expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

28 February 2011

Akhirnya jumpa juga!! =)

Assalamualaikum sahabat semua...



Dengar tak lagu di blog ana ni?? Maaf la ye.. kadang-kadang cik Nurul Islam ni jiwa-jiwa juga.. huhu (mungkin selalu jiwa-jiwa dan sensitif kot).. Lagu ni dah lama ana cari tapi tak jumpa-jumpa.. dan bila hayati bait-bait puisi lagunya buat ana terasa nak menangis juga.. sebab ape ye?? Tak tahu macam mana nak terjemahkannya.. tunggulah dalam tahun 2013 ana akan menerangkan semuanya kepada antum semua jika berkesempatan insyaAllah.. Hanya Allah sebaik-baik perancang.. ni duk dengar lagu ni dari tadi sambil mencari kitab Musnad Imam Ahmad.. Touching betul bait-baitnya bila di translate dalam malay version... Allah.. nampak je Cik Nurul Islam ni serius orangnya.. tapi hatinya tetap lembut selembut kapas.. dan mungkin juga mudah pecah bila disentuh.. sensitif yang amat..T_T... Cubalah seseorang herdik ana ni.. air mata ditahan tapi mata berkaca-kaca.. dalam hati tu dah menangis semahu-mahunya.. Selalu la juga dibuli oleh kakak-kakak waktu kecil dulu.. Pantang di acah sket dengan benda-benda sensitif, pastu mulalah masuk bilik.. menangis sampai mata bengkak.. pastu mula lah migrain.. sooooo... childish.. huhu...


Tapi tak boleh selama-lamanya macam tu.. sakit juga nak tahan perasaan natural kite ni sebenarnya.. kadang-kadang tu ana tahan sampai diri ana tak mampu buat kerja.. bila buat kerja je mesti menangis sorang-sorang.. nak citer pada orang segan dan rasa xnak menyusahkan orang.. (asif pada yang berkenaaan kerana ada menyusahkan anda).. hai.. manja sangat ni.. Dakwah dan perjuangan bukan untuk orang yang manja!.. jadi kepada yang sentiasa disisi ana, jangan manjakan ana sebab nanti naik lemak.. huhu..


Ana juga kadang-kadang pantang dicabar.. temperature naik tahap ape ntah.. bak kata sorang sahabat jauh.. dah naik minyak.. Allah.. tak patut seorang da'i jadi macam tu.. Pernah je ana terlalu bertegas dengan muslimat sampai ana dah tahan marah dan rasa nak menangis.. bukan mudah nak tahan marah ni.. last2 ana pegi la amek wudu' dan senyum.. Alhamdulillah tenang dan sejuk balik perasaan tu.. diam-diam ana ni tapi bila yang terpendam ni lama-lama meletup juga kan... cuma kite kena kawal la kemarahan kita tu sebab marah itu dari syaitan..



Huhu.. assignment depan mata.. tapi still melayan blog ni.. melayan lagu ni juge.. huhu.. takpe la.. layan perasaan sekali sekala..

ana nak kongsi sket maksud bait-bait lagu ni..



Daku disisimu.. di sebuah tempat...
sehingga daku lupa waktu berlalu dengan cepat..
dekatilah dirimu padaku..
berilah daku menghayatinya bersamamamu..
daku mencabar alam ketika bersamamu..
suarakan kepada dunia daku mencintaimu...
dan jiwaku bersamamu..
hampirilah dirimu bersamaku..
supaya daku dapat menghayati cintamu..




lagu ni boleh ditujukan untuk menghayati cintaNya..


p/s : huhu.. hari ni ponteng 2 kelas sebab mata dah bengkak macam ape menangis.. dan tak berapa sihat juge... asifah ya ustaz wa ustazah.. T_T...

Doa kudus..

Ya Allah...

Jauhkan aku dari orang-orang yang membinasakan aku..

27 February 2011

Yang membolak-balikkan hati

Assalamualaikum..

Sedang mendengar lagu Kawan dari Hijjaz... bait-bait yang buat ana rasa sedih sangat-sangat.. Tak semua sahabat yang memahami jalan dakwah dan kadangkala meninggalkan kita sendirian.. Ana tak tahu di mana silapnya.. Ana lah yang bersalah dan mungkin menjauhi itu satu cara supaya tidak ada perasaan kecewa dan sedih terhadap seseorang yang rapat dengan kita.. Kadang-kadang rasa mahu pergi jauh dan sejauh yang mungkin.. Biarlah ana bersendirian tanpa sesiapa di sisi.. Biarlah pergantungan ana pada Allah semata-mata.. Ana rasa lagi tenang andai tidak ada sesiapa disisi sebagai tempat untuk ana bergantung.. Janganlah kita mengharapkan orang lain sebab apabila kita terlalu berharap kepada manusia dan apabila dikecewakan, sakitnya teramat dalam!!..

Kepada yang berkenaan..

Mungkin diriku tidak sempurna sehingga mengundang kemarahanmu.. Mungkin diriku hatinya tidak bersih sehingga apa-apa yang aku sampaikan padamu menjadi sesuatu yang menyakitkan hatimu.. Mungkin juga ada dosa yang aku lakukan sehingga Allah hijab sepefahaman antara kau dan aku.. Maafkan segala kesilapanku..

Assalamualaikum...


23 February 2011

Student's life

Assalamualaikum..

Hari ni ana still tak berapa sihat tapi kaki di gagahkan juga untuk pergi kelas.. Tengok list works to do.. Allah.. banyaknye... msg dari sahabat dan pimpinan tak henti-henti.. Huhu.. Mahu buat semua tetapi fizikal yang agak lemah ni membatasi diri..

Pagi tadi bangun Subuh jam 6.20 am.. Ya Allah, sakitnya badan.. lemahnya rasa.. lepas solat ana tertidur dan tertidur lagi.. Kelas bahasa arab jam 11 pagi.. senganja ana biarkan diri untuk tidur lebih lama untuk dapatkan balik tenaga.. sangat penat.. jam 11 ana masuk kelas.. Dengan langkah yang longlai..

Selesai kelas jam 12.30 ana ke library untuk cari bahan buat assignment. Semua kitab dah tersusun di atas meja.. Sunan Tarmizi, Shahih Bukhari dan lain-lain.. baru je belek2 beberapa jilid, lampu ditutup.. Huhu dah jam 1 dan library akan ditutup.. lalu ana kembalikan semua kitab ditempatnya dan berjalan pulang ke hostel.. huhuh.. isk isk isk... rasa sedih sket..

Then di bilik ana prepared for my lunch and solat.. badan semakin tak sihat.. bergetar2 je badan ni.. teringat plak temujanji dengan doktor 3hb 3 ni.. huhu... ape la penyakitku ini...

Jam 3, duk usha blog dan akhirnya menulis dan menanip.. sekarang jam 3.18.. nak bersiap pi kelas dulu na.. 3.30 kelas UPP... huk huk huk.. petang ni usrah, malam berlatih nasyid dan ada perjumpaan lagi... huhuhu...

daaaa...

gi kelas dulu... salam..

21 February 2011

the dropping tears

Assalamualaikum..

Dilanda masalah.. need somebody.. tp.. orang yang selalu mendengar tidak ada di sisi.. Today ana tak sihat.. need to get medical treatment.. Tadi dah nangis dan sekarang menangis lagi.. Ya Allah.. ana tak kuat.. please2... nak makan dah tak lalu.. Allah.. bukan nak simpati but please.. i need support...

18 February 2011

Niat oh niat..

Assalamualaikum...




Duduk di suatu penjuru sambil memikirkan tentang diri sendiri.. Aku berjuang kerana Dia kah? Aku berjuang kerana pangkat dan harta kah? Aku seronokkah dengan pujian-pujian orang di sekelilingku? Pelajar Dekan, MPP, pelajar hebat, pelajar banyak pengalaman... Allah.. kadang-kadang tak sedar sebenarnya kata-kata orang disekeliling kita memberikan kesan negatif kepada niat kita dalam memperjuangkan islam dan menjadi model pemudi Islam yang terbaik... Kalau Saidina Umar tu, dah dicampakkan pasir kepada mereka yang memuji dirinya. Ana? mahu baling pasirkah?


Perlu sentiasa betulkan niat berjuang di atas muka bumi ini adalah kerana Allah taala.. Semua perkara yang kita lakukan di dunia ini perlulah dengan niat yang benar dan niat kerana menuntut keredhaan Allah itu adalah yang terbaik.. Belajar atau menuntut ilmu kerana Allah swt, makan, minum, bahkan dalam membina baitul muslim perlu ditetapkan niat dan matlamat yang utama adalah kerana mardhatillah.






Dalam memperjuangkan Islam, teramatlah penting dalam menjaga niat kita supaya tidak bercampur dengan perkara-perkara maksiat. Mungkin adakalanya pergi usrah kerana naqib suruh , nak masuh usrah sebab muslimin/muslimat yang berkenan di hati pun ikut usrah yang sama juga. Allah.. ini semua dapat menghancurkan cita-cita dalam memperjuangkan Islam. Bagaimana Allah mahu redha dengan setiap derap langkah serta pengorbanan kita dalam perjuangan itu andai maksiat seiring dengan gerak kerja Islam? ISLAM dan MAKSIAT tidak sama sekali bercampur dan perlu dicabut kemaksiatan itu dari akar umbinya. Jika ada maksiat di hati-hati pejuang Islam, maka segala kepenatan yang ditanggung itu adalah sia-sia sahaja. Jangan kita menjadi golongan yang muflis di akhirat kelak.Nauzubillah.. Sama juga jika kita solat tetapi tidak melaksanakan solat itu dengan sempurna.. Fikiran memikirkan sejadah yang cantik di tempat sujud, tiba-tiba seekor cicak lalu dan kita mula terfikir "aik.. cicak ni datang dari mana?" Dalam solat tuh!! maka kita hanya melaksanakan solat itu dengan sia-sia dan hanya mendapatkan penat sahaja. Dan sama juga andai kita berpuasa tetapi masih melakukan maksiat. Maka ibadah puasa itu hanyalah lapar dan dahaga semata-mata.. kan ke sia-sia tu...






Di dalam perjuangan Islam itu memerlukan roh-roh Islam di dalam diri para mujahidin dan mujahidah bukannya roh-roh kemaksiatan yang menjadi perisai diri yang hanya membawa kepada kehancuran semata-mata. Allah swt telah berfirman di dalam surah As-Saf agar umat Islam berjuang di dalam saf-saf atau barisan yang kukuh. Bagaimana ingin membina saf yang kukuh? Dengan kukuhnya binaanya yang membina saf itu. Sebuah bangunan tidak mampu didirikan dengan sempurna andai binaannya tidak berkualiti dan sebuah barisan atau saf perjuangan Islam itu tidak akan terbina andai setiap daripada individu yang membina barisan itu berkualiti jiwanya dan mempunyai ruh-ruh Islam yang mantap di dalam jiwanya. Andai salah seorang individu itu rosak ruhnya, maka itu akan mencacatkan binaan atau saf pimpinan tersebut. Maka bermuhasabahlah kita dimanakah keadaan kita. Berkualiti kah kita?? Tepuk dada, tanya iman, bermuhasabah dan bertindaklah untuk meningkatkan diri agar menjadi individu Islam yang berkualiti. Dan untuk menjadi individu muslim yang terbaik dan berkualiti adalah bermula dengan niat kita sendiri. Wahai sahabt, apakah niat kita dalam menghayun langkah sebagai pejuangNya?? Jom muhasabah diri...





p/s : Dalam membina Baitul Muslim pun kena betulkan niat. Menerima pasangan bukan kerana harta, rupa atau perkara keduniaan yang menjadi keutamaan.. tetapi... AGAMANYA.. Betulkan juga niat bahawa membina keluarga itu untuk mendapat keredhaan Allah semata-mata di samping melahirkan generasi yang soleh dan solehah. Bukan membina sebuah perkahwinan kerana seronoknya hidup berdua atau menikmati cinta sehingga lupa pada yang ESA.. maka.. perhatikanlah niat-niat anda semua... (kenapa selalu sangat penulis bercerita tentang BM ye?? tranformasi diri ke alam dewasa kot).. Salam perjuangan...=)


Justify Full

11 February 2011

Selamat Hari Kekasih

Assalamualaikum...

Justify Full
"InsyaAllah pada minggu hadapan kita menantikan hari kekasih kita yang dirindui saban hari.. Setiap hari para penicinta akan menghitung hari untuk bertemu dengan kekasih yang tercinta.. Selamat Hari Kekasih semua..."

Hm? Buang tebiat kah sis Nurul Islam ni nak sahabat-sahabatnya sambut hari kekasih tu.. Pelik je.. Fahaman mana ni? Memang nak kena sis Nurul Islam kali ni!! Kami isytiharkan boikot blog sis Nurul Islam!!

Eh2.. kejap-kejap!!.. jangan salah anggap ya adik-adik dan sahabat-sahabatku.. Bukan ke kita akan sambut hari kekasih kita semua pada 12 Rabiul Awal 1432 Hijrah minggu depan? Kekasih kite semua la.. Junjungan besar Nabi Muhammad saw dan selawat ke atas baginda dan keluarganya.. Semoga baginda juga mengingati kita sebagai umatnya..



VS



Tapi minggu depan juga ada sambutan hari kekasih yang satu lagi tu kan? Hari ape ye? Ye.. Valentine's Day.. Hari Kekasih juga tu.. tapi apa bezanya? Adakah kita lebih mengingati Hari Valentine itu daripada hari kekasih kita yang sebenar? Maulidur Rasul? Nak tengok bagaimana peperangan antara dua hari kekasih ini, senang je. Cuba la kite usha-usha senarai program tv di rumah kite. Program berbentuk kasih-kekasih antara manusia yang banyak atau program berbentuk kecintaan kita kepada Rasulullah saw? Sis Nurul Islam tak dapat nak jenguk tv tu sebab tidak berkesempatan untuk membelek program tv dek kesibukkan di kampus. Tapi kita sama-sama menilai bagaimana realiti umat islam zaman sekarang. Lebih cintakan kekasih sehingga separuh mati ataupun cintakan kekasih yang bernama Muhammad bin Abdullah ini.


Sudah ditakdirkan bahawa 14 Februari itu berdekatan dengan tarikh kelahiran Kekasih kita yang dirindui yakni Nabi Muhammad saw. Mungkin ada hikmah di sebalik takdir 2 tarikh ini. Disini lah kita dapat melihat tahap kecintaan kita kepada junjungan besar nabi Muhammad saw. Sama ada cinta kepada makwe dan buaya friend itu lebih tinggi atau cinta kepada Rasul itu lebih tinggi. Hitunglah diri kita sendiri kita berada di tahap mana.


Ada juga segelintir daripada umat islam akhir zaman ini langsung tidak ambil tahu tentang bila sambutan hari kelahiran Nabi Muhammad bahkan ada juga yang langsung tidak mengenali siapa itu Nabi Muhammad.. Astaghfirullahalazim.. Ada juga apabila ditanya siapakah isteri Baginda saw, dijawabnya Siti Nurhaliza. Allahu Akbar.. Akidah umat islam semakin jauh daripada jalan yang sebenar. Semakin ramai yang jahil tentang islam walaupun di tangan mereka adanya iPhone, adanya Blackberry... Kenapa ana cakap macam tu? Semua maklumat berkenaan islam itu mudah didapati tetapi kita masih jahil tentang agama kita sendiri. Tersenyum megah orang kafir barat yang menciptakan alatan canggih buat manusia kerana satu propaganda mereka telah berjaya. Orang Islam semakin tidak mengenali agama mereka sendiri!! Sedangkan di zaman nabi dan sahabat mereka terpaksa perjalanan yang jauh bagi menimba ilmu agama. Tetapi umat akhir zaman yang berada di alaf baru serba canggih ini semakin ke belakang tentang tahap pengetahuan mereka tentang Islam. Orang kafir pula berjaya dengan rancangan mereka untuk merasuki minda umat islam dengan anasir jahat mereka melalui teknologi terkini. Sedarkah kalian???

Kita berbangga dengan doktrin dan pemikiran sekular dan pihak musuh islam tertawa berdekah-dekah melihat umat islam dipermainkan tak ubah seperti patung. Banggakah kalian dengan budaya barat yang jauh daripada islam? Banggakah kalian apabila mereka berjaya melupuskan ingatan kalian terhadap Nabi Muhammad saw dan membuatkan kalian lebih mengingati seorang paderi bernama Valentine itu? mari kita fikir-fikirkan bersama..

Ingatlah wahai sahabatku sayang...


12 Rabiul Awal dan 14 Februari...
Sambutan HARI KEKASIH..
Tetapi berbeza...
Anda fikirlah sendiri..
Sayangkan Rasulullah atau sayangkan buaya dan geli friend anda..
Pelihara akidahmu..
Jom muhasabah diri..

07 February 2011

Weeding Kak Ida dan Abang Syarif..

Assalamualaikum...
Alhamdulillah selesai sudah majlis pernikahan dan kenduri kakak ana yang kedua pada 5hb 2 yang lepas. Penat memang memenatkan.. dan sedih juga sebab my sister yang banyak simpan rahsia ana ni dah jadi milik orang.. huhu.. lepas ni payah sket kot nak sharing ape2.. Tapi takpe.. kena la hadapi dan dia tetap my sis sampai bile-bile juga kan.. Jadinya yang masih dara dan teruna di rumah itu hanya tinggal dua orang yakni ana dan juga my big bro, hamdan yang tengah tunggu result stpm kat umah. Ana nak share beberapa keping pic yang yang dapat di upload disini. Gambar lain tak dapat di transfer lagi.. InsyaAllah nanti akan di upoad lagi.. Barakallahulakuma my sis ida and bro sharif... =)


Beberapa minit setelah sah menjadi pasangan suami isteri.. Ramai tertanye2 ngape abang syarif plak yang pegang bunga.. tu tandanya suami mithali.. hehehe.. ye ke?? amiiinn...





Renung ke mana entah tuuuuu... cantik.. huhu

p/s : Majlis Perkahwinan yang ringkas tapi meriah.. huhu.. okey.. next sape plak.. tungguuuu...

Semoga Kak ida dan Abang Syarif dapat membina baitul dakwah yang hebat.. insyaAllah..