di hari lahirmu..
sahabatku...



Dedaun berguguran...
Membuktikan kedewasaan...
Walau tanpa madah dan hadiah..
Namun cukup bagiku..
Sekadar ucapan...



Selamat hari lahir...
Iringi doa ku hulur..
Bersyukur kepadaNya...
Atas nikmat usia...



Sahabatku..
Usia yang Tuhan kurniakan ini...
Dihiasilah dengan amalan yang murni...
Semoga ia menjadi temanmu di akhirat nanti...
Selamat Hari Lahir...



Usiamu ibarat mutiara...
Tiada berganti lagi...
Hiaskan iman bersulam taqwa..
Agar sempat mengucup..
Haruman syurgawi...



nasyid: Saujana
tajuk: Selamat Hari lahir




08 May 2009

Sayangi Binatang...

Assalamualaikum.. entry sebelum nie ana ader cakap ana tak nak post ape2 entry tak? Huhu.. nak tak nak ana tak boleh nafikan bahawa diri ini sememangnya tidak boleh berhenti menulis as long as jariku ini masih aktif mengetuk keyboard di laptop.. Hari ini 8hb 5 2009, ana nak post entry tentang sayangi binatang. Family ana sangat dititik beratkan tentang sayangi binatang nie. Pada saat ini jua seekor anak kucing yang terlena dibuai mimpi di atas katil.(amboi2 sedapnye die tidur atas tilam empuk) ibunya memang suke "merantau" bersama anaknya tetapi kemudian ditinggalkan di merata-rata. (ade ke ye buat cam tu.. hai). Tapi kite tak leh nak salahkan ibu kucing tu pun sebab name pun binatang, and tak boleh nak berfikir pun



Tapi ana tahu ibunya sedang mencari anaknya nie. Ana tak leh nak "misscall" maknyer. Heheh.. Si anak kucing ni plak nasib baik tak banyak karenah birokrasi yang dibuat.. main2 lepas tue gigit tangan ana, tengok cursor kat laptop ana bergerak2 pastu tidur.. hai seronok tul jadi kucing.. memang tak fikir ape dah.. Yang ana ni tengah duk fikir pasal exam tak lame lagi..

Ana ader terbaca satu artikel tentang sayangi binatang nie. Kite kena sayangi binatang sebab mereka pun makhluk Allah jugak kan. InsyaAllah jika kita sayangi bintang, kita akan disayangi dan mereka akan mendoakan kite. (itu yang selalu ana buat. Bercakap dengan kucing)..


Lagipun sahabat Nabi Muhammad juga sangat menyayangi kucing sehingga diberi gelaran Abu Hurairah kepada beliau.. Seorang perawi hadis juga.. Jadi. ana nak jadi Ummu Hurairah boleh?.. Hehe.. Bintang ini juga merupakan tentera Allah sebab jika diimbas kembali sirah nabawiyyah, Raja Namrud mati hanya kerana seekor nyamuk. jadi betapa hebatnya tentera Allah ini..dalam kisah2 mengenai Nabi Sulaiman juga ader menceritakan tentang binatang2 nie. dan Nabi Sulaiman diebri mukjizat yakni dapat berbicara dengan haiwan.. huhu.. Ana suke juga cakap ngan kucing. tapi dorang terkebil2 je.. fahamkah mereka?


So, ana nak ajak sahabat2 semua agar menyayangi bintang nie. Binatang ni oleh menyuburkan sikap kasih sayang dalam diri kite. Tak caya cube lah sayangi mereka. ana paling tak suke kalau ader yang sepak2 kucing nie.. so kalau tak suke, jangan buat macam tue tau.. kesian kat mereka.. bagi makan mereka pun dapat pahal wat.. ok lah.. berhenti disini dahulu.. Asif kalau entry kali nie macam susah nak faham ke ape.. Ana ni main tulis je ape yang terlintas difikiran.. Untuk menulis tentang siasah, politik dan agama, perlukan pembacaan yang lebih lagi.. InsyaAllah after exam ni ana nak habiskan buku2 yng masih kemas tersusun di meja.. Penting ilmu tu sebagai seorang da'i.. ok ye.. salam

P/s: Malam nie sesi brainstorming oleh farahin rumet ana.. tajuknye gerakan freemasonry.. Caiyok my rumet!!


04 May 2009

Study week...


Assalamualaikum blog ana dan juga kawan2 semua. 18 Mei nie ana and kawan2 ana akan face final exam. So, doakan lah kami semua dapat buat yang terbaik dan semoga Allah jua memberi yang terbaik buat kami. Untuk itu, kemungkinan blog ana ini tidak akan diupdate untuk satu tempuh yang sangatlah lame. Huhu... InsyaAllah jika ana berkesempatan ana akan cuba luangkan masa dengan blog yang ana sayangi ini. Ok ye, selamat study semua.. Ma'ataufiq wannajah fi al imtihan.. salam