expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

06 March 2011

Sweet Home..

Belajar edit guna Photosnap.. hm.. memikir masa depan..


Assalamualaikum sahabat-sahabat tersayang..


Alhamdulillah kita masih diberi nikmat oleh Allah swt untuk terus beribadah dan mengejar redhaNYa.. Alhamdulillah.. Hm2.. ana ni sudah terikut-ikut cara mc di KISAS dulu waktu perhimpunan tiap-tiap pagi.. hehe.. Ape ana nak tulis kali ni ye? Assignment ade je depan mata tapi kali ni sangat bersemangat pula nak menulis diblog kesayangan.. kepada siapa lagi nak meluahkan apa yang dirasai kalau bukan kepada cik blog yang ana sayang sangat2.. Dah hampir 3 tahun kita bersama. Kan2??


Ana baru sahaja pulang dari home sweet home.. Actually jam 4 tadi dah sampai ke kolej.. Baru sempat menulis pada waktu sekarang walaupun assignment masih tersusun di atas katil dan di atas rak buku.. Dapat balik umah dan mengadap mama, abah, Hamdan dan juga Najihah comel dah cukup membahagiakan dan menenangkan. Balik rumah sebab nak redakan tekanan dan kesibukkan di kampus sebenarnye.. Huhu.. walaupun ada program Minggu Syariah dan Undang-Undang, ana terpaksa balik juga sebelum apa-apa berlaku.. heheh.. alasan je tu.. sebenarnya ana homesick.. Rumah dekat je tapi xdapat pulang sebab sibuk.. dapat balik umah memang sangat best bila borak-borak dengan mama.. pandang wajah mama.. love you mama.. Dapat gelak-gelak dengan Najihah my anak sedara.. dah besar dah die.. pandai gelak-gelak..


Najihah yang makin berat dan suka senyum sambil tengok orang bercakap.. hehe..



Banyak berita yang mengejutkan dan juga yang buat ana terkilan juga sepanjang di rumah.. Huhu.. Bila balik rumah tu sempat juga ikut mama, ayah,wan, cik ma dan Asiah pergi buat terapi.. Terapi elektrik.. waaa.. sesuatu yang baru bagiku.. tapi overall memang seronok sebab just duduk atas kerusi je yang ada lapik untuk aliran elektrik.. Bukan kena kejutan elektrik tau.. tapi terapi macam Al Jabbar tu.. Siap dengar sesi kaunseling kesihatan dari empunya produk tu.. free je.. InsyaAllah mama dan tok ana pakat nak beli alat tu sebab beri kesan yang positif untuk mereka.. Ye la.. mama, ayah dan wan kurang sihat.. huhu.. moga Allah berikan kesihatan yang baik buat mereka..


Ayah yang sudah semakin sihat.. New photo after back from doing Hajj.. Love him.. Kucing suma jadi gemuk lepas ayah n wan pulang.. hehe



Hari Sabtu, Hamdan pergi ke Karnival Jom Masuk U.. Memang banyak la pamplet yang dibawa pulang.. Ana pun baca la tentang UPSI.. Huhu.. sangat terkilan bila dapat tahu UPSI ada tawarkan Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak.. Untuk 6 semester.. Guna result SPM.. Huhu.. Kenapa dah separuh jalan ana ni kolej swasta baru ada tawaran ni?? Dulu ana dah check di UPSI tu untuk program diploma.. memang tak de.. Mama dan Abah sarankan ana mintak je.. Sekarang ni memang tawaran tu terbuka lagi.. Tanya dengan Kak ida, she said that just continue what i'm doing rite now and then sambung la ke UPSI.. Buat Ijajoh.. Tu loghat dia after married with Terengganu's people.. hehe.. Makin pekat la pulok.. Sempat lagi tu mengadu penat jadi wife sambil kerja.. dengan keje koloh lagi.. dengan jadi surirumoh lagi.. Kak ida rase macam kejutan budaya la dik ka.. (hehe.. she's wrote like that k..) Ana just mendengar aje la sambil membuat analisa.. me nanti macam mane ye?? I can't predict what happen next but i know it is not easy.. easy as A,B,C... huhu.. Start learning rite now ye Nurul Atika..=(..



Then walaupun ana kat umah, msg dari sahabat-sahabat di KIPSAS bertalu-talu.. ada tanya pasal usrah, pasal kerja umah, pasal masalah muslimat.. Hm2.. Dimana-mana kita berada, ingat kita ada tanggungjawab pada orang lain juga.. membantu untuk mempermudahkan orang lain.. See dekat sebelah blog ni? Bermanfaat untuk orang lain.. Read, Learn, Understand and Practice it.. =).. kadang-kadang tu mata dah nak terpejam pun duk balas msg sahabat-sahabat.. kadang-kadang tu xsedar.. bangun pagi esok dah ade msg2.. Pastu Hp bawah bantal.. heheh.. i'm sorry.. huhu... dah tahu kita salah, kite call la sahabat kita yang ada masalah tu kan.. Hulurkan bantuan.. InsyaAllah kita pula akan dipermudahkan nanti oleh Allah..


Najihah tengok tv sorang-sorang cite Mickey Mouse... Huhu... Puting tu xmau lepas na..



Hari ni plak dah kena pulang ke kampus.. adush.. malas juge nak balik ni.. nak tinggal umah.. kucing.. semuanya la.. Najihah off course.. Tapi tanggungjawab harus dilaksanakan.. Hari yang sama juga, my big brother Hamdan dipanggil oleh Cikgu Razali ke SMKAP untuk urus program dengan F6 di SMKAP bersama Shamsul sahabatnya.. He went to Karnival tu ma'a Shamsul dan Iqbal.. Dorang ni memang baik dan kamcing.. Erat Ukhwahnya.. Huhu...Sebelum nak pergi tu siap tanya mama boleh pegi ke tak.. pastu belanja mama sebab takut mama marah die kena pergi SMKAP lagi.. heheh.. adik sape la ni.. Budak baik.. Moga Allah mudahkan langkah Hamdan adikku...



Bila terkenangkan waktu cuti yang ana habiskan di rumah, teringat kata-kata mama dan abah tersayang... Ika teruskan belajar walaupun lambat.. bak kata Hamdan.. Pulun sampai habis.. memang semangat habis ana.. sempat juga ana tanye mama.. "mama, kenapa ramai kawan-kawan ika waktu sekolah rendah dulu nak kawen?? mereka tak nak belajar ke?? Mama pun jawab... "Nak buat macam mana mereka tak nak belajar dan mungkin mak ayah mereka tak berapa menyokong dalam belajar... kalau mama nak ikut macam tu, mama dengan abah tak amek kesah pasal belajar anak-anak mama.. tapi kita ada matlamat tertentu untuk anak-anak" Huhu.. berwawasan tak mama ana?? Terbaik punye!!.. hehe.. Itu untuk situasi merek yang rasa belajar just sampai spm.. lepas tak buat ape2.. terus kawen... memang bagus sebab nak elak maksit dan dah sampai jodoh mereka.. tapi ana dan adik beradik ana memang dah diterapkan budaya ilmu sejak kecil.. kami pun memang lebih suka begitu.. Hehe....



Wah.. ana dah buat satu assignment lengkap ni.. okey la sahabat-sahabat semua.. perjalanan ana masih jauh.. doakan ana ye dan juga family ana.. Semoga sahabat-sahabat yang lain juga mendapat lindungan dariNya dan dipermudahkan Allah selalu... Salam...


P/S : Jom buat assignment!! ^-^/

No comments: